spot_img
AcasăInternaționalAproape 17% din culturile de banane sunt în pericol de a fi...


Aproape 17% din culturile de banane sunt în pericol de a fi distruse de atacul unei ciuperci

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat miercuri un program global, care necesită cheltuieli de 98 de milioane de dolari, pentru a lupta împotriva unei infecții care amenință culturile de banane, informează AFP.

Această maladie „reprezintă un risc major pentru producția mondială de banane, ceea ce ar provoca pierderi comerciale importante și repercursiuni asupra mijloacelor de existență ale celor 400 de milioane de persoane care depind de cel mai exportat fruct din lume pentru a se hrăni sau a-și asigura veniturile”, avertizează FAO.

O nouă tulpină a ciupercii cunoscute sub numele de Boala Panama — Tropical Race 4 (TR4) — „reprezintă o amenințare majoră care planează asupra producției de banane în mai multe regiuni ale lumii. Trebuie să ne mișcăm rapid pentru a împiedica răspândirea acestei infecții și să sprijinim țările deja afectate”, a afirmat Hans Dreyer, directorul diviziei de producție și protecție a plantelor la FAO.

Tulpina Tropical Race 4 a fost detectată pentru prima dată în Asia de Sud-Est în anii 1990 și în prezent a fost identificată în 19 locuri din 10 țări.

Programul global, pentru care FAO solicită 98 de milioane de dolari, vizează în prima fază 67 de țări, având drept obiectiv evitarea răspândirii infecției. „Fără o intervenție coordonată, oamenii de știință estimează că maladia ar putea afecta până la 1,6 milioane de hectare de culturi de banane până în 2040, reprezentând a șasea parte din producția actuală globală, cu o valoare estimată anuală de 10 miliarde de dolari”, susține FAO, adăugând că programul pe care l-a demarat și-a propus reducerea zonei potențial afectate cu până la 60%. Organizația estimează că, dacă programul va fi implementat în mod adecvat, fiecare dolar investit astăzi în acest program va produce beneficii cuprinse între 98 și 196 de dolari peste 20 de ani.


RELATED ARTICLES