spot_img
AcasăEconomieBenzina din România s-a ieftinit cel mai mult la nivelul UE în...


Benzina din România s-a ieftinit cel mai mult la nivelul UE în ultimii doi ani

România a înregistrat cea mai mare reducere din Uniunea Europeană la prețul benzinei la pompă, de 23,7%, de la mijlocul anului 2014 și până în luna iulie a acestui an. Și prețul motorinei s-a redus cu 23,48%, fiind a treia cea mai mare ieftinire din UE de în perioada analizată, pe fondul scăderii prețurilor la petrol la nivel internațional. Considerațiile apar într-un raport al Consiliului Concurenței, care notează că piața locală a carburanților auto are, în linii mari, structură de oligopol.

Astfel, prețul mediu al unui litru de benzină la pompă, în România, era de 1,105 euro la începutul lunii iulie a acestui an, față de 1,448 euro la 30 iunie 2014. A doua și a treia cea mai mare reducere din UE, după România, s-au înregistrat în Polonia (de 23,15%) și în Bulgaria (22,49%),  notează News.ro.

La polul opus, cele mai mici reduceri au fost înregistrate în Portugalia (11,99%) și Malta (11,11%). Reducerea medie în UE, în perioada analizată, a prețului benzinei cu taxe a fost de 17,01%.

De asemenea, în ultimii doi ani, România a înregistrat a treia cea mai mare reducere din Uniunea Europeană a prețului motorinei comercializate în benzinării, de 23,48%, după Bulgaria (29,36%) și Polonia (25,67%).

Prețul mediu al unui litru de motorină în benzinăriile din România era de 1,102 euro la începutul lunii iulie a acestui an, comparativ cu 1,44 euro la 30 iunie 2014.

La nivelul UE, Franța și Suedia au raportat cele mai mici reduceri ale prețului benzinei cu taxe, de 13,94%, respectiv 12,42%, în timp ce media ieftinirii în UE a fost de 19,3%.

La 4 iulie 2016, prețurile practicate în România pentru benzina și motorina vândute în benzinării erau sub nivelul mediu practicat în Uniunea Europeană, susține Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței consideră că piața locală a carburanților auto are, în linii mari, structură de oligopol, și propune, pentru sporirea competiției, eliminarea barierelor de reglementare la intrarea pe piață prin liberalizarea și simplificarea procesului de autorizare a înființării de noi benzinării, încurajarea intrării pe piață a marilor lanțuri de retail, dar și crearea unei baze de date naționale cu prețurile la carburanți accesibilă gratuit online, afișarea prețurilor la intrarea pe autostrăzi, favorizarea noilor veniți la licitațiile privind construcția de benzinării pe autostrăzi, precum și publicarea rezultatelor controalelor de calitate a carburanților.

 


RELATED ARTICLES