spot_img
AcasăComunicateConcluziile specialiștilor invitați la reTAG – a retail, FMCG & e-commerce conference...


Concluziile specialiștilor invitați la reTAG – a retail, FMCG & e-commerce conference for the modern world 2023.

Ne așteptăm la o a doua jumătate a lui 2023 destul de complicată, atât pentru consumatori, cât și pentru centrele comerciale, pentru că se vor vedea efectele inflației”

Peste 160 de specialiști din sectoarele e-commerce, retail și FMCG au participat la cea de-a IV-a ediție a „reTAG – a retail, FMCG & e-commerce conference for the modern world”, conferință ce s-a desfășurat atât la JW Marriott Grand Hotel Bucharest, cât și online.

Evenimentul a reunit 18 experți din companii locale și internaționale, care au vorbit despre provocările aduse de anul 2022 pentru zona de e-commerce, evoluția așteptărilor, comportamentului și nevoilor consumatorilor și cum va arăta perioada următoare pentru aceste sectoare.

Conferința a inclus două sesiuni de prezentări și două paneluri de dezbatere, moderate de Ioana Grigore, Antreprenor, Mentor, Coach, Expert în e-commerce, și Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Laura Roșca, Director Cercetare Calitativă, iSense Solutions, a deschis prima sesiune de prezentări, vorbind despre comportamentul și motivațiile consumatorilor online.

E important să înțelegem, în primul rând, incidența shopping-ului online, iar conform datelor INS, 66% dintre consumatorii care sunt utilizatori de internet, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au plasat cel puțin o dată o comandă în online, în 2022. E interesant să vedem care sunt motivațiile ce îi determină să plaseze comenzi în online. Dincolo de zona pragmatică, există un spectru foarte larg de motivații emoționale. Este vorba, pe de o parte, de surpriză și de entuziasm, atunci când vine vorba de discount-urile pe care le putem găsi, dar este vorba și de acel «me moment». Este acel moment când se refugiază de responsabilitățile zilei și au timp pentru ei, astfel că acești consumatori plasează comenzi care îi fac să se simtă bine. Unele persoane devin dependente și, atunci, simt nevoia să plaseze comenzi online, însă ajung să o facă pe pilot automat. Mai este vorba și despre bucurie, pentru că există anumite produse pe care consumatorii le găsesc doar în online.

Evident, există și motivații ce țin de zona funcțională, de control. Vedem useri noi care au început să dea comenzi în pandemie, care se confruntă cu această nevoie de anticipare: plasează comenzi doar pe site-uri pe care le cunosc, chiar dacă site-urile pe care nu le cunosc vin cu prețuri mai mici. Apare și un sentiment de vigilență, sentimentul că poate interacțiunea cu curierii cu nu este cea mai plăcută, astfel că apelează la easybox sau la pick & collect”, a explicat ea.

În continuare, Sorin Zaharov, Digital Monitoring Specialist & Product Manager, Advahoo, a vorbit despre observabilitate – de la experiența digitală a utilizatorilor până la elementele de infrastructură.

Având în vedere cât de mult este utilizată zona online, de mobile, de web, apare nevoia ca activitatea din mediul digital să fie monitorizată. Avem o platformă ce rulează pe ultimele tehnologii apărute, folosind microservicii, folosind scalare automată, pentru a se asigura că, oricât de mare ar fi traficul pe acele aplicații, experiența utilizatorului este bună și nativă zonei de cloud – poate fi oricând migrată în cloud.

Advahoo a început colaborarea cu Dynatrace de la necesitatea internă de a controla și optimiza fluxurile de funcționare ale aplicațiilor – și aici vorbesc de la dezvoltare până la operare. Aici, Dynatrace vine cu o abordare completă și unică asupra acestui concept de observabilitate, iar la baza acestuia se află motorul de AI și capacitatea de a automatiza întregul flux de monitorizare, de la experiența utilizatorilor și până la zona de infrastructură.

Această observabilitate inteligentă oferă o colaborare strânsă între anumite departamente, cât și capacitatea de a identifica rapid, în timp util și automat, impactul pe care unele probleme din zona backend afectează buna funcționare a business-ului.

