spot_img
AcasăEconomieAu scăzut dramatic investițiile în energie verde


Au scăzut dramatic investițiile în energie verde

Investiţiile în energie verde la nivel mondial au coborât în trimestrul al treilea la cel mai redus nivel din ultimii peste trei ani, informează News.ro. Potrivit unui raport citat de Bloomberg, s-a ajuns aici din cauza cererii mai mici pentru surse de energie regenerabilă în China, Japonia şi Europa.

Cheltuielile din trimestrul al treilea pentru investiţii de acest fel au fost 42,4 miliarde de dolari, cu 43% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Este cel mai redus nivel atins după primul trimestru al anului 2013, când investiţiile în energie verde au fost de 41,8 miliarde de dolari.

Finanţările pentru proiecte mari de energie solară şi eoliană au scăzut după reducerea stimulentelor guvernamentale, a declarat Michael Liebreich, fondator şi preşedinte al consiliului de consultanţă al companiei de cercetare Bloomberg New Energy Finance din Londra.

Investiţiile totale din acest an pentru energia nepoluantă sunt pe cale să fie mult mai mici decât suma record de 348,5 miliarde de dolari înregistrată în 2015, se arată în raport.

”Datele pentru trimestrul al treilea sunt îngrijorător de scăzute, comparativ cu tendinţa din primele două trimestre. Pieţe importante, precum China şi Japonia, iau o pauză lungă”, afirmă Liebreich într-un comunicat.

Unul dintre motivele declinului este nivelul ridicat al cheltuielilor din prima jumătate a anului pentru proiecte de energie eoliană. Investitorii au alocat 20,1 miliarde de dolari în parcuri eoliene din Europa, o sumă record, a explicat Abraham Louw, analist la New Energy Finance. În schimb, proiectele eoliene au atras în trimestrul al treilea investiţii de doar 2,4 miliarde de dolari.


RELATED ARTICLES