spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 30 iulie- 4 august 2018


Brief 30 iulie- 4 august 2018

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Creditele ipotecare luate de tineri, recalculate

Peste 40% dintre creditele ipotecare de acum sunt luate de tineri până în 35 de ani, arată datele Băncii Naționale Române. Procentul e mare, dar sumele împrumutate sunt mai mici decât acum un deceniu, înainte de criza financiară, potrivit Digi24.ro.

Tinerii care își cumpără apartamente plătesc un avans și de 30%, dublu față de acum 10 ani, conform datelor Economica.net. Aceasta nu este singura diferență. Anul trecut, un credit ipotecar contractat de tineri era în medie de 183.000 lei, pe o perioadă de aproximativ 23 de ani. Spre comparație, în 2008, media pieței era de 211.000 lei, pe o perioadă de 27 de ani.

Cu lecțiile învățate din experiențele generațiilor anterioare, tinerii sunt mai prudenți și se documentează bine atunci când vor să se împrumute, potrivit Digi24.ro. „Nu cad pradă atât de ușor propagandei noilor complexe imobiliare sau noilor dezvoltatori, ci caută să se orienteze către investiții bine documentate din punct de vedere informațional, așteaptă să găsească un moment prielnic pentru astfel de investiții”, susține sociologul Ana Bulai.

Sursa: Economica.net

 

Rezervele în valută ale BNR au scăzut cu 388 milioane euro în iulie

Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau, la finele lunii iulie, la 31,378 miliarde euro, în scădere cu 388 milioane euro față de nivelul înregistrat la 30 iunie, de 31,766 miliarde euro, informează Banca Națională a României printr-un comunicat remis AGERPRES.

Conform BNR, în cursul lunii iulie au avut loc intrări de 1,462 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice etc și ieșiri de 1,85 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

De asemenea, rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, potrivit sursei citate.

În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,467 miliarde euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2018 au fost de 34,845 miliarde euro, față de 35,349 miliarde euro la 30 iunie 2018.

SURSA: Agerpres

 

COMPANII, AFACERI

Coffee 2 Go România se extinde cu încă 5 unități

Lanțul de cafenele Coffee 2 Go, care a deschis până în prezent 30 de unități în marile orașe din România, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu 60% mai mare față de 2016, conform datelor Profit.ro.

De asemenea, anul trecut, Coffee 2 Go a investitit circa 100.000 euro în utilarea tuturor unităților cu mașini de cafea noi. Pentru acest an, Coffee 2 Go România estimează o cifră de afaceri de 1,3 milioane de euro și deschiderea a încă cinci unități, majoritatea de tip mini cafenea Inside.

Din totalul cifrei de afaceri, jumătate provine din vânzările înregistrate de cafenelele administrate în regim de franciză. Grupul Coffee 2 Go a fost înființat în 2013 și a deschis până acum 30 coffee spot-uri în regim propriu sau franciză.

SURSA: Profit.ro

 

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

ANRE: Prețul gazelor naturale pentru consumatori cresc de la 1 august

Prețul gazelor naturale pentru clienții casnici va crește, începând cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei printr-un comunicat remis joi AGERPRES. „Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se menționează în comunicat.

Totodată, potrivit inițiatorilor, proiectul are impact pozitiv prin stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, generate de poziția dominantă a celor doi mari producători care au cota de piață, fiecare de peste 46% și împreună de 95% (Romgaz, cu o cotă de 48,88% și OMV Petrom – 46,08% din total producție).

Sursa: Agerpres

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

Piața imobiliară a avut parte de o scădere pentru prima dată în ultimii 3 ani

În al doilea trimestru din 2018, prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România, atât apartamente, cât și case, s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare, avans similar cu cel consemnat în primul trimestru din 2018, conform datelor Profit.ro. „Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite”, a declarat Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro.

Dintre marile orașe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferență de preț la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus față de Cluj-Napoca și în ceea ce privește evoluția prețurilor din 2008 încoace: aici apartamentele au recuperat cel mai puțin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăți fiind, în momentul de față, cu aproape 40% mai scumpe decât în T2 2008. Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari creșteri pe segmentul apartamentelor au avut loc în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamț (5%), Târgoviște (4,8%) și Buzău (4,5%), potrivit sursei citate.

La polul opus, Baia Mare a înregistrat o ușoară scădere (de 0,1%) a așteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variații de preț fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiești (+1,2%) și Satu Mare (+1,2%).

Sursa: Profit.ro

 

Nouă clădire a lui Țiriac în centrul Bucureștiului

Firma Global East European Investment, deținută indirect de omul de afaceri Ion Tiriac, pregătește terenul din apropierea Pieței Victoriei pentru un turn de birouri, potrivit Economica.net.

De asemenea, compania are autorizație de construcție încă de anul trecut, însă la mijlocul acestei luni a început amenajarea șantierului și demararea primelor lucrări. După ani de amânări, omul de afaceri Ion Țiriac investește din nou în imobiliare.

Noul proiect imobiliar dezvoltat de compania omului de afaceri Ion Țiriac se află însă în oferta brokerilor pentru închiriere, la o chirie de 19 euro/mp, potrivit celor de la Crosspoint. Turnul va avea cinci subsoluri și va fi înalt de 12 etaje, cu 260 de locuri de parcare. Imobilul urmează să fie finalizat in trimestrul III din 2020.

În același timp, firma East Global European Investment este deținută de Weybridge Property SRL (49,9%), Weybridge Holdings Limited (40%) și Weybridge Real Estate SRL (9,99%). Omul de afaceri Ion Țiriac a investit în proiectul rezidențial Stejarii, dar și în proiectul Residenz din Chitila. Fostul tenismen este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7 – 1,8 miliarde de euro de revista Capital în top 300 cei mai bogați români. Cei mai mulți bani îi face din auto, asigurări, energie, dar și din sport.

Sursa: Economica.net

 

COMPANII AFACERI

LIVIU ROGOJINARU: „Numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 9,81%, în primul semestru”

Numărul firmelor nou înființate a scăzut cu 9,81% sau cu 7.778 unități în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2018, față de aceeași perioadă a anului 2017, la 71.473, arată datele oficiale de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de Consiliul Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Liviu Rogojinaru, secretar general al CNIPMMR, susține că, raportat la perioada similară din 2016, între 1 ianuarie – 30 iunie 2017 numărul firmelor nou înființate a crescut cu 31,23%, ajungând la 79.251. Domnia sa a declarat: „Zonele care au înregistrat cel mai ridicat număr de noi firme înființate au fost Municipiul București și județele Cluj și Timiș, atât anul trecut, cât și anul acesta”. Numărul firmelor a scăzut ca urmare a instabilității accentuate a legislației fiscale și pe fondul volumului imens de acte normative adoptate (în prima jumătate din 2018, au fost adoptate 120 de acte normative, peste 45% din legile și ordonanțele adoptate afectând direct și semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile), a mai menționat secretarul general al CNIPMMR.

Totodată, secretarul general al CNIPMMR a afirmat, într-o conferință de presă, că, în primele 90 de zile ale acestui an, mediul de afaceri a fost obligat să implementeze 217 noi reglementări care modifică/completează Legea 227/ 2015 privind Codul Fiscal, 97 chiar din prima zi a anului și alte 120 adoptate la distanțe foarte mici de timp, potrivit Bursa.

Sursa: Bursa

 

















RELATED ARTICLES