Împreună, Dynatrace și Advahoo susțin buna operare a sistemelor IT ale clienților noștri. În ziua de azi, buna operare presupune și transformarea continuă a sistemelor, pentru că am văzut cum toată activitatea se mută în zona digitală”, a explicat el.

Un alt subiect abordat în cadrul primei sesiuni de prezentări a vizat activitatea departamentului de supply chain în contextul ultimilor ani. Astfel, Cosmin Băroiu, General Manager, Mantis România, a precizat: „În ultimii trei – patru ani, am trecut prin numeroase schimbări. Noi, fiind furnizori pentru supply chain, am fost foarte aproape de cei care aveau nevoie de proiecte, de tehnologie. Aveau nevoie să schimbe infrastructura logistică pentru a face față presiunii din exterior, pentru că atunci când a venit pandemia s-au întâmplat foarte multe lucruri și nu neapărat negative. Dacă vorbim de retail și de e-commerce, am putea spune că au crescut volumele, a crescut business-ul, au crescut comenzile, iar noua realitate trebuia deservită pe o fundație de supply chain existentă. De asta, într-un fel sau altul, există tendința ca organizațiile mari – indiferent că sunt de retail sau de e-commerce – să se transforme și să se apropie de conceptul de excelență în supply chain.

Noi am simțit-o foarte puternic și cel mai recent în proiectul cu Amazon, pentru că am putut să vedem că Amazon, la filosofia din proiectul cu noi, era mai degrabă o companie de excelență în supply chain, pentru că au venit cu un set de metodologii, cu concepte proprii, adaptate la lanțul lor logistic și ne-au spus nouă, ca furnizor, cum își doresc să se întâmple lucrurile.

Sunt provocări apărute în agitația ultimelor trei ani care s-au transformat în bune practici, în soluții, pentru a eficientiza lanțul logistic. Pentru că au crescut foarte mult comenzile, dintr-o dată, greșelile umane se vedeau și cântăreau mai mult.

Prima sesiune a continuat cu un panel de dezbatere, la care au participat: Andreea Ivan (Yves Rocher Central Eastern Europe), Claudia Badea (Cora România), Adrian Păun (Cărturești), Cristi Movilă (VTEX), Bogdan Mancas (Sun Wave Pharma), Constantin Capanoaia (La Fântâna).

Deși în anumite industrii, anul 2023 este unul al profitabilității, acest lucru aduce o serie de provocări, a precizat Cristi Movilă, Eastern Europe General Manager & EMEA Sales Leader, VTEX. „Știm cu toții că, la începutul lui 2022, companiile de tehnologie au avut de suferit pe fond inflaționist, creștere a dobânzilor. A existat o reticență de a investi în companiile care nu erau profitabile sau care nu erau sustenabile și, atunci, noi ne-am concentrat foarte mult pe a merge spre profitabilitate, încercând totodată să dezvoltăm proiecte noi, tehnologii noi, încercând să facem achiziții noi.

A fost un an de adaptare și cumva de shift de la a crește foarte mult, foarte repede, la a continua să te extinzi, dar în mod sustenabil. Asta a condus, în 2023, la o dezvoltare sustenabilă, susținută. Toți investitorii spun că acesta este anul profitabilității, ceea ce vine cu alte provocări: cum reușești să reții talent în companie? Cum reușești să aduci talent în companie? Cum reușești să investești în produse și tehnologii noi? Cum reușești să mergi mai departe și să menții planul de extindere accelerată?

Din perspectiva retailerilor, a existat un focus foarte mare pe client. Clienții au început să meargă mai mult în magazin, au început să aibă mai multe variante. În 2022, au început să meargă în offline, astfel că piața de e-commerce a stagnat. A existat o întoarcere către consumul de servicii și experiențe și, atunci, toate companiile de retail care făceau e-commerce au trebuit să se adapteze, să dea un avantaj competitiv foarte clar clientului. Dacă în pandemie cumpărau de necesitate, acum cumpără pentru că le dai ceva în plus, pentru că ai cele mai bune servicii, ai cel mai bun preț. Trebuie să ai un motiv clar pentru care clienții să cumpere de la tine”, a spus el.

