CN Aeroporturi București (CNAB) a primit, din partea Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI), certificatul care atestă reacreditarea Aeroportului Internațional Henri Coandă la nivelul 3 („Optimizare”) în ceea ce privește emisiile de carbon, valabil până la 16.11.2020.
”AIHCB a obținut nivelul de acreditare <Optimizare>, ca recunoaștere a activității exemplare a aeroportului în gestionarea și reducerea emisiilor sale de CO2 și angajarea altor părți interesate în acest demers, ca răspuns al industriei aeroportuare globale la provocările schimbărilor climatice”, se menționează în certificatul de acreditare transmis de ACI Europa.
Certificarea se acordă în urma unor analize detaliate, aplicate atât emisiilor de carbon, cât și măsurilor luate de autoritățile/administrațiile aeroportuare și de utilizatorii infrastructurilor aeroportuare (companii aeriene, agenți de handling, refuelling, catering etc.).
Credibilitatea programului este asigurată de verificatori independenți, iar în comitetul de avizare sunt reprezentate cele mai importante instituții europene și mondiale – Comisia Europeană, Organizația Internațională a Aviației Civile, ONU, EUROCONTROL, FAA, ECAC, etc.
Totodată, CNAB a primit reacreditarea pentru nivelul 1 („Cartografiere”) pentru Aeroportul Internațional București – Băneasa Aurel Vlaicu, cu același termen de valabilitate (16.11.2020)
Potrivit unui document dat recent publicității de ACI, în prezent există în lume 288 aeroporturi certificate, dintre care 146 – numai în Europa. Din cele 146, numai 66 au atins nivelul 3 („Optimizare”) sau 3+ („Carbon Neutru”).
Aeroportul Henri Coandă este, din punct de vedere al emisiilor de carbon, la același nivel (3) de acreditare cu mari aeroporturi din Germania (Frankfurt, Munchen, Dusseldorf), Marea Britanie (Londra Heathrow, London City), Franța (Aeroports de Paris – Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget și Marsilia), Elveția (Zurich) sau Austria (Viena).
Programul ACI Airport Carbon Accreditation reprezintă standardul global pentru managementul emisiilor de carbon în aeroporturi. Acesta a fost lansat Europa în 2009, iar din 2014 acoperă toate regiunile lumii, sprijinind comunitatea aeroporturilor în reducerea amprentei de carbon.
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti