spot_img
AcasăEconomieBM: România va crește cu 4,5% în 2018


BM: România va crește cu 4,5% în 2018

Banca Mondială previzionează o creștere de 4,5% a economiei țării noastre în 2018, potrivit unui raport al instituției. Procentul anticipat pentru anul acesta este în scădere, însă, față de 2017, când avansul economiei noastre a fost estimat la 6,4%, potrivit Bursa.

Pentru 2019, Banca Mondială previzionează o creștere a economiei românești de 4,1%, iar pentru 2020 – de 3,5%. Raportul arată: „Încetinirea treptată a avansului economiilor din Uniunea Europeană (UE) va avea impact asupra creșterii exporturilor din regiune, în special în Europa Centrală, unde creșterea este estimată să încetinească de la 4,7% in 2017, la 3,2% in 2020, cu diminuarea creșterii în Ungaria, Polonia și România”. Banca Mondială estimează o expansiune de 3,1% a economiei mondiale în 2018, după o evoluție peste așteptări în 2017, conform sursei amintite.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, în Europa și Asia Centrală, creșterea economică a înregistrat o evoluție pozitivă în 2017, peste așteptări, de 3,7% comparativ cu nivelul de 1,7% înregistrat în anul precedent. Creșterea s-a consolidat atât în partea vestică a regiunii, care este importatoare de mărfuri, cât și în partea estică a regiunii, care este exportatoare de mărfuri, potrivit raportului.

Raportul Bancii Mondiale mai relevă că încetinirea preconizată a ritmului creșterii în Uniunea Europeană va afecta creșterea exporturilor în Europa Centrală, iar pentru Polonia, instituția anticipează o scădere la 4,0% comparativ cu nivelul de 4,5% înregistrat în anul recent încheiat. În Ungaria, este anticipată o creștere moderată de 3,8% față de 3,9%. Banca Mondială precizează: „Riscurile aferente perspectivei de mai sus au devenit mai echilibrate, însă sunt în continuare înclinate către o evoluție negativă”.


RELATED ARTICLES