Cu toate acestea, problema inflației a reprezentat o mare provocare pentru multe business-uri, a intervenit Constantin Capanoaia, E-commerce & Digital Director, La Fantana: „Pentru noi, 2022 a fost un an foarte interesant, pentru că am avut anul anterior, 2021, când am intrat mult mai intens pe zona de B2C și zona de online, în mod special. 2022 începuse bine, părea un an promițător – s-a și terminat bine, însă contextul internațional a adus provocările care s-au resimțit în toată industria. Anul trecut a setat premise bune și pentru anul 2023 și nu avem motive să credem că 2023 nu va fi un an bun.

Pentru retail, problema inflației probabil că a fost una destul de mare, pentru că orice creștere influențează în mod direct achiziția, însă depinde foarte mult de poziționare și de cum e construit brandul. Noi am încercat tot timpul să aducem un produs diferit față de ce se poate găsi în piață și, prin serviciile adiționale, am încercat să ne diferențiem și să construim loialitatea față de brand. Suntem prezenți la nivel național, facem livrări până la ușă și încercăm să răspundem cât mai rapid prin livrare a doua zi sau în următoarele zile, în funcție de locație.”

Despre provocările privind loializarea clienților a vorbit și Andreea Ivan, Chief Marketing Officer, Yves Rocher Central Eastern Europe (RO/PL/CZ/SK/HU): „Să vorbim despre inflație și despre loialitate. Noi am fost foarte afectați de inflație, pentru că, într-adevăr, când avem un preț care crește la lapte sau la pâine, poate că elasticitatea e mai mică, pentru că vorbim de o nevoie de bază.

Dacă un preț crește la un gel de duș sau la o cremă anti-age, acolo suntem mult mai afectați, pentru că vorbim de zona de pleasure, deci despre ceva la care putem renunța. Primele acțiuni sunt să creștem productivitatea, să renegociem toate contractele, astfel încât să scădem costurile, însă nici asta nu mai este ușor, pentru că toată lumea e afectată.

Am trecut prin multe idei: ne-am gândit, de exemplu, să scădem cantitatea produselor pentru același preț. Am făcut un studiu înainte, însă rezultatele au fost negative și nu am recurs la acțiunea respectivă.

Nu am afectat calitatea produselor, pentru că noi vindem un produs, nu un preț, astfel că noi ne-am bazat foarte mult pe sistemul de loialitate. Cam 80% din business-ul Yves Rocher a fost făcut de clienții noștri fideli – avem o bază de date frumoasă, ce a scăzut puțin versus 2019, însă a început să își revină ușor. Lucrând cercul de recrutare-fidelizare al clientului, cu avantajele pe care le are în funcție de nivelul de loialitate, putem să contracarăm inflația. Clientul va resimți inflația puțin mai diminuată pe produs datorită avantajelor pe care le are în calitate de client fidel, însă prin servicii suplimentare – am adăugat servicii de diagnostic de ten, de păr gratuite în magazine – frecvența a crescut, apetitul pentru a crește coșul de cumpărături a crescut. A fost modul nostru de a crea valoare”, a explicat ea.

Despre acest subiect a vorbit și Claudia Badea, E-commerce and Cross-channel Director, Cora România: „Este o stare de incertitudine destul de mare și, dacă în pandemie s-a format un obicei de cumpărare și consumatorii au așteptat să ajungă din nou în retailul offline, în 2022 a fost extrem de greu din această perspectivă. Este greu să loializezi clientul când vorbim despre o pondere destul de mare cu produse similare. Au câștigat mult retailerii care au dezvoltat produse proprii cu un raport calitate-preț foarte bun și cei care au dezvoltat programe de loialitate, ținând aproape clientul cu diferite programe. Mai apoi, cu toții ne-am adaptat acestei perioade de incertitudine și am venit cu soluții în întâmpinarea lor, astfel încât să nu simtă atât de mult această stare, situație, problemă a inflației pe care o avem în continuare și pe care încercăm să o gestionăm cât putem de bine.”

