spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 18-22 martie 2019


Revista presei 18-22 martie 2019

Companii, afaceri

Companiile americane se pregătesc de o nouă recesiune

Marile companii din SUA se pregătesc pentru o nouă recesiune, multe dintre acestea anunțând deja tăieri de costuri pentru a nu fi prinse cu garda jos, potrivit analiștilor Gartner.

Majoritatea directorilor de companii rămân, totuși, încrezători cu privire la evoluția economiei SUA în 2019, cei mai optimiști fiind jucătorii din tehnologie și comunicații, conform Profit.ro În schimb, companiile cu o expunere ridicată în China sunt mai inclinate să preconizeze o scădere a cererii.

“Chiar și în situațiile în care anticipează o evoluție economică în general pozitivă, multe dintre cele mai mari companii ale lumii încep să se comporte ca și cum ar fi în recesiune. Ford, Pepsi și P&G sunt exemple recente de companii cu un profil ridicat care au anunțat programe de eficientizare la scară largă,” spune Tim Raiswell, vicepreședinte Gartner, departamentul de practici financiare.

Potrivit studiului Gartner, directorii de bănci atenționează cu privire la creșterea împrumuturilor riscante acordate de instituțiile nebancare. Deși mulți economiști consideră că următoarea recesiune din SUA va îmbrăca o altă haină decât cea a crizei de lichiditate financiară din 2009, directorii financiari și trezorierii ar trebui să fie îngrijorați cu privire la creșterea creditării nebancare și a riscurilor la adresa sistemului financiar al SUA, arată Raiswell.
SURSA: PROFIT.RO

 

SOCAR intenționează să vândă combustibil și în România

SOCAR plănuiește să vândă în mai multe țări din Europa de Est, printre care și România, combustibil produs în uzinele turcești Petkim și STAR și în cele din Azerbaidjan, conform Hotnews.ro.

De asemenea, compania ia în considerare să aprovizioneze România cu gaze produse în Azerbaidjan prin intermediul Coridorului Sudic de Gaze, precum și să investească în rețeaua de distribuție de gaze.

Compania a pătruns pe piața românească în 2011 cu 12 benzinării. În prezent există 42 de asemenea stații în 19 județe, potrivit sursei citate.

Totodată, ROMGAZ și TRANSGAZ cooperează cu compania azeră de mai mult timp. De altfel, SOCAR și-a exprimat recent interesul de a colabora cu ROMGAZ în exploatarea gazului din Marea Neagră. La rândul său, compania românească dorește să colaboreze cu SOCAR pentru exploatarea gazelor atât onshore, în Azerbaidjan, cât și offshore, în Marea Caspică.

 

Sursa: Hotnews

 

Ford dorește să investească în vehiculele electrice

Grupul auto american Ford a decis extinderea producţiei de vehicule electrice, pe fondul creşterii rapide a pieţei, transmit BBC şi Reuters, preluat de Agerpres.

Ford va investi aproximativ 900 milioane de dolari în noile capacităţi de producţie de la fabrica sa din Michigan, unde va crea aproximativ 900 de locuri de muncă până în 2023, conform datelor oferite de G4media.

Şeful operaţiunilor globale, Joe Hinrichs, a declarat că Ford „are o nouă abordare” a creşterii pe segmentul vehiculelor electrice.

De asemenea, în următorii doi ani Ford va începe producţia de vehicule autonome.

În același timp, până în 2020, Ford va lansa pe plan global 16 vehicule electrice pe baterii şi 24 hibride sau hibride plug-in. Dintre acestea, şapte modele vor fi lansate în America de Nord, trei în Europa, 13 în regiunea Asia-Pacific.

Industria auto germană va investi aproximativ 60 de miliarde de euro, pe parcursul următorilor trei ani, în maşini electrice şi sisteme automate de condus, a spus şeful VDA înainte de deschiderea salonului de la Geneva, potrivit sursei amintite.

