spot_img
AcasăEconomieBăncile refuză să împrumute statul cu dobândă mică


Băncile refuză să împrumute statul cu dobândă mică

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele băncilor pentru emisia de obligațiuni pe 3 ani, considerând dobânzile cerute prea mari, arată datele publicate de Banca Națională a României.

Licitația pentru vânzarea obligațiunilor de stat în valoare de 600 de milioane de lei a fost subscrisă, băncile oferind doar 532 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a justificat respingerea în totalite a ofertelor de cumpărare pentru că depășeau rata cuponului de 2,25% pe an, solicitată de reprezentanții statului.

Economiștii au fost surprinși de eșecul licitației organizate joi de Ministerul Finanțelor, deoarece în piață există un excedent de lichiditate. ING Bank consideră că „în pofida lichidității abudente care ar trebui să aducă și ceva cerere, incertitudinile mari cu privire la perspectiva inflației, riscurile de derapaje pe zona bugetară și tendința recentă de creștere a randamentelor pe piața locală ar trebui să ducă la o abordare prudentă a participanților la piață”, în raportul transmis joi investitorilor, citat de News.ro.

Programul guvernului, care a prevăzut un deficit bugetar pentru 2017 de 2,99% din PIB, este pus în pericol nu doar de slaba încasare a veniturilor bugetare, dar și de faptul că statul va fi obligat să se împrumute la dobânzi mult mai mari decât preconizase.

Pentru luna februarie, Ministerul Finanțelor anunțase că dorește să se împrumute cu 3,4 miliarde de lei, dar efectiv din piață a reușit să obțină doar 3,3 miliarde de lei.

Pentru luna martie, Ministerul Finanțelor a anunțat un calendar care conține împrumuturi de 3,7 miliarde de lei de pe piața internă și o licitație de euro-obligațiuni în valoare de 200 de milioane de euro.

 

 

 

 

 


RELATED ARTICLES