spot_img
AcasăRevista PreseiBrief 4-8 iunie 2018


Brief 4-8 iunie 2018

MACROECONOMIE

 

Prețurile producției industriale s-au majorat în România spre deosebire de restul UE

Prețurile produselor care ies pe porțile uzinelor au înregistrat în luna aprilie 2018, comparativ cu luna martie 2018, un avans de 0,1% în Uniunea Europeană și au stagnat în zona euro, în timp ce în România au crescut cu 0,4%, după un avans de 0,2% înregistrat în luna martie comparativ cu luna februarie, arată datele publicate luni de Eurostat.

Conform sursei citate, țările membre UE în care prețurile producției industriale au crescut cel mai mult de la o lună la alta au fost Grecia (1,8%), Letonia (1,1%), Spania și Marea Britanie (ambele cu 0,7%), Olanda (0,5%) și România (0,4%). În ritm anual, luna aprilie 2018, comparativ cu luna aprilie 2017, prețurile producției industriale au înregistrat un avans de 0,1% atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

În același timp, pe marile grupe industriale, comparativ cu martie, creșteri s-au înregistrat la industria bunurilor intermediare (plus 0,54%), industria bunurilor de uz curent (0,51%) și industria energetică (1,48%). Raportat la aprilie 2017, prețurile producției industriale au urcat cu 5,43% în industria bunurilor intermediare, cu 2,97% în industria bunurilor de capital, cu 2,86% în cea a bunurilor de folosință îndelungată, cu 2,73% în industria bunurilor de uz curent și cu 5,36% în cea energetică.

SURSA: Agerpres

 

Economia românească a rămas neschimbată în primul trimestru

Marea majoritate a statelor membre UE au înregistrat o creștere economică în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, excepție făcând România, a cărei economie a stagnat, și Estonia, care a înregistrat o ușoară contracție (minus 0,1%), arată datele publicate joi de Eurostat.

De asemenea, atât în Uniunea Europeană cât și în zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 0,4% în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, potrivit Agerpres. În rândul statelor membre, cel mai puternic ritm de creștere de la un trimestru la altul s-a înregistrat în Polonia și Letonia (ambele cu un avans de 1,6%), urmate de Finlanda și Ungaria (ambele cu un avans de 1,2%).

Totodată, în România, Produsul Intern Brut a stagnat în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, după un avans de 0,3% în trimestrul patru 2017 comparativ cu trimestru trei 2017 și un avans de 2,2% în trimestrul trei 2017 comparativ cu trimestrul al doilea, conform sursei amintite.

Eurostat subliniază, însă, că datele comunicate joi ar putea fi revizuite într-o nouă estimare care ar urma să fie dată publicității în data de 20 iulie 2018.

SURSA: Agerpres

 

 

Comerțul cu amănuntul din România s-a majorat semnificativ

România a înregistrat, în aprilie, cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană la comerțul cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2017, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, în ritm anual, comerțul cu amănuntul a crescut cu 1,7% în zona euro și în Uniunea Europeană. În aprilie, comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 3,4%, cele de combustibili au crescut cu 1,3%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au scăzut cu 0,3%. Cele mai mari creșteri anuale au fost raportate în România (7,4%), Polonia (6,6%) și Lituania (6,5%) și Franța, cel mai semnificativ declin fiind raportat în Malta (minus 3,1%), Belgia (minus 1,5%) și Slovenia (minus 1,4%), potrivit sursei citate.

Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 1,5%, cele de combustibili au crescut cu 0,6%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări au scăzut cu 0,5%. Cele mai mari creșteri lunare au fost înregistrate în Germania (2,3%), România (1,7%), Irlanda, Lituania și Marea Britanie (toate cu 1,5%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Portugalia (minus 4,1%), Slovenia (minus 2%) și Estonia (minus 1,8%).

SURSA: Agerpres

 

 

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut la 33,123 miliarde euro

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 mai, de 33,123 miliarde euro, cu 416 milioane euro mai mici față de 30 aprilie, când erau 33,539 miliarde euro, conform datelor centralizate de Profit.ro.

De asemenea, în cursul lunii mai au fost Intrări de 2,184 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele, potrivit BNR.

Totodată, au fost ieșiri de 2,6 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Plățile scadente în luna iunie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 1,698 miliarde euro. La 31 decembrie 2017, rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 33,494 miliarde euro, față de 33,062 miliarde euro la 30 noiembrie 2017 și față de 34,242 miliarde euro la 31 decembrie 2016.

