spot_img
AcasăComunicateNoi semne de recesiune – 80% dintre companiile din Romania cred ca...


Noi semne de recesiune – 80% dintre companiile din Romania cred ca o recesiune este iminenta in urmatorii 5 ani

Bucuresti, 13 iunie 2019

 

O noua editie a Raportului European al Platilor prezinta tendintele la nivel de plati si cashflow pe care companiile din Romania le inregistreaza. In editia 2019 a raportului au fost intervievate 398 de companii romanesti, corporatii si IMM-uri cu privire la aspectele financiare si previziuni economice.

 

 

Cele mai importante concluzii ale raportului:

 

  • Termenul de plata in Romania al unei facturi in sectorul B2B este de 32,5 zile. Media la nivel European este de 34 de zile.
  • 63% dintre companiile intervievate sunt de parere ca in 2, 5 sau 10 ani, in Romania, nu se va mai folosi numerarul ca metoda de plata.
  • Aproximativ jumatate dintre companiile intervievate, respectiv 49%, cred ca o recesiune este iminenta in urmatorii doi ani, iar 80% dintre companii sunt convinse ca in 5 ani sau mai devreme vom asista la o noua perioada de recesiune.

Foarte multe companii din Romania si din Europa resimt presiunea de a accepta termene de plata mai lungi decat cele cu care se simt confortabil. Pentru a contracara platile intarziate, companiile trebuie sa isi asume responsabilitatea de a cere si de a oferi termene de plata corecte. Termenul mediu de plata al unei facturi B2B, la nivel european, este de 34 zile. In Romania, termenul de plata in zona B2B este de 32,5 zile pe cand in sectorul public este de 27,4 zile. Cele mai lungi termene de plata se intalnesc in Spania (52 zile), Grecia (45 zile) sau UK (44 zile).

 

De asemenea, 78% din companiile din Romania vad platile intarziate ca o reala problema in dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal si venitul companiei, pe cand la nivel european, doar 50% dintre companiile intervievate isi pun problema platilor intarziate.

Cauzele principale pentru care platile se efectueaza cu intarziere in sectorul B2B sunt ineficienta administrativa din cadrul companiei, situatia financiara precara a companiei sau platile intarziate intentionat.

 

Din ce in ce mai multi consumatori prefera sa foloseasca metode de plata digitale pentru a efectua plati curente, asa ca 63% dintre reprezentantii companiilor romanesti sunt de parere ca in 2, 5 sau 10 ani se vor efectua strict tranzactii fara numerar. Romanii sunt printre cei mai increzatori europeni din acest punct de vedere, in topul clasamentului situandu-se Grecia, cu 67%.

 

Economia Europei prezinta semne de slabiciune iar, in anumite tari, declinul economic este mai accentuat decat in altele. Managerii si proprietarii de afaceri care au experimentat deja o criza economica incep sa ia masuri de precautie, astfel incat un eventual declin economic sa nu afecteze foarte mult activitatea companiei.

 

Intrebati despre o viitoare recesiune, 19% dintre companiile romanesti declara ca sunt deja in recesiune, 28% dintre acestea prevad un nou declin economic intr-un an, 28% prevad criza in doi ani, iar 20% dintre companii prognozeaza o noua recesiune in urmatorii 3-5 ani. Cumulat, 80% dintre companiile intervievate prevad o noua criza economica in urmatorii 5 ani.

Despre Raportul European al Platilor, editia 2019

Raportul European al Platilor este bazat pe un studiu care a fost desfasurat simultan in 29 de tari din Europa, in perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. In acest raport, Intrum a adunat informatii de la 11,856 companii din intreaga Europa pentru a obtine informatii relevante despre comportamentul de plata si sanatatea financiara aferenta afacerilor europene. Rezultatele care au stat la baza editiei dedicate Romaniei au fost bazate pe raspunsuri din partea a 398 de companii locale, selectionate aleator din punct de vedere al marimii si al industriei.

 

“Educatia financiara in sectorul business to business este din ce in ce mai importanta pentru o crestere sanatoasa. A previziona fluxul de numerar este o activitate cheie in orice companie si sta la baza unei dezvoltari sustenabile. Cu ajutorul Raportului European al Platilor ne dorim sa aducem in atentia mediului de afaceri tendintele financiare pe care companiile le observa in activitatea lor si astfel, sa se poata lua masurile necesare.”, declara Catalin Neagu, Managing Director Intrum Romania.

Raportul European al Plăților, 2019
RELATED ARTICLES