Pentru multe industrii, anul 2022 a marcat o întoarcere la retailul tradițional. În acest context, Adrian Păun, Head of Marketing, Cărturești, a precizat: „Pentru noi, anul 2022 a fost un an de întoarcere la retailul tradițional. Am văzut creșteri foarte mari în zona de retail fizic: chiar am depășit în mare parte nivelul din 2019, asta venind, evident, cu o stagnare pe zona de e-commerce. Este un an în care vedem că oamenii și-au dorit foarte tare să revină în magazine, să aibă experiența de a explora produsele și să intre în contact cu oamenii. Iar pentru noi, aceasta a fost linia centrală a anului 2022. Oamenii vin în magazine în primul rând pentru experiență, dar secundar, cumva, vin pentru partea de discovery: vor să vadă ce este nou, ce s-a întâmplat în ultima vreme, să își aleagă ceva. Uităm destul de des că oamenii, de multe ori, nu știu ce vor. Pe de altă parte, în online oamenii vin din numeroase motive, dar ce mi se pare important este costul, care este puțin mai mic, este mai eficient, mai predictibil, știi când îți va veni produsul. Oamenii vin în online și pentru cumpărăturile de impuls. Dacă reușim să ne gândim la aceste aspecte tot timpul, nu avem decât de câștigat.”

Cu toate acestea, zona de e-commerce are suficient loc de creștere în următorii ani, consideră Bogdan Mancas, Head of eCommerce & Digital Marketing, Sun Wave Pharma. Partea de FMCG și în special cea de e-grocery, de food & beverages, era un El Dorado, un «nice to have», pentru mulți retaileri. 2020 a venit cu o digitalizare forțată, cu comenzi forțate și o nebunie în piață, astfel că, din păcate, o parte din marii retaileri nu au fost pregătiți, cel puțin logistic, pentru a putea livra conform așteptării userului. Aici sunt două părți – una bună, una rea. Userul care a fost obligat să intre în online a avut o așteptare, care ea nu a fost setată foarte bine. De aceea, au câștigat și au rămas top-parteneri sau top-clienți cei care erau, din punct de vedere logistic, pregătiți pentru asta și care au comunicat corect. «Nu mai livrez în 90 de minute, ci în 3 ore». Dacă livrez în 3 zile, userul nou, care nu a avut experiență cu piața până atunci, rămâne cu un gust amar.

Revenind la 2022, vedem începând cu 2019 un peak enorm, ceea ce ar trebui să bucure pe toată lumea, pentru că au avut cel puțin un user care a dat o comandă online. Dacă el a rămas sau nu acolo, depinde foarte mult de partener și de platforma în care a dat comanda. Eu cred că în 2023 și cel puțin în următorii 3-4 ani vom vedea din nou o accelerare în zona de e-commerce. Este loc exagerat de mare de creștere”, a punctat el.

Cea de-a doua sesiune de prezentări a debutat cu un invitat special din Germania: Nils Schönburg, Head of Digital Marketing & E-Commerce, PAUL HEWITT, care a vorbit despre strategiile, canalele, datele și KPI-urile ce ar trebui implementate pentru a construi o marketing digital d2c profitabil.

50% din veniturile noastre totale provin din activitățile d2c, iar restul de 50% provin din afaceri cu retaileri, distribuitori și parteneri din Germania, Austria și Elveția. Piața de limbă germană este piața noastră de bază. Aș dori să vorbesc despre provocările noastre din ultimii ani. În ultimul an, a devenit din ce în ce mai dificil pentru noi să obținem o imagine mai clară asupra clienților noștri, deoarece datele sunt tot mai anonimizate, ceea ce duce la colectarea de date mai neclare. În cele din urmă, nu mai suntem capabili să imaginăm o călătorie clară a clienților, ceea ce înseamnă că nu putem afla care sunt elementele pe care ar trebui să le optimizăm, care sunt cele ce ar trebui eliminate și unde să cheltuim mai mulți sau mai puțini bani.

Situația macroeconomică din ultimii trei ani a fost foarte provocatoare pentru noi, deoarece 50% din veniturile noastre provin din retail și de la distribuitori, iar în timpul pandemiei totul a fost închis. Nimeni nu a cumpărat bijuterii; oamenii au avut alte probleme. Am crezut că totul va reveni la normal, dar apoi s-au întâmplat alte lucruri, cum ar fi războiul, inflația. În aceste timpuri, este foarte dificil pentru noi, pentru că nu vindem produse esențiale, iar oamenii se gândesc din ce în ce mai mult la decizia lor de a cumpăra sau nu. Aș putea spune că probabilitatea conversiei a scăzut. Acesta este motivul pentru care subiectul rentabilității a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani”, a spus el.

