spot_img
AcasăPoliticăConferință de presă a coaliției „România Respiră”


Conferință de presă a coaliției „România Respiră”

Comunicat de Presă

„Legislația de interzicere a fumatului în spațiile publice închise- un model de democrație participativă, susținută de experții medicali, în beneficiul sănătății publice”

București, 16 februarie 2015. Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta si reprezentanții celor peste 250 de organizații membre ale Coaliției România Respiră, s-au reunit astăzi în cadrul unui eveniment de presă, cu participarea Excelenței Sale, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a Administrației Prezidențiale și a Ministrului Sănătății. Evenimentul a marcat într-un cadru festiv adoptarea legii nr. 15/2016, de modificare a legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin recunoașterea contribuțiilor semnificative în acest demers.

Consumul de tutun reprezintă pentru România anului 2016 principalul factor de risc pentru bolile netransmisibile, aducând pierderi anuale de peste 40.000 de vieți omenești (din care peste 5000 datorită fumatului pasiv), o “povară“ uriașă asupra sistemului de sănătate și plasând Romania în clasamentele dramatice ale bolilor cardio-vasculare și pulmonareDreptul fiecărui cetățean la protejarea sănătății și de protecție împotriva efectelor dăunătoare ale expunerii la fumul de tutun, prin dezvoltarea unui cadru legislativ adecvat a stat la baza acestei coalizări fără precedent a societății civile.

Demersul inițiat în primăvara anului 2015 de către Coaliția România Respiră, în sprijinulpropunerii de modificare legislativă a deputatului Aurelia Cristea, a beneficiat de o largă susținere publică, atât la debutul lui (cu nivel de susținere de 70%), cât și de-a lungul celor aproape 12 luni de dezbateri publice. Performanța lui se reflectă inclusiv în atingerea unui nivel de conștientizare și de susținere de peste 75% după adoptarea legii, demonstrând astfel validitatea principiilor care au stat la baza susținerii sale.

Cu ocazia evenimentului, reprezentanții instituțiilor participante au salutat inițiativa de modificare a legii 349/2002 și modelul de participare civică, finalizat cu adoptarea acesteia cu un vot covârșitor de către Parlamentului României la 15 decembrie 2015.

Mesajul Administrației Prezidențiale cu ocazia evenimentului, prin Consilierul de Stat, doamna Dr. Diana Păun, a reliefat nevoia de prioritizare a politicilor de sănătate pe agenda decizională, într-un mod susținut și cu largă implicare cetățenească.

Excelența sa, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, domnul Hans Klemm, a accentuat valoarea democrației participative în schimbarea politicilor publice și rolul covârșitor al unei astfel de abordări în politicile de sănătate.

Importanța și necesitatea politicilor preventive de sănătate în România, conform cu principiul asumat al sănătății în toate politicile publice  și rolul educației pentru sănătate, mai ales pentru tinerele generații au fost mesajele cheie transmise de către Ministrul Sănătății, domnul Patriciu-Andrei Achimaș Cadariu.

Inițiatorul propunerii legislative de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, doamna deputat Aurelia Cristea, s-a referit la modelul de implicare civică și comunitară în dezvoltarea de politici publice ca și alternativă “sănătoasă” a abordării, cu impact pozitiv asupra modului în care construim România viitorului.

Contribuțiile la reușita inițiativei, recunoscute și premiate în cadrul evenimentului, au reflectat larga susținere de care a beneficiat acest demers, peste 80 de societăți medicale, organizații non-guvernamentale, experți în diverse domenii, personalități publice și instituții ale statului primind distincțiile aferente.


RELATED ARTICLES