spot_img
AcasăEconomieAfacerile cu mașini, în creștere cu 20% în luna august


Afacerile cu mașini, în creștere cu 20% în luna august

Românii au cumpărat mai multe mașini pe final de vară. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în august cu 21,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul este accelerat faţă de cel înregistrat în luna anterioară. La polul opus, afacerile din serviciile prestate populaţiei au încetinit în a opta lună a anului, înregistrând un avans de doar 2,5%, relevă statisticile.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut în august cu 19,9% faţă de a opta lună din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 5,9%.

Faţă de luna precedentă, afacerile din comerţul cu auto a scăzut în august cu 3,8%, ca serie brută, şi cu 0,2%, ca serie ajustată.

În august, cea mai mare creştere, 39,7% faţă de august 2015, pe serie brută – s-a înregistrat la întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

De asemenea, comerţul cu autovehicule a urcat cu 27,8%, iar afacerile din comerţul cu motociclete au avansat cu 12,9% faţă de a opta lună din 2015, arată datele INS.

Pe partea de servicii prestate populaţiei, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în august la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, unde afacerile s-au majorat cu 46,2% faţă de a opta lună a anului trecut, şi la servicii de curăţătorie de haine, cu un plus de 25,4%.

Cumulat, în primele opt luni ale anului, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut ca serie brută cu 17,5%, faţă de primele opt luni din 2015, iar serviciile prestate populaţiei au avansat cu 10,3%.

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterile sunt de 16,7%, respectiv 11,2%.

Afacerile de retail sunt susţinute în acest an de creşterea puternică a salariilor. Ultimele statistici arată că, în august, câştigul salarial mediu net a fost de 2.076 lei, cu 14,5% mai mare decât în luna august a anului trecut.RELATED ARTICLES