spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 11-15 martie 2019


Revista presei 11-15 martie 2019

Macroeconomie

Indicele ROBOR a scăzut la 3,10%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,10%, cel mai mic nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, conform News.ro

Vineri, indicele a scăzut de la 3,13% la 3,11%. Luni, indicele a scăzut la 3,10%, cel mai mic nivel din 12 februarie, când a fost 3,09%.

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la 3,27% la 3,28% potrivit sursei citate.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Sursa: News.ro

 

Afacerile din industrie au avut parte de o creștere ianuarie

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în ianuarie, față de aceeași lună a anului trecut, cu 4,3%, un ritm crescut față de cel din decembrie, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

În decembrie 2018, comparativ cu decembrie 2017, cifra de afaceri din industrie a crescut pe ansamblu cu 2,9%, scrie Profit.ro. În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut atât față de luna precedentă cu 4% cât și față de luna corespunzătoare din anul precedent cu 4,3%.
De asemenea,  afacerile au avansat datorită creșterii din industria extractivă (+13,8%) și din industria prelucrătoare (+4%). ”Pe marile grupe industriale creșteri au înregistrat: industria bunurilor intermediare (+6,9%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+5,7%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetică (+1,6%) și industria bunurilor de uz curent (+0,4%), se arată în comunicat. În 2018, cifra de afaceri din industrie, comparativ cu 2017, a crescut pe ansamblu cu 11,8% datorită creșterii industriei prelucrătoare (+12%) și industriei extractive (+6%), potrivit susei citate.

Sursa: Profit.ro

 

 

Numărul salariaților din București era la finele lunii decembrie de 1,01 milioane

Numărul salariaților din Capitală era, la finele lunii decembrie 2018, de 1.014.597 persoane, în scădere cu 3.616 persoane comparativ cu luna anterioară, dar în creștere cu 25.015 persoane față de aceeași perioadă din 2017, conform datelor Institutului Național de Statistică.

De asemenea, câștigul salarial mediu brut, era la finele anului 2018, de 6.505 lei (4.945 lei în decembrie 2017), iar cel net de 3.882 lei (3.545 decembrie 2017), conform Profit.ro.

În același timp, la finele lui decembrie erau înregistrați 15.710 șomeri, în scădere cu 2.585 persoane comparativ cu perioada similară din 2017, în timp ce numărul pensionarilor era de 484.429 persoane la finele lunii septembrie, iar pensia medie se cifra la 1.503 lei.
SURSA: Profit.ro

 

România deține cele mai mari prețuri ale consumului din UE

România a avut, și luna trecută, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, rata anuală a inflației urcând la 4%, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

Topul creșterilor de preț este completat de Ungaria, cu o creștere de 3,2% a prețurilor de consum, și Letonia, cu o rată a inflației de 2,8%, conform Profit.ro. Primul loc în topul european al scumpirilor a devenit o poziție obișnuită pentru România.
De asemenea, la nivelul zonei euro, inflația a fost de 1,5% luna trecută, în creștere ușoară, de la 1,4% în ianuarie, menținându-se însă sub șinta Băncii Centarle Europene, de aproape 2%.

Noile măsuri de stimulare a lichidității vin la nici trei luni de la retragerea programului cunoscut sub numele de „relaxare cantitativă”, prin care BCE a injectat pe piață 2.600 de miliarde de dolari.

SURSA: Profit.ro

 

 

Indicele ROBOR continua să crească

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,06%, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, conform News.ro

Marţi, indicele a coborât la 3,05%, cel mai mic nivel din 23 ianuarie, când a fost 3,03%.

Totodată, indicele ROBOR la şase luni a crescut la 3,26%.

De asemenea, marţi, acest indice a scăzut 3,25%, cel mai mic nivel din 18 ianuarie, când a fost 3,22%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Sursa: News.ro

 

Salariul mediu net este în scădere

Câștigul salarial mediu brut pe luna decembrie 2018 a fost de 4.837 lei, cu două procente mai mic faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de INS.

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu doar 0,7% şi a ajuns la 2.936 lei,  respectiv 618 de euro la cursul mediu al lunii februarie, în care au fost încasaţi şi cheltuiţi banii câştigaţi, potrivit Curs de guvernare.

Ajustat cu nivelul preţurilor (53% din media UE, conform celor mai recente date Eurostat) puterea de cumpărare în euro s-a situat la 1.166 euro (câştigaţi într-o ţară europeană care ar avea preţurile la nivelul mediu din UE). Scăderea de circa 20 de euro faţă de luna anterioară apare ca mult mai clară decât cea de 0,7% în lei prin majorarea cursului de schimb, majorat cam cu 2% faţă de finalul anului 2018.

În același timp, salariul real de referinţă (puterea de cumpărare a banilor încasaţi exprimată ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării preţurilor) a scăzut cu 3,2 puncte procentuale, până la 206,9%.