SURSA: Profit.ro

 

 

ING Bank lansează un credit instant cu buletinul destinat firmelor mici

ING Bank a venit cu o linie de credit instant pentru persoanele juridice cu cifra de afaceri de până la 9 milioane de lei, conform Profit.ro. Clienții băncii au nevoie doar de buletin și pot obține aprobarea și punerea la dispoziție a unei sume de până la 350.000 de lei în doar câteva minute, potrivit oficialilor băncii. În mod uzual, procesul de acordare a unui credit durează o săptămână, până la 10 zile, spune Maria Cenușă, oficial ING Bank, responsabil cu linia de afaceri dedicată micro-companiilor. “Cu orice document solicitat clientului introduc o posibilitate de eroare de 30%”, spune ea.

De asemenea, banca solicită un comision de acordare de 1% și mai cere și un comision de administrare, în funcție de client, dar nu solicită comision pentru neutilizarea liniei. Linia de credit nu implică garanții reale, fiind garantată cu ipotecă asupra conturilor la ING și garanția personală a acționarului (fideiusiune), potrivit sursei citate.

ING a intrat în 2012 pe piața creditelor pentru IMM, mai târziu decât restul băncilor, care au și avut de suferit de pe urma creditării acestei categorii, cu o rată a creditelor neperformante de circa 50% în timpul crizei.

SURSA: Profit.ro

 

UTILITĂȚI, ENERGIE

 

Exportul de gaze spre Bulgaria și Republica Moldova va deveni un fapt real

Ministerul Energiei a emis joi autorizația de construire pentru consolidarea sistemului de transport între Onești (Bacău) și Isaccea (Tulcea) și inversarea fluxului de gaze pe conducta Isaccea-Negru Vodă, proiect care va permite exportul de gaze din România spre Bulgaria, potrivit unui comunicat al instituției, remis AGERPRES. ‘Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite României să alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din producție proprie, dar și preluarea de către Transgaz a gazelor din platoul continental al Mării Negre. Beneficiile proiectului se vor simți inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale țării mai ales pe timpul iernii când, din cauza temperaturilor scăzute, cresc foarte mult consumurile”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat în comunicat.

Lucrările ar urma să se desfășoare în perioada 2018-2019. Anul acesta ar trebui ca faza I să fie finalizată, iar proiectul să fie pus în funcțiune, urmând ca partea a doua a lucrărilor să fie gata în 2019.

SURSA: Agerpres

 

 

Anul viitor va fi introdusă TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare

Cota redusă de 9% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) va fi extinsă, începând cu 1 ianuarie 2019, și la serviciile de alimentare cu apă și canalizare, în baza unui proiect de lege aprobat de Senat. În forma inițială, proiectul introducea această cotă redusă de TVA și pentru livrarea de electricitate și de gaze naturale, ca și pentru alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, dar aceste ultime prevederi nu au mai fost avizate, conform datelor Profit.ro.

Astfel, în forma acceptată de senatori, TVA de 9% va fi valabilă, de anul viitor, și pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv livrarea apei pentru irigații în agricultură, dar nu și pentru livrarea de energie. Senatul este prima Cameră sesizată, decizia urmând să aparțină Camerei Deputaților. Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%.

În trecut, au mai existat astfel de proiecte de extindere a cotei reduse pentru astfel de servicii, dar nu au fost adoptate.

SURSA: Profit.ro

 

ANRE: Operatorii burselor de gaze vor fi obligați să raporteze regulat prețurile minime și maxime

Bursele de gaze vor fi obligate, de la 1 ianuarie 2019, să publice informații despre prețurile de tranzacționare, precum și lista companiilor care au depus oferte, potrivit unui ordin aprobat miercuri de Comitetul de reglementare din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Economica.net.

Ordinul se referă la noile reguli generale privind piața centralizată de gaze naturale, unde va exista o piață a produselor standardizate pe termen scurt, precum și o piață a produselor standardizate pe termen mediu și lung.

Totodată, zilnic vor trebui să fie publicate prețul de închidere al zilei de tranzacționare, variația prețului de închidere al zilei față de prețul de închidere al zilei anterioare, prețul la sfârșitul zilei de tranzacționare, variația prețului la sfârșitul zilei de tranzacționare față de prețul la sfârșitul zilei de tranzacționare anterioară, precum și lista participanților înregistrați la piața care au depus minimum o ofertă în piață, indiferent de sensul acesteia – vânzare sau cumpărare.

Un alt aspect important vizat de ANRE este și acela care privește dezvoltarea piețelor Intra-Day (în cursul zilei de livrare) și PZU (piața pentru ziua următoare) pentru asigurarea echilibrării sistemului național de transport al gazelor naturale în așa fel încât să contribuie la creșterea siguranței și continuității alimentării cu gaze naturale.

SURSA: Economica.net

 

COMPANII, AFACERI

Penny Market își lărgește aria de activitate

Retailerul german Penny Market, operat de grupul REWE, deschide un nou magazin la Turda, rețeaua națională ajungând acum la 224 de unități, conform datelor centralizate de Profit.ro.