Valentina Saygo, Managing Partner, Ask for, a încheiat cea de-a doua sesiune de prezentări vorbind despre modalitatea prin care cetățenii non-EU își pot recupera TVA-ul pentru bunurile achiziționate în România.

Am implementat sistemul de tax free în România în 2013. Tax free nu este duty free, ci un drept al cetățenilor non-EU de a-și recupera TVA-ul pentru bunurile cumpărate în România. Conceptul există la nivel internațional din anii ’80 și prevede că TVA-ul se suportă și se plătește pe teritoriul țării în care se consumă. Cam asta înseamnă tax free în adevăratul sens al cuvântului. Cum funcționează în România? Evident, trebuie autorizat fiecare magazin, ceea ce presupune dosar cu șină, tot felul de documente, inclusiv procesul verbal de punere în funcțiune al casei de marcat.

Încă nu ne-am digitalizat la acest capitol. Autorizarea se face la ANAF și este valabilă pentru o perioadă de 5 ani. Suma minimă pe care un cetățean non-EU trebuie să o aibă pe factură este de 175 euro. Cumpărătorul este obligat să părăsească spațiul european în 90 de zile de la achiziție, să prezinte bunurile și documentele la vamă, pe care i se pune ștampilă. I se reține un comision, după care i se plătește diferența de TVA”, a spus ea.

Ultima parte a conferinței a fost dedicată unui panel de dezbatere, la care au participat: Cătălin George Pozdarie (Hervis România), Robert Berza (eMAG, Fashion Days), Nicoleta Dumitrescu (Lensa), Carmen Ravon (CBRE), Oana Ciortea (Epantofi, Modivo), Ciprian Stancu (Republica Bio, HempAID).

Anul 2022 a fost unul plin de provocări, care s-au făcut remarcate și în primele luni ale acestui an, a precizat Cătălin George Pozdarie, CEO, Hervis Sports Romania„A fost un an 2022 plin de provocări, cu un început de 2023 marcat de și mai multe provocări. Apar provocări la care trebuie să ne aruncăm din mers și care ne solicită din ce în ce mai mult. Cred că și anul acesta va fi unul marcat de foarte multe eforturi.

În ceea ce privește perspectivele de creștere în România, depinde întotdeauna de domeniul în care faci parte. Dacă vorbim de domeniul din care face parte Hervis, respectiv domeniul de echipamente sportive și sport, vă pot spune că România este foarte aglomerată față de piețe din Europa de Vest. Dacă facem o comparație cu țara din care provenim noi, Austria, acolo sunt trei mari jucători, în România sunt deja opt-nouă. Piața este extrem de aglomerată, mai ales ținând cont de puterea de cumpărare. Lucrurile sunt destul de diferite. Ca potențial, pe domeniul nostru s-a cam atins nivelul maxim. În ceea ce privește extinderea pe alte piețe, totdeauna acest lucru este în agendă, dar cred că în momentul de față cred că există alte posibilități de a te extinde pe alte piețe, mai ales dacă vorbim de piețe vecine, utilizând, într-o primă fază, alte metode decât să te duci direct să deschizi magazine. Te folosești mai întâi de canale online, vezi cum reacționează ele și abia apoi vezi dacă te duci mai departe cu magazinul”, a explicat el.

La rândul său, Carmen Ravon, Head of Retail Occupiers CEE, CBRE, a punctat că și a doua jumătate a anului ar putea să fie una complicată. „Eu mă ocup de magazinele fizice, nu de online. Administrăm centre comerciale și, de asemenea, ne ocupăm de retaileri care vor să intre în România sau care vor să plece din România în alte țări. Aș spune că anul 2022 a fost unul bun – am avut record de intrări în România: 17 noi retaileri care s-au implementat aici și aș spune că, din punct de vedere al vânzărilor în centrele comerciale, România a reușit să depășească vânzările pe metru pătrat comparativ cu anul 2019, care este anul nostru de referință în retail, având în vedere că în 2020-2021 au fost mai mult închise centrele comerciale.