Sursa: G4media

 

Startup-uri și firme mici din UE vor beneficia de alte fonduri europene

Startup-urile și firmele mici și mijlocii (IMM) inovatoare din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea beneficia de fonduri europene în valoare totală de 2 miliarde de euro, bani alocați pentru 2019 și 2020 de către Comisia Eurpeană, a anunțat luni executivul comunitar într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

De asemenea, Uniunea Europeană va avea un Consiliu european pentru inovare (CEI), a cărui misiune este să transforme descoperirile științifice ale Europei în firme care au capacitatea de a se dezvolta mai rapid, potrivit Hotnews.ro.

Totodată, Comisia va numi între 15 și 20 de lideri ai inovării în cadrul unui comitet consultativ al CEI, cu rolul de a supraveghea etapa pilot a CEI, de a pregăti viitorul CEI și de a promova CEI la nivel internațional. Inovatorii din întregul ecosistem sunt invitați să-și exprime interesul până la 10 mai.

Sursa: Hotnews

 

 

Studiu

Rata mortalității a crescut în România

 

Populația rezidentă a României a scăzut în ultimii 15 ani cu peste 2.000.000 de persoane, fiind una dintre cele mai mari rate de ”depopulare” din Europa, potrivit Hotnews.

Migrația externă și faptul că mor mai mulți români decât vin pe lume, acestea sunt cauzele primare ale acestui fenomen.

Potrivit estimărilor publice, peste 10 ani, vor mai fi în țară între 17 și 18 milione de români (în funcție de scenariul pessimist, mediu sau optimist de calcul). Asta e vestea proastă. Cea și mai proastă e că majoritatea vor fi bătrâni, iar numărul celor care vor trebui să muncească pentru a le achita pensile se va împuțina dramatic, potrivit sursei amintite.

 

În ultimii 15 ani, vârsta medie a mamei la prima naștere a urcat de la 24 de ani la peste 27 de ani, iar la oraș această vârstă medie e de aproape 29 de ani.

 

Numărul nou-născuților la mia de locuitori au scăzut și ele dramatic. Dacă în anii 1960, veneau pe lume 20 de nou-născuți la 1000 de locuitori, acum numarul lor e de circa 9 la mia de locuitori.

 

SURSA: HOTNEWS

 

Macroeconomie

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut până la pragul de 3,12%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,12%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

De asemenea, ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, potrivit datelor News.ro.

Marţi, acesta a urcat la 3,12%.

Totodată, marţi, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la 3,30% la 3,31%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Sursa: News.ro

 

Marea Britanie nu va părăsi UE la 29 martie

Regatul Unit nu va ieşi din Uniunea Europeană (UE) la 29 martie, data stabilită a Brexitului, a anunţat premierul Theresa May, care a declarat că regretă acest lucru, relatează Reuters.

”Această amânare este o sursă de regrete personale”, a declarat miercuri seara, la reşedinţa sa de la Downing Street şefa Guvernului conservator de la Londra.

De asemenea, conducătoarea conservatoare şi-a reiterat opoziţia faţă de organizarea unui nou referendum.Theresa May a cerut miercuri UE să autorizeze Marea Britanie să amâne Brexitul cu trei luni, potrivit News.ro

Liderii europeni, care se reunesc joi şi vineri într-un summit la Bruxelles, urmează să se pronunţe asupra acestei amânări.

Sursa: News.ro

 

Salariile continuă trendul ascendent în zona euro

 

În ciuda scăderii producţiei industriale, a încetinirii creşterii economice şi a unui mediu global defavorabil, în al patrulea trimestru al anului trecut, salariile angajaţilor din Zona Euro au înregistrat cea mai mare creştere din anul 2009 încoace, conform Hotnews.

