spot_img
AcasăEconomieAmerica nu mai primeşte refugiaţi


America nu mai primeşte refugiaţi

Donald Trump se ţine de cuvânt. Preşedintele american a semnat vineri noapte un ordin executiv care suspendă primirea refugiaţilor şi impune controale dure pentru cetăţenii a şapte ţări predominant musulmane care vor să viziteze Statele Unite. Trump îşi respecta astfel una dintre cele mai controversate promisiuni făcute în timpul campaniei electorale, atunci când a cerut ”o interdicţie totală pentru intrarea musulmanilor în SUA”, informează News.ro.

Miliardarul republican a susţinut că acest ordin executiv îi va ţine departe pe ”teroriştii islamişti radicali” de Statele Unite. ”Vorbim de un lucru mare. Protejarea naţiunii de terorişti străini care intră în SUA”, a declarat preşedintele de la Casa Albă.

Acest ordin executiv blochează cu efect imediat, pentru o perioadă temporară de cel puţin 120 de zile, toate programele de primire a refugiaţilor în Statele Unite. De asemenea, preşedintele cere impunerea unor reguli mai dure pentru selecţia refugiaţilor, dacă programele vor fi reluate în viitor. Noile reguli vor da asigurări ”că cei care primesc aprobare prin programul de primire a refugiaţilor nu reprezintă un risc la adresa securităţii şi prosperităţii din Statele Unite”.

Prin acest ordin executiv s-a decis inclusiv blocarea pe termen nedeterminat a primirii refugiaţilor sirieni în SUA. Această interdicţie poate să fie ridicată doar atunci când preşedintele republican decide că refugiaţii sirieni nu mai reprezintă o ameninţare de securitate. De asemenea, autorităţile americane nu vor mai emite vize pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile pentru migranţii sau vizitatorii din şapte ţări musulmane, printre care se numără: Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.

Preşedintele Donald Trump permite însă o serie de excepţii pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu. Măsura miliardarului republican a fost dur criticată de zeci de activişti care militează pentru respectarea libertăţilor civile, precum şi de experţii antiterorism din Statele Unite. Acest ordin executiv este catalogat drept o măsură inumană care pune laolaltă victimele unui conflict violent cu extremiştii care îi ameninţă.

”Verificarea extremă este doar un eufemism pentru discriminarea împotriva musulmanilor”, a declarat Anthony Romero, directorul executiv al Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile. Romero a argumentat că acest ordin este neconstituţional, pentru că încalcă interdicţia cu privire la discriminarea pe bază de religie înscrisă în Constituţia Statelor Unite.

De asemenea, printre persoanele care au reacţionat se numără şi Malala Yousafzai, laureată în 2014 a premiului Nobel pentru Pace. Acesta s-a arătat rănită de o asemenea măsură şi i-a cerut preşedintelui republican să nu abandoneze ”copiii şi familiile lipsite de orice apărare”.

Măsura este însă extrem de populară pentru baza naţionalistă a electoratului lui Donald Trump. Susţinătorii preşedintelui cred că măsura este necesară pentru a preveni infiltrarea unor militanţi al-Qaeda şi ISIS deghizaţi ca refugiaţi în Statele Unite. Prin acest ordin executiv, preşedintele republican a decis reducerea programului de primire a refugiaţilor de la 110.000 la 50.000 de persoane şi o interdicţie nedeterminată pentru primirea refugiaţilor din Siria.
RELATED ARTICLES