La nivel de EMEA și Central Eastern Europe, vedem că sunt țări care au vândut peste inflație sau sub inflație. Noi am avut noroc să avem vânzări peste inflația de anul trecut. Referitor la 2023, primele luni au fost bune, aș spune, însă ne așteptăm la o a doua jumătate a anului destul de complicată, atât pentru consumatori, cât și pentru centrele comerciale, pentru că se vor vedea efectele inflației, ale creșterii de energie și ale impactului macroeconomic pe care îl avem. Din punct de vedere al intrărilor de retaileri pe piață, nici aici nu vedem recordul de anul trecut. Din discuțiile pe care le avem, vedem că nu vor fi 17, ci vom fi norocoși dacă avem 6-7 o să fim norocoși, pentru anul acesta.”

Despre oportunitățile de extindere și potențialul comerțului online a vorbit și Robert Berza, VP Fashion & Sport, eMAG, GM, Fashion Days: E-commerce-ul în sine este foarte jos față de media din Vest. Este nevoie de o creștere a întregului sistem și a experienței clienților, a încrederii clienților în genul acestui tip de canale. Cu siguranță că s-ar putea să ajute și creșterea competitivității pe mai multe industrii. În ceea ce privește ieșirea în extern aș spune că este ruta pe care o accesăm și noi. Fashion Days, eMag, SameDay sunt prezente și în Bulgaria, Ungaria. Marketplace-ul eMag este foarte simplu de accesat de oricine are un magazin online. Aceștia pot accesa inclusiv audiența și baza de consumatori eMag din Bulgaria și Ungaria. Acesta ar fi un prim-pas, peste care fiecare își pune politici de dezvoltare. Cred că ne lipsește curajul – în momentul de față, toolurile digitale sunt foarte ușor de accesat. Evident, îți trebuie o investiție într-o zonă de marketing; e foarte greu să faci ceva doar dacă lași produsele să atragă clienți. Totodată, ai nevoie de parteneriate serioase în zona de logistică și există curieri ce pot face livrări peste graniță.

Pentru noi, anul 2022 a fost primul an de existență a companiei în România. Anul trecut, am deschis primul centru de distribuție al companiei în afara Poloniei, în apropierea Bucureștiului. Pentru noi, a fost un an în care am încercat să implementăm pe rând diverse procese, diverse market-uri. Noi deservim România, Grecia și Bulgaria. La nivelul companiei mamă, am constatat că focusul s-a schimbat de la o creștere accelerată, spre profitabilitatea companiei. Ocupându-mă mai mult de zona operațională, pot vorbi despre implementări de tehnologie, automatizări, un focus pe reducerea costurilor. Suntem cu ochii pe costuri și încercăm să îmbunătățim eficiența operațională, pentru a putea oferi un serviciu cât mai bun clientului final.

În ceea ce privește compania Modivo, planurile de investiție continuă, deși ele au fost puțin revizuite. Anul acesta a fost lansat al doilea centru de distribuție în Polonia. În România avem o extindere a spațiului de depozitare existent și continuă planurile de deschidere de noi magazine. Urmează să deschidem încă două magazine, pentru că tot vorbeam despre sinergia dintre online și offline”, a precizat, la rândul său, Oana Ciortea, Contract Manager Romania, Epantofi, Modivo.

Deși anul 2022 a fost unul plin de provocări, există multe oportunități de creștere pe zona de online, a punctat Nicoleta Dumitrescu, Chief Operations Officer, Lensa: „Ultimii ani au fost plini de provocări, dar pentru noi anul 2022 a fost unul destul de bun, marcat de o creștere accelerată, cu dezvoltarea rețelei de magazine. Ca business, am avut o creștere de peste 70%, care a fost susținută și de componenta online, dar și de cea offline, prin expansiunea rețelei de magazine.

