Cu sprijinul FPPG, a fost lansat studiul Starea sistemului de impozitare specific sectorului upstream al gazelor naturale din România. Lucrarea coordonată de Gabirel Biriș, avocat specializat în legislație fiscală, relevă faptul că actualul sistem de impozitare aplicabil la noi în țară înregistrează o evoluție disproporționată prin comparație cu veniturile efectiv înregistrate din sectorul upstream gaze naturale.
Cu o rată de impozitare efectivă de 25,3% la nivelul anului 2018, calculată din veniturile totale din activitatea de upstream gaze naturale, actualul sistem de taxare este carcaterizat de:
- Instabilitate și lipsă de predictibilitate accentuate: 18 acte normative în ultimii 7 ani
- Necompetitivitate: media impozitării specifice a producției de gaze naturale din România este cea mai ridicată din Europa. În 2018 impozitarea specifică a gazelor naturale a fost de peste 5 ori mai mare decat media europeană in sectorul offshore, respectiv de aproape 3 ori mai mare în sectorul onshore.
- Impozitare disproporționată: partea statului din profit (Government Take) este de peste 90% in cazul investitiilor offshore.
- Carențe tehnice: care se află în conflict cu principiile fiscalității din România și cele mai bune practici internaționale, precum stabilirea prețului de referință pentru gazele naturale prin raportarea la hub-ul CEGH din Austria fără corelare cu piața din România.
”Dezvoltarea sectorului gazier depinde într-o măsura considerabilă de calitatea reglementărilor din sectorul energetic. Factorii decisivi pentru formarea unei piețe lichide, transparente și adânci presupun un cadru instituțional și de reglementare modern, favorabil investițiilor în infrastructura gazieră esențială: rețele de transport, interconectori, depozite de înmagazinare, capacități de lichefiere și regazificare.”, susține Daniel Apostol, Director Relații Externe FPPG.
Prin proiectul de modificare a Legii Offshore și a Legii Petrolului, publicat pe 20 septembrie de către Ministerul Energiei, se realizează un prim pas important în procesul legislativ, în vederea restaurării echilibrului în sistemul de impozitare al gazelor naturale. După cum atestă și concluziille studiului nou lansat, o serie de măsuri rămân imperative în cazul în care vizăm atragerea de investiții, dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând consolidarea securității energetice.
|