spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 4-8 martie 2019


Revista presei 4-8 martie 2019

MACROECONOMIE

Eurostat: România ocupă locul patru în UE la diferenţa dintre rata de ocupare a bărbaţilor şi femeilor

România este pe locul patru în Uniunea Europeană în privinţa diferenţei între rata de ocupare a bărbaţilor şi a femeilor, de 17,1%, în timp ce media UE este de 11,5%, potrivit datelor aferente anului 2017 publicate marţi de biroul european de statiastică, Eurostat.

Cea mai mare diferenţă între rata de ocupare a bărbaţilor şi femeilor este în Malta (24,1%), Italia (19,8%) şi Grecia (19,7%), iar cea mai mică în Lituania (1%), Finlanda (3,5%) şi Suedia (4%), conform datelor News.ro.

De asemenea, în privinţa prezenţei femeilor în poziţii de conducere, România înregistrează a patra cea mai scăzută poziţie, cu o pondere de 11% a femeilor în consiliile de administraţie. Cea mai ridicată pondere este în Franţa (43,4%), urmată de Suedia (35,9%) şi Italia (34%). Cea mai scăzută pondere este în Estonia (7,4%), Malta (8,4%) şi Cipru (10,4%).

SURSA: NEWS.RO

 

Comerțului cu amănuntul a crescut în România

România s-a situat în topul celor mai mari creșteri ale comerțului cu amănuntul din UE în luna ianuarie, potrivit datelor Eurostat, având a doua cea mai bună evoluție față de decembrie și a treia în ritm anual.

De asemenea, comerțul cu amănuntul din România a crescut, în prima lună a acestui an, cu 6,7% față de ianuarie 2018 și cu 1,9% față de ultima lună a anului trecut. Avansul anual a fost de aproape 3 ori mai rapid decât media europeană, de 2,5%.

Totodată, la nivelul zonei euro, vânzările cu amănuntul au urcat 2,2% față de anul precedent. Față de decembrie 2018, comerțul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în UE și cu 1,3% în zona euro, potrivit sursei amintite.

Volumul comerțului cu amănuntul este măsurat prin evoluția cifrei de afaceri în comerțul de retail, ajustată în funcție de evoluția prețurilor și efectele sezoniere.

SURSA: PROFIT.RO

 

Pensiile românilor sunt în pericol

Aproape patru milioane de români au intrat acum mai bine de zece ani într-un sistem de acumulare prin plasamente financiare pe termen lung, potrivit Curs de guvernare.

 

Sistem care să le asigure în perspectivă o pensie personală menită să acopere din deficitul inevitabil care se manifesta la sistemul clasic de pensii spre mijlocul acestui secol, din cauza numărului tot mai mic de angajaţi contributori faţă de numărul tot mai mare de pensionari care se vor afla în plată.

 

De reţinut, aceste sume au fost mai mici decât se planificase iniţial, când angajamentele luate de statul român au vizat creşterea de la 2% din venitul salarial mediu brut spre 6% din venitul salarial mediu brut, valoarea maximă la care s-a împotmolit creşterea spre nivelul ce urma să fie aplicat pe termen lung fiind de 5,1%.

SURSA: CURSDEGUVERNARE

 

 Google va plăti salarii mai mari femeilor

Google a dezvăluit, în urma unui audit intern, că plăteşte salarii mai mari femeilor decât bărbaţilor în cazul job-urilor de acelaşi nivel, conform datelor oferite de News.ro

De asemenea, Google a realizat un audit intern cu privire la felul în care şi-a remunerat angajaţii anul trecut şi a constatat că un inginer software de nivelul 4 primeşte un salariu mai mare dacă este femeie.

Prin urmare, susţin cei de la Google, compania americană a trebuit să plătească compensaţii în valoare totală de 9,7 milioane de dolari unui număr de 10.677 de angajaţi pentru a reduce diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi, potrivit sursei citate.

În 2017, Google a plătit compensaţii doar pentru 228 de angajaţi din şase grupe de job-uri. Valoara totală a compensaţii a fost atunci de doar 270.000 de dolari.

