spot_img
AcasăInternaționalDiscursul președintelui Fed în Senatul american a impulsionat aprecierea dolarului și creșteri...


Discursul președintelui Fed în Senatul american a impulsionat aprecierea dolarului și creșteri pe Wall Street

Președintele Fed, Janet Yellen, a spus că majorarea ratei dobânzii este de dorit dacă economia Statelor Unite se va apropia de prognoza băncii centrale care vede o creștere graduală a inflației și o piață a muncii mult mai strânsă.

„La ședințele noastre viitoare, comitetul va evalua dacă ocuparea forței de muncă și inflația continuă să evolueze în line așteptările, caz în care o viitoare ajustare a dobânzii cheie ar fi adecvată”, a spus Yellen în fața Comitetului Pentru Bănci al Senatului în cursul audierilor de marți.

Raportul semestrial asupra politicii monetare este primul de când Donald Trump s-a instalat la Casa Albă cu un program de impulsionare a economiei Statelor Unite, care pune presiune pe boardul Fed să ridice dobânzile dacă politicile economice conduc la majorarea inflației. Ea a reamintit că situarea sub rata inflației poate dăuna economiei și să anuleze dezvoltarea. „Dacă vom aștepta prea mult pentru a elimina ajustarea n-ar fi înțelept, eventual forțând o decizie de creștere rapidă a dobânzii, riscând perturbarea piețelor financiare și împingerea economiei în recesiune” a spus aceasta.

Yellen nu a specificat când se vor produce majorările de dobânzi, însă numărul analiștilor care dau ca posibilă o astfel de decizie încă din luna martie a crescut imediat după discurs. Titlurile de stat au scăzut, acțiunile companiilor americane s-au oprit din scădere iar dolarul s-a apreciat. Fed, care a crescut doar de două ori dobânda de la începutul revenirii economiei în 2009, a schițat un plan de creștere a ratei de trei sferturi procentuale în 2017, ca urmare a apropierii economiei de obiectivele băncii centrale pentru maximul de ocupare a forței de muncă și o inflație de 2%. În prezent, dobânzile evoluează în intervalul 0,5% – 0,75%.

„Sper ca schimbarea politicii bugetare să fie compatibilă cu obiectivul de a menține SUA pe o tractorie viabilă”, a mai spus Yellen.

Trump a promis reducerea impozitelor companiilor, dar și un program de investiții masive în infrastructură, ceea ce pune sub semnul întrebării posibilitatea de finanțare a acestora și de impactul bugetar.RELATED ARTICLES