Cel de-al doilea magazin Penny Market din Turda este amplasat pe strada Andrei Mureșanu, nr. 5, are un spațiu de vânzare de 864 metri pătrați și o echipă de 14 angajați. Grupului german REWE a deschis primul magazin pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de 3 centre logistice situate în localitățile: Ștefăneștii de Jos, Turda și Bacău. În prezent, REWE România deține 224 de magazine Penny Market la nivel național și activează cu un număr de peste 4,300 de angajați.

Expansiunea locală continuă și în 2018 cu un număr de 20 – 25 de magazine noi.

SURSA: Profit.ro

 

 

 

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

Profitul afacerii Stejarii deținută de Ion Țiriac a scăzut cu 12,5%

Omul de afaceri Ion Țiriac a încasat anul trecut un profit cu 12,5% mai mic din afacerea Stejarii, cu apartamente de lux destinate închirierii, după ce în 2016 indicatorul crescuse fulgerător cu 80%, potrivit Capital.

În paralel, cifra de afaceri a crescut cu același procent de 12,5%. Complexul Stejarii, în care și Ion Țiriac are un apartament, a generat în 2017 un profit net de circa 4,33 mil. euro, față de 4,94 mil. euro un an mai devreme, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Nivelul datoriilor Stejarii sunt de 55,8 mil. euro, în ușoară scădere față de nivelul din 2016. Țiriac a reușit să-și sporească numărul de chiriași în ultimii ani, după deschiderea complexului de agrement Stejarii Country Club, o investiție de 18 mil. euro inaugurată la sfârșitul lui 2013. Ion Țiriac a fost desemnat anul trecut cel mai bogat român de către revista Capital, cu o avere estimată la 1,7-1,8 mld. euro.

SURSA: Capital

 

Prețul apartamentelor s-a majorat, în mai, la 1.215 euro pe metru pătrat

Prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în luna mai la nivel național a crescut la 1.215 euro pe metru pătrat, cu 1,5% peste nivelul consemnat la finele lunii aprilie, respectiv 1.197 de euro pe metru pătrat, se arată într-o analiză a unui portal imobiliar, remisa joi AGERPRES.

Tendința ascendentă a fost resimțită în toate marile centre regionale ale țării, atât pe piața veche, cât și pe cea nouă. Pe parcursul lunii mai, Iașiul a reușit, conform analizei realizate de Imobiliare.ro, să depășească pragul de 1.000 euro/mp ca medie de preț la apartamente, alăturându-se astfel celorlalte orașe mari, printre care se numără și Craiova.

De asemenea, apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 1.552 la 1.559 euro/mp), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,2% (de la 1.460 la 1.492 euro/mp). În vreme ce locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 2% (de la 1.122 la 1.145 euro/mp), cele nou-construite au consemnat un avans apropiat, respectiv 2,2% (de la 1.127 la 1.152 euro/mp). În Iași, conform Imobiliare.ro prețurile solicitate pentru apartamente au înregistrat, luna trecută, o creștere de 5%, acesta reușind să depășească pragul de 1.000 euro/mp. Astfel, dacă un apartament din Iași putea fi achiziționat, în medie, cu 967 euro/mp în aprilie, acum acesta ar costa 1.015 euro/mp.

Apartamentele din blocurile vechi s-au scumpit cu 1,7%, de la 1.186 la 1.206 euro/mp. Cele din ansamblurile noi au consemnat un avans de 1,3%, de la 1.169 euro/mp la finele lui aprilie, până la 1.184 euro/mp la finele lui mai.

SURSA: Agerpres

 

 

 

IT&C

Vodafone România va încheia un acord cu Telekom România

Vodafone România a încheiat un acord cu Telekom România pentru servicii wholesale, pe baza căruia Vodafone va putea lansa servicii de internet fix și TV, folosind rețeaua de fibră optică a Telekom din zonele urbane, conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES. „Acest acord reprezintă un pas înainte în implementarea uneia dintre prioritățile noastre principale, și anume extinderea către gospodării și familii. În plus față de oferta comercială existentă, clienții noștri vor beneficia, după implementarea acordului, de pachete convergente, care vor include servicii mobile, servicii fixe în bandă largă și de televiziune, însoțite de aceeași calitate a serviciilor de care se bucură deja în relația cu noi”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România. Pe segmentul de clienți persoane fizice, Vodafone România oferă servicii de voce și date mobile, precum și serviciul de streaming video și de muzică 4GTV+.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc, unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicații mobile din lume, care oferă o gamă de servicii ce include voce, mesaje, date și comunicații fixe. Vodafone Group are divizii în 25 de țări, 46 de rețele mobile partenere și operațiuni de broadband fix în 18 țări. La 31 martie 2018, Vodafone Group avea 535,8 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile și 19,7 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix, incluzând India și toți clienții Vodafone din entitățile create în urma unor fuziuni și asocieri.

SURSA: Agerpres

 

 

















RELATED ARTICLES