Este vorba de o creştere în medie de 2,3% a salariilor, în timp ce în paralel costurile non-salariale ale forţei de muncă au crescut cu 2,4%. În privinţa Greciei, salariile au crescut cu 1,8%, în timp ce costul non-salarial al muncii a crescut cu 4,6% , aducând creşterea totală a costului forţei de muncă la 2,5%, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

De asemenea, semnificative au fost şi creşterile salariilor din economiile dezvoltate din Zona Euro, cum ar fi cea de-a doua economie, Franța, unde salariile au crescut cu 1,9%, iar cheltuielile non-salariale ale forței de muncă cu 3,9%.

În același timp, creșterea salariilor s-a înregistrat în toate sectoarele industriei, cea mai mare creştere, respectiv 2,5%, înregistrându-se în sectorul serviciilor, urmat de sectorul construcţiilor cu 2,4% și de industrie cu 1,9%.

SURSA: HOTNEWS.RO

 

Romanii pot circula si dupa Brexit in Regatul Unit pe baza buletinului

Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a reiterat mesajul ca cetatenii romani pot circula si dupa Brexit pe baza cartii de identitate spre sau dinspre Regatul Unit, in cadrul unei sesiuni de informare cu privire la drepturile cetatenilor romani din Marea Britanie dupa Brexit, desfasurata joi la Consiliul Local Harrow – Londra, potrivit Wall Street.

 

„Sunt foarte multi care ne intreaba daca mai pot merge acasa de Paste fara pasaport, doar cu buletinul. Da, pot merge. La Sectia Consulara primim zilnic 300-350 de cereri de pasapoarte, ceea ce creeaza o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt altii care spun: ‘nu mai plecati acasa de Paste pentru ca nu va veti mai putea intoarce’. Toate aceste lucruri se disemineaza in comunitate, creeaza probleme atat Ambasadei, cat si Consulatului. Oamenii trebuie sa inteleaga ca resursele noastre sunt limitate. Va cer rabdare si intelegere cu noi, dupa cum va pot promite ca vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv sa mutam Sectia Consulara de la Londra intr-un sediu nou, astfel incat sa raspundem cat mai repede si operativ nevoilor romanilor”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache, citat intr-un comunicat de presa difuzat vineri Ambasada, scrie Agerpres.

Dupa prezentarea sustinuta de reprezentantul Comisiei Europene, cetatenii romani prezenti la eveniment si cei care au urmarit sesiunea online au avut ocazia sa obtina clarificari suplimentare in cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri. Evenimentul a fost transmis live pe Facebook cu sprijinul asociatiei My Romania Community.

 

SURSA: WALL STREET

 

IMOBILIARE

Prețurile terenurilor râmăn constante în 2019

Suprafaţa totală tranzacţionată în 2018, destinată proiectelor de spaţii de birouri, spaţii comerciale, rezidenţiale sau industriale este de aproximativ 140 ha, potrivit CBRE citat de News.ro.

“Segmentul spaţiilor de birouri a fost dominat de companii ca Globalworth, Portland Trust şi Forte Partners, care au achiziţionat loturi de teren cu o valoare totală estimată la 23,7 milioane euro şi o suprafaţă cumulată de 32.000 m². Investitori importanţi cum sunt Opus Land şi One United Properties au cumpărat circa 116.000 m², destinaţi construcţiilor rezidenţiale, a căror valoare se plasează la aproximativ 20,4 milioane euro”, se arată în comunicat.

De asemenea, dezvoltatori de spaţii logistice şi industriale cum sunt P3 şi WDP au cumpărat în 2018 loturi de teren care totalizează 600.000 m² şi în perioada următoare se aşteaptă demararea mai multor construcţii pe acest segment, potrivit Economica.net.

Preţurile terenurilor construibile s-au situat, în general, la un nivel constant în 2018. În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe regionale, cum sunt Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi s-au observat uşoare creşteri, de circa 10%, în zonele cele mai solicitate.

SURSAș ECONOMICA.NET

 






















RELATED ARTICLES