Sursa: Cursdeguvernare

 

Joburi, HR

Românii aleg să lucreze în vânzări

Trei din 10 români vor să lucreze în vânzări și și-au depus anul trecut CV-ul pentru un job în acest domeniu, conform datelor Profit.ro.

Pe locul al doilea în topul preferințelor candidaților se află logistica, domeniu care a atras 14,6% din cele peste 9 milioane de aplicări de anul trecut. La scurtă distanță se află contabilitatea, cu 12,7% din totalul aplicărilor.

De asemenea, o noutate față de anul anterior este intrarea resurselor umane în top 10, exact pe locul 6. La pol opus, domenii ca publicitate/marketing, achiziții și construcții au părăsit complet clasamentul, conform eJobs, potrivit sursei citate.

Cele mai puține aplicări, în 2018, au fost înregistrate în ONG/voluntariat, medicină veterinară, tipografii/edituri, protecția muncii, pază și protecție, prelucrarea lemnului, managementul mediului, medicină alternativă, statistică/matematică și naval/aeronautică. Fiecare dintre aceste domenii a strâns mai puțin de 1% din totalul aplicărilor, la nivelul întregului an 2018. Cu mici schimbări între poziții, topul domeniilor celor mai puțin atrăgătoare pentru candidați a rămas la fel ca în anul 2017.

SURSA: Profit.ro

 

Companii, afaceri

 

Salariaţii First Bank urmează să părăsească banca

Reprezentanţii First Bank au transmis, joi, că al 13-lea salariu şi schemele de plata variabilă aferente anului 2018 au fost plătite la timp, iar salariaţii care urmează să părăsească banca vor primi toate măsurile compensatorii, aşa cum au fost negociate şi agreate cu sindicatul Piraeus Bank România, prin Contractul Colectiv de Muncă, potrvit News.ro

”În legătură cu informaţiile prezentate astăzi în articolul privind acţiunea de pichetare organizată de sindicatul Piraeus Bank România, dorim să precizăm următoarele: indemnizaţia anuală (cel de-al 13-lea salariu) a fost plătită integral în 2018 tuturor angajaţilor băncii în lunile iulie şi decembrie; schemele de plată variabilă aferente anului 2018 au fost plătite în conformitate cu reglementările interne în vigoare pentru toţi angajaţii eligibili din reţeaua teritorială şi centrele de afaceri; salariaţii care urmează să părăsească banca vor primi toate masurile compensatorii, aşa cum au fost negociate şi agreate cu sindicatul Piraeus Bank România, prin Contractul Colectiv de Muncă”, au transmis, joi, reprezentanţii First Bank.

În același timp, membrii sindicatului din cadrul First Bank vor solicita majorarea numărului de salarii compensatorii pentru angajaţii care vor fi concediaţi, acordarea celui de-al 13-lea salariu şi a bonusurilor pe 2018.

Potrivit G4Media, First Bank urmează să concedieze 379 de persoane şi să închidă sau să comaseze 40 de filiale.

SURSA: NEWS.RO

 

Google elimină peste 6 milioane de reclame zilnic

Pentru Google, asigurarea unui mediu sanatos si sustenabil al publicitatii digitale este o miza cruciala, aflata in centrul eforturilor sale de aproape 20 de ani, potrivit Wall Street.

In fiecare moment, Google investeste resurse umane si de tehnologie pentru protejarea indivizilor, agentiilor de publicitate si editorilor care contribuie la crearea unui internet util. Google prezinta date despre cele mai importante actiuni derulate in anul 2018 pentru a mentinerea unui mediu online sigur.

De asemenea, în total, anul trecut Google a introdus 31 de noi politici pentru publicitate. Alaturi de protejarea utilizatorilor impotriva reclamelor inselatoare si abuzive, eforturile Google s-au concentrat pentru a oferi agentiilor de publicitate un mod facil de a verifica daca reclamele lor respecta politicile de publicitate, potrivit sursei citate.

O alta tinta in 2018 au fost entitatile din spatele reclamelor daunatoare, urmarind eliminarea cauzei. Folosind tehnologie „machine learning”, au fost identificate aproape un milion de conturi ale unor „advertiseri” rau intentionati, de doua ori mai mult ca in 2017.

SURSA: WALL STREET

 

Ford intenționează să concedieze 5.000 de angajați în Germania

 

Ford Europa ar vrea să reducă efectivele din Germania cu 5.000 de oameni, ca parte a unui plan de revenire a diviziei pe profitabilitate, potrivit Hotnews.

Ford desfășoară un plan de restructurare în Europa, va închide o fabrică din Franța și își va limita operațiunile din Rusia și Marea Britanie. Ford are 4.400 de angajați la Craiova, unde anul trecut a produs un număr record de 140.000 de mașini.

În Europa, Ford are 53.000 de angajați, dintre care 24.000 în Germania.

La Craiova, Ford produce aproape 600 de mașini EcoSport pe zi și va adăuga un al doilea model la final de 2019. Cu două modele pe liniile de asamblare uzina ar putea depăși 200.000 de mașini/an.

SURSA: Hotnews

 






















RELATED ARTICLES