Dacă ne raportăm la 2023, momentan are un trend pozitiv, deși estimăm o creștere puțin mai mică, comparativ cu anul trecut, undeva spre 30% – asta pentru că încercăm să ne centrăm mai mult pe profit decât pe creștere. Dacă mă raportez la 2022, focusul nostru principal a fost pe categoria ochelarilor de vedere, care se vând predominant în magazinele fizice – de acolo a venit creșterea foarte mare, pe zona de offline, pe lângă deschiderea de magazine. Consider că anul acesta și cel viitor există potențial foarte mare de creștere, inclusiv pe zona noastră. Anul acesta ne propunem o creștere mai semnificativă pe zona de online. Trebuie făcute niște investiții pentru a facilita călătoria clienților pe site sau în aplicație.

Pentru noi, majoritatea consultanților cu care lucrăm spun să fim precauți, să ne uităm unde băgăm fiecare ban, dar mantra pe care noi am învățat-o este «Fail fast», pentru că noi nu facem lucruri copiindu-i pe alții. Ceea ce facem noi sunt lucruri care nu au mai fost făcute. Prin urmare, cât de mult poți să planifici, cât de mult poți anticipa greșelile, dacă nu știi la ce să te uiți? Și atunci, am adoptat această filosofie de business. Faptul că am pierdut din investițiile pe care le-am făcut foarte mult în trecut ne dă curajul că, în acest moment, nu putem greși atât de mult și că, dacă facem niște pariuri care nu vor fi cele mai inspirate, cu siguranță din cinci pariuri, trei vor merge și le vor depăși pe cele două care nu vor funcționa.

Anul acesta investim foarte mult în dezvoltarea de produs, în partea de vânzări și de distribuție în afara țării. Noi am plecat de la a vinde fulgi de ovăz, stafide, migdale și, în acest moment, sunt co-fondator într-o companie care face produse dedicate microbiomului, microbiom specializat pentru partea feminină, dar și următoarea generație de vitamine – vitamine lipozomale, cu absorbție rapidă. Trecem din zona de food și intrăm în zona de food as medicine. O altă zonă în care investim foarte mult este zona de research. În call center-ul nostru, indiferent că un call durează 5 minute sau două ore și jumătate pentru un produs de 20 de lei, niciodată nu îi grăbim pe clienți. De ce? Pentru că, pentru noi, acea zonă este intelligence – ne ajută să putem dezvolta produse noi. Cum convertești datele, ce îți spun oamenii, în product development?”, a continuat, la rândul său, Ciprian Stancu, Fondator, Republica Bio și HempAID.

***

Partenerii reTAG 2023 au fost: Advahoo, Mantis România, iSense Solutions

Evenimentul a fost susținut de: BRCC – British Romanian Chamber of Commerce

Suportul tehnic a fost asigurat de: SCS

Partener de monitorizare al evenimentului: mediaTRUST

Partenerii media ai conferinței: spotmedia.ro, Ziarul Bursa, AngajatorulMeu.ro, PRwave, IQads, SMARK, Social Media România, Digital Business, Debizz, MATEK, Transilvania Business, Jurnalul de Afaceri, administratie.ro, Global Manager, Events Online, Revista Piața, spatiulconstruit.ro, Top Business News, Ziarul 21, Antreprenor în România, Club Economic, România Durabilă, Economistul, Business Voice, Femei în Afaceri

Un proiect realizat de BusinessMark.

Începând cu 2013, BusinessMark a organizat 259 evenimente „concept propriu”, 121 proiecte de event management, 69 de evenimente online. Am avut alături de noi 4.020 speakeri și 61.000 de participanți, în opt orașe din România.

Ne dorim să ne punem „amprenta” în viețile profesionale ale participanților, să producem un impact concret.  Ne propunem să creăm contexte pentru schimb de experiență și creare de idei, contexte pentru dezvoltare, pentru a fi inspirat și a găsi partenerii potriviți.

Dincolo de evenimentele „concept propriu”, organizăm evenimente construite pentru partenerii noștri, evenimente gândite împreună cu aceștia și adaptate obiectivelor lor. Dacă ești în căutarea unei echipe profesioniste care să organizeze evenimente B2B, suntem alături de tine, pas cu pas. Poți conta pe experiența noastră în consultanță, suport în crearea și implementarea conceptului de eveniment, în managementul evenimentului de la creație, logistică, producție și până la optimizarea eficientă a bugetului.













RELATED ARTICLES