spot_img
AcasăPoliticăPremierul Tudose declanșează războiul cu ANRE


Premierul Tudose declanșează războiul cu ANRE

După ce în ultimele zile prețurile la energie au atins cele mai mari cote din Uniunea Europeană, premierul Mihai Tudose vrea să solicite Parlamentului să ancheteze activitatea ANRE, pe tema prețurilor foarte mari practicate pe piața liberă pentru energia electrică.

România și Ungaria au rămas și pe perioada weekend-ului trecut statele europene cu cel mai ridicat preț la energia electrică tranzacționată pe piața spot, de peste 70 de euro/MWh. În pofida capacității ridicate de producție de energie electrică, România este nevoită să importe electricitate de la statele vecine, în special din Ungaria și Ucraina, pentru a acoperi cererea de consum.

Ministrul Petcu a reclamat, miercuri, la începutul ședinței de guvern, că ANRE nu a organizat la timp licitațiile de energie pentru furnizorii ultimă instanță, iar recent chiar a anulat o licitație pentru trimestrul al III-lea. „Eu cred că e un moment în care să putem cere, în numele Guvernului, public Parlamentului o anchetă la ANRE, că nu ne sunt subordonați nouă, dar Parlamentul cred că poate să-l întrebe pe dl. Havrileț de ce îi e cald de vreo două-trei luni și nu a făcut ce trebuie. Poate facem și o adresă oficială către Parlament”, i-a cerut premierul Tudose ministrului Energiei, Toma Petcu.

Acesta a arătat că, oricum, ANRE trebuie să facă o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului în piață în special pe piața de a doua zi. Cel mai ridicat preț pe piața pentru ziua următoare (PZU) din România și Ungaria din weekend a fost înregistrat duminică, în intervalele orare 13 -14 și 16-18, când un MWh era tranzacționat cu 120 euro. Și luni dimineața, între orele 8 și 9, România importa (net) aproape 1.000 de MW (972 MW), după ce în weekend nivelul maxim al importului net se situase, sâmbătă seară, la 1071 MW. Canicula din ultimele zile ridicase nivelul consumului la 7.700 MW, în timp ce producția internă se situa la 6.600 MW, din care cea regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) era de doar 185 MW.





















RELATED ARTICLES