“Analiza noastră urmăreşte realizarea unui sistem corect de salarizare pentru angajaţii cu acelaşi job, de acelaşi nivel de competenţă şi performanţă precum şi din aceeaşi zonă geografică” spune Lauren Barbato, analistul şef pentru evaluarea angajaţilor şi a remuneraţiilor.

SURSA: NEWS.RO

 

România va achita anul acesta 11,5 miliarde de lei la datoria publică guvernamentală

România va plăti în 2019 peste 11,5 miliarde de lei doar pentru dobânzi şi comisioane la datoria externă, potrivit proiecţiei serviciului datoriei publice guvernamentale efectuată de Ministerul Finanţelor.

De asemenea, situaţia era valabilă înaintea ultimei luni din 2018 însă, între timp, obligaţiile se puteau majora în baza altor sume împrumutate, potrivit Curs de guvernare.

Raportat la valoarea de 1.022,5 miliarde lei a PIB estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru anul în curs, asta înseamnă că vom plăti cel puţin 1,13% din PIB ca urmare a unei datorii acumulate de statul român cifrate undeva în jur de 35% din PIB. Altfel spus, avem de achitat un „comision” de trei procente doar pentru a putea păstra datoria publică la acelaşi nivel.

Totodată vom avea de „rostogolit” ( va trebui să găsim finanţare pentru a înlocui sumele scadente în acest an, pe care nu ne-am propus şi nici nu avem cu ce să le achităm dintr-un  bugetul proiectat cu venituri de 341,4 miliarde lei) datorii de circa 46,5 miliarde lei ( echivalente cu 4,5% din PIB).

 

SURSA: CURSDEGUVARNARE

Economia României a crescut considerabil față de media din UE în trimestrul patru 2018

Cu un avans de 0,7% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, România a înregistrat o creștere economică de trei ori mai mare decât avansul de 0,2% din zona euro și, respectiv, de peste două ori față de cel consemnat de Uniunea Europeană, de 0,3%, înregistrat în aceeași perioadă, arată cea de-a doua estimare publicată joi de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat).

De asemenea, ritmul de creștere consemnat de economia românească în ultimele trei luni ale anului trecut este însă inferior avansului înregistrat de Estonia (2,2%), Lituania (1,3%), Letonia și Suedia (ambele cu 1,2%), Cipru (1,1%), Ungaria (1%), Cehia (0,9%), Bulgaria, Slovacia și Slovenia (0,8%). Finlanda, Danemarca și Spania au înregistrat de asemenea o expansiune de 0,7% în trimestrul patru din 2018, comparativ cu precedentele trei luni, scrie Profit.ro.

În ritm anual, în trimestrul patru din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, economia românească a înregistrat un avans de 4%, de aproape 4 ori mai mare decât media de 1,4% în Uniunea Europeană și avansul de 1,1% în zona euro.

SURSA: Profit.ro

 

Companii

Taxify își schimbă numele Bolt

Compania Taxify va funcţiona de acum înainte sub numele Bolt.

Taxify se va numi Bolt pe viitor, compania estoniană preferând numele folosit până acum de divizia sa de trotinete electrice, un nume care reflectă mai bine faptul că serviciile companiei nu se rezumă doar la maşini, potrivit News.ro

De asemenea, schimbarea de nume vine chiar înaintea demarării unei noi runde de finanţări, asta după ce în mai 2018, după o rundă de finanţare de 175 de milioane de dolari condusă de Daimler, a ajuns să fie evaluată la 1 miliard de dolari.

Noul nume, Bolt (care poate însemna fulger), are mai multe implicaţii. Pe de o parte sugerează viteză şi electricitate, două caracteristici importante pentru un serviciu de transport, potrivit sursei amintite.

În același timp, Bolt este finanţat de Didi şi Daimler, operând în 30 de ţări din Europa, Africa şi alte regiuni, unde are peste 25 de milioane de utilizatori.

Preţul călătoriei este calculat în funcţie de durata cursei, distanţa traseului şi de cererea din acel moment. Dacă este modificat din cauza schimbării condiţiilor iniţiale, pasagerul va fi informat despre noul tarif înainte să confirme cursa. Preţul nu se schimbă atât timp cât locul de preluare şi destinaţia rămân la fel.

SURSA: NEWS.RO

 

 

 






















RELATED ARTICLES