spot_img
AcasăInternaționalAlegeri Statele Unite: Trump îşi consolidează avansul, Sanders obţine o victorie neaşteptată...


Alegeri Statele Unite: Trump îşi consolidează avansul, Sanders obţine o victorie neaşteptată în Michigan

Donald Trump a obţinut sprijinul altor trei state în cursa pentru nominalizarea republicană. Delegaţii din Michigan, Mississippi şi Hawaii au votat majoritar în favoarea omului de afaceri. Astfel că în Michigan a obţinut 36.5% din voturi, în Mississippi 47.3%, iar în statul insular Hawaii 42.4% din preferinţe. Principalul contracandidat, senatorul de Texas – Ted Cruz – a câştigat în Idaho, acolo unde principiile conservatoare sunt predilecte în rândurile electorilor, obţinând 45.4%. Cel mai mult de suferit a avut senatorul Marco Rubio, care nu a reuşit să se claseze pe locul doi în nici unul din statele menţionate, speranţele sale de a mai reveni fiind legate în totalitate de Florida.

În tabăra democrată, Bernie Sanders a reuşit o victorie neaşteptată în Michigan. Rezultatul final a infirmat sondajele de opinie care îi acordau un avans considerabil doamnei Clinton, senatorul de Vermont fiind creditat cu 49.9% din voturi, iar Hillary Clinton cu doar 48.2%. Un factor important al victoriei domnului Sanders l-a reprezentat dezbaterea de luni, din oraşul Flint, Michigan. Agresivitatea cu care a atacat-o pe doamna Clinton în privinţa legăturile ei cu Wall Street sau a insucceselor administraţiei Bill Clinton a contrastat puternic cu ezitările şi răspunsurile evazive ale fostului secretar de stat. Totuşi, aceasta a reuşit să obţină un succes concludent în Mississippi, acolo unde 82.6% dintre voturi i-au revenit.

Urmează o nouă rundă de alegeri primare săptămâna viitoare, pe 15 martie. Alegătorii din Florida, Ohio, Illinois, Missouri şi Carolina de Nord vor fi chemaţi să îşi exprime opţiunea pentru unul dintre candidaţii rămaşi în jocul electoral. Votul are o semnificaţie aparte în Florida şi Ohio, aici aplicându-se principiul câştigătorul ia totul. Astfel că cel care se va clasa pe primul loc în aceste state va câştiga, implicit, toţi delegaţii.RELATED ARTICLES