spot_img
AcasăEconomieBERD finanțează cu 45 milioane de euro eficiența energetică a locuințelor din...


BERD finanțează cu 45 milioane de euro eficiența energetică a locuințelor din România

Eficiența energetică în sectorul rezidențial din România continuă să fie în atenția Băncii Europene pentru Reconstrucție și dezvoltare care a acordat un nou împrumut de 206 milioane de lei (45 milioane de euro) către UniCredut Bank, se arată într-un comunicat al băncii.

Beneficiarii noii linii de creditare pot persoane fizice, proprietari de gospodării care doresc să investescă în îmbunătățiri energetice ale propriilor locuințe.

„Proiectele eligibile pentru finanţare pot fi de modernizare a sistemelor de încălzire, apă, electricitate, anveloparea locuinţelor sau alte măsuri care să ducă la creşterea gradului de eficienţă energetică a proprietăţii. Asistenţa tehnică pentru acest proiect este asigurată prin granturile programului Global Environment Facility şi Shareholder Special Fund al BERD”, se mai spune în document.

Totodată, TaiwanICDF – International Cooperation and Development Fund va contribui cu alte 29 de milioane de lei (echivalentul a 6,3 milioane de euro), finanţare suplimentară.

Împrumutul semnat joi este al doilea împrumut pe care BERD îl acordă României prin programul Green Economy Financing Facility (GEFF). Lansat în 2017, cu o finanţare totală de 100 de milioane de euro, programul are ca obiectiv creşterea investiţiilor de eficienţă energetică din sectorul rezidenţial local. Împrumutul se acordă prin intermediul partenerilor locali instituţii financiare.

GEFF este parte din iniţiativa Green Economy Transition prin care BERD ţinteşte să îşi crească volumul anual de investiţii verzi la 40% din total până în 2020.

În 2017, BERD a investit în România peste 525 de milioane de euro în 26 de proiecte, urmând ca până la finalul acestui an să depăşească 8 miliarde de euro investite în ţară, de la începerea operaţiunilor şi până acum.
RELATED ARTICLES