Asociatia Coalitia pentru Economie Digitala, organizatie independenta care reprezinta principalele companii de ride sharing si e-hailing din Romania, Uber, Clever si Bolt, solicita Guvernului urgentarea procedurii de adoptare a ordonantei de urgenta promisa cu mai bine de doua luni in urma.
A mai trecut inca o saptamana de promisiuni. Lucru care ne aduce si mai aproape de vacanta parlamentara si in imposibilitatea de a adopta aceasta ordonanta. Perspectiva de a ramane peste vara fara acces la aceste servicii de mobilitate urbana este deosebit de grava atat pentru utilizatori dar mai ales pentru soferii colaboratori. Pentru multi dintre ei prestarea acestor servicii este esentiala pentru completarea veniturilor familiilor.
Solicitam urgentarea procedurilor in conditiile in care toti pasii de transparenta decizionala si consultare publica au fost parcursi si nu exista niciun temei pentru care adoptarea acestei ordonante sa treneze. Suntem la o luna de la intrarea in vigoare a modificarilor la legea taximetriei si efectele acesteia asupra industriei de ridesharing se vad de la o zi la alta. Sunt, la nivel national peste 250 de soferi colaboratori ai celor trei platforme sanctionati. Majoritatea dintre sunt in imposibilitatea de a-si mai folosi masinile personale pentru urmatoarele 6 luni.
Este necesara adoptarea acestei ordonante de urgenta mai ales ca la nivelul Parlamentului European un nou regulament dedicat economiei digitale, inclusiv platformelor de transport alternativ, a fost adoptat si urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
„A mai trecut inca o saptamana de promisiuni. Mai sunt doar doua sedinte de guvern in care aceasta ordonanta, promisa cu aproape trei luni in urma, poate fi adoptata si inregistrata in Parlament inainte ca acesta sa intre in vacanta. Situatia este critica atat pentru soferii colaboratori ai platformelor noastre cat mai ales pentru utilizatorii care gasesc din ce in ce mai greu masini prin intermediul aplicatiilor. Mai putin de jumatate dintre soferii celor trei aplicatii sunt pe traseu – acest lucru face ca timpul de asteptare sa fie foarte mare iar cursele mult mai scumpe. Solicitam urgentarea procedurii de adoptare a Ordonantei de urgenta care ne-a fost promisa inca din 29 martie”, a declarat Catalin Codreanu, presedintele Asociatiei Coalitia pentru Economia Digitala.
In continuare utilizatorii celor trei aplicatii intampina probleme in a gasi o masina disponibila. Timpii de asteptare sunt in continuare foarte mari comparativ cu o zi normala. Sunt situatii in care se asteapta chiar si de trei ori mai mult comparativ cu timpii de asteptare dinainte de 16 mai – data intrarii in vigoare a modificarilor la legea taximetriei.
Reglementarea serviciilor de ridesharing este vitata pentru mai mult de 2,5 milioane de utilizatori ai acestor platforme si pentru peste 20.000 de romani care au o sursa de venit din prestarea acestor servicii. Unii dintre ei au ramas fara masina personala din 16 mai si pana acum.
La nivelul Uniunii Europene sunt 25 tari in care aceste servicii sunt deja reglementate sau in curs de reglementare.
Despre Asociatia Coalitia pentru Economia Digitala
Coalitia pentru Economia Digitala este un catalizator pentru digitalizarea economiei Romaniei si un avocat al initiativelor si programelor inovatoare, ce incurajeaza serviciile digitale in folosul unei Romanii competitive. Sustinem inovarea digitala si impactul sau pozitiv asupra societatii.