spot_img
AcasăOpiniiCum economiile occidentale pot evita capcanele Japoniei


Cum economiile occidentale pot evita capcanele Japoniei

Cum pot evita economiile occidentale capcanele Japoniei

Nu cu mult timp în urmă, înțelepciunea convențională susținea că „japonificarea” nu ar putea influența niciodată economiile occidentale. Liderii economiști americani au susținut că, dacă amenințarea combinată a creșterii slabe, a dezinflației și a ratelor dobânzii scăzute continue s-ar materializa, factorii de decizie ar avea instrumentele necesare pentru a face față acestei situații. Aceștia nu aveau nicio problemă în a le predica japonezilor despre necesitatea măsurilor îndrăznețe de a-și scoate țara dintr-un făgaș vechi de zeci de ani. Japonificarea a fost considerată ca o consecință care poate fi evitată de o politică slabă, nu ca o inevitabilitate.

Și totuși, spectrul japonificării se întoarce acum asupra Occidentului. După criza financiară din 2008, recuperările din Europa și Statele Unite au fost mai lente și mai puțin incluzive decât majoritatea responsabililor politici, politicienilor și economiștilor. Și, mai recent, speranțele de a obține „viteza de ieșire” din „noul normal” al creșterii scăzute și al presiunii dezinflaționiste persistente au fost spulberate din Europa și Japonia, precum și de unele îngrijorări că ar putea să scadă în SUA.

Europa, în special, este din nou sub asediul unei încetiniri îngrijorătoare la nivel regional. Proiecțiile de creștere au fost revizuite în mod constant descrescător, iar Banca Centrală Europeană a recunoscut că optimismul său anterior cu privire la atingerea inflației țintă a fost greșit. Odată cu scăderea randamentelor obligațiunilor guvernamentale, comerțul mondial cu valori mobiliare cu dobânzi negative a atins în jur de 10 trilioane de dolari.

Între timp, Japonia se apropie de al patrulea deceniu consecutiv de creștere nominală constantă, inflație și rate ale dobânzii. Iar în Statele Unite, un număr tot mai mare de economiști sunt îngrijorați de o încetinire viitoare, alții cerând Rezervei Federale a Statelor Unite să reducă ratele dobânzilor, iar alții cerând să adopte o țintă de inflație mai mare pentru a combate riscul dezinflației excesive.

Au fost prea credibili toți acei economiști occidentali care au respins amenințarea japonificării în trecut? Da și nu.

Astăzi temerile legate de japonificare se datorează îngrijorărilor legitime privind forțele structurale dezinflaționiste care ar putea genera o creștere mai scăzută, mai puțin incluzivă, atât direct, cât și indirect. Aceste forțe includ îmbătrânirea societății, creșterea inegalității (în ceea ce privește venitul, bogăția și oportunitatea), insecuritatea socială și economică în rândul segmentelor largi ale populației și pierderea încrederii în instituții și în opinia experților.

 

Împreună cu zombificarea firmelor după ultima apariție a bulelor de active, acești factori structurali au dus la scăderea cererii, precum și la creșterea aversiunii față de risc și a asigurării de sine, mai degrabă decât la o marjă de stimulare a creșterii bazate pe risc. Inovarea, în special în ceea ce privește inteligența artificială, datele importante și mobilitatea, este un alt factor. Deși impactul economic al acestor tehnologii este ambiguu, nu există nicio îndoială că acestea reduc barierele de intrare, într-un număr tot mai mare de activități economice, și exercită o presiune de scădere asupra prețurilor („efectul Amazon”), cel puțin pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele lor pe termen lung asupra creșterii și productivității rămân de văzut.

Creșterea este, de asemenea, subminată în moduri mai puțin directe. De exemplu, ratele dobânzilor persistent scăzute – și  în unele cazuri, negative – tind să ducă la integritatea instituțională și eficacitatea operațională a sistemului financiar, reducând, astfel, împrumuturile bancare și limitând gama de produse pe termen lung pe care firmele de asigurări/pensii le pot oferi gospodăriilor. Un alt efect indirect derivă din așteptările privind viitorul. Cu cât creșterea și inflația rămân scăzute, cu atât va fi mai tentant pentru gospodării și companii să amâne deciziile privind consumul și investițiile, prelungind astfel creșterea scăzută și inflația.

Economiștii occidentali care au subestimat, inițial, amenințarea japonificării au făcut astfel pentru că au subestimat sau, pur și simplu, au ignorat acești factori direcți și indirecți. Din perspectivă retrospectivă, aceștia nu ar trebui să fie surprinși să afle că societățile cu populații cu cea mai rapidă îmbătrânire și mai puțină migrație în interior sunt cele care se luptă acum cu japonificarea.

Și totuși, acești economiști nu au greșit argumentând că politicile pot juca un rol decisiv asupra rezultatelor macroeconomice – în special atunci când forțele structurale sunt amplificate de o înăsprire ciclică excesivă, așa cum s-a întâmplat în Japonia în 1989. Problema este că au avut tendința să se concentreze prea restrictiv asupra politicii monetare, supraestimând eficiența acesteia. Țările expuse riscului de japonificare necesită o combinație mult mai largă de politici care să abordeze atât partea de cerere, cât și partea de aprovizionare a economiei.

Politica monetară, la urma urmei, este mai puțin eficientă în apropierea „limitei zero” și în scenariile în care sunt în joc și alți factori „capcană de lichiditate”. Operațiunile de bilanț la scară largă, cum ar fi relaxarea cantitativă (QE), pot să cumpere timp, încercând să injecteze mai multă lichiditate direct în sistem. Dar acestea nu abordează chestiunile care stau la bază și vin cu propriile lor costuri, forme de daune colaterale și consecințe neintenționate.

Cea mai puternică protecție împotriva japonificării este, așadar, o combinație a măsurilor privind cererea și oferta la nivel național, regional (în cazul Europei) și mondial. În țările cu spațiu fiscal adecvat, acest lucru ar putea însemna bugete guvernamentale mai relaxate și investiții care să sporească productivitatea (cum ar fi infrastructura, educația și formarea). Iar în orice țară care se confruntă cu o lipsă de competențe, migrația legală sporită și politicile mai bune pentru a facilita mobilitatea forței de muncă pot contribui la reducerea decalajului.

În plus, aceste politici ar trebui să fie însoțite de protecții mai eficiente pentru segmentele cele mai vulnerabile ale populației, în special în ceea ce privește sănătatea, formarea și retehnologizarea forței de muncă. Niciunul dintre acestea nu se va materializa fără o mai bună conducere politică și interacțiuni politice mai globalizate.

Japonificarea oferă trei lecții pe care responsabilii politicii occidentale și politicienii trebuie să le internalizeze suficient. În primul rând, presiunile structurale fac din ce în ce mai critice acțiunile prompte pentru a inversa creșterea scăzută, dezinflația și ratele de dobândă de la zero la cele scăzute. În al doilea rând, pot fi necesare măsuri monetare neconvenționale, dar cu siguranță acestea nu vor fi suficiente. Și, în al treilea rând, atunci când realizăm răspunsul global politic necesar, trebuie să recunoaștem că obstacolele sunt mult mai puțin tehnice și mult mai mult politice.

 

Mohamed A. El-Erian, consultant economic principal al Allianz, fost președinte al Consiliului Global pentru Dezvoltare al președintelui american Barack Obama. Este cel mai recent, autorul cărții „Singurul joc din oraș: băncile centrale, instabilitatea și evitarea următorului colaps”.RELATED ARTICLES