AcasăComunicateCOMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA
Piața SPOT a gazelor naturale din România operată de BRM a înregistrat, în data de 07.11.2019, cel mai redus preț al ultimelor 6 luni, respectiv 59 lei/MWh. Astfel, prețul pe piața spot al gazelor naturale a scăzut sub prețul reglementat de 68 de lei, cunoscând o evoluție net descrescătoare în ultima perioadă.

Pe platforma SPOT (produse termen scurt),  prețul mediu ponderat al lunii Noiembrie a fost de 65,38 lei/MWh, preț substanțial mai mic decât cel obținut in Octombrie, respectiv 91,46 lei/MWh. Prețurile pe platforma SPOT în luna Noiembrie au variat între 59 de lei/MWh și 96,1 lei/MWh.

Pe platforma GasForward (produse termen mediu si lung), prețurile au variat între 87 si 123 lei/MWh. Prețurile apropiate de pragul de 90 de lei (prețuri mult mai mici decât cele obținute in perioada anterioară) au rezultat din activele livrate în luna Noiembrie (activele de tip WEEK).

Așadar, putem observa o scădere considerabilă a prețului pe piața de interes public al tranzacționării de gaze naturale, care se poate datora atât temperaturilor ridicate, dar si stabilizarii preturilor ca urmare a previzionarii anularii efectelor nefavorabile ale OUG 114/2018.

Despre BRM: Bursa Romana de Marfuri este o companie privata de interes public, infiintata  in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. In prezent, activitatea BRM este reglementată de Legea nr. 357/2005 privind bursele de mărfuri si de Legea nr.297/2004 privind piata de capital.  BRM organizeaza mai multe tipuri de piete de interes public, activitatea principala fiind axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza in ringurile bursiere: gaze naturale, energie electrica, produse petroliere, carbune, procesare combustibili, certificate CO2, marfuri generale, materiale de constructii, legume, fructe, cereale. In anul 2007, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii  la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotatii la cereale. Pe Piata licitatiilor se deruleaza proceduri de achizitii, vanzari, inchirieri, BRM fiind cel mai important consultant in domeniul achizitiilor publice de produse, servicii si lucrari pentru orice tip de autoritate contractanta. Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 20 terminale.

 

BIROUL DE PRESA

 


RELATED ARTICLES