spot_img
AcasăEconomieBRIEF 02-06 APRILIE 2018


BRIEF 02-06 APRILIE 2018

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Rezervele în valută ale BNR au scăzut la 34,726 miliarde de euro

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au scăzut cu 0,98%, la 34,726 miliarde de euro, în martie comparativ cu nivelul de la finalul lunii februarie, se arată într-un comunicat de presă al instituției transmis, luni, AGERPRES.

De asemenea, în martie, au avut loc intrări de 485 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Potrivit datelor BNR, rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,583 miliarde de euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2018 au fost de 38,309 miliarde de euro, față de 38,673 miliarde de euro la 28 februarie 2018, potrivit sursei amintite. Plățile scadente în luna aprilie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 1,416 miliarde euro.

SURSA: Agerpres

BCR intenționează să acorde dividende de peste 228 milioane lei

Banca Comerciala Română (BCR), membra a Erste Group, cea mai importantă bancă din România după valoarea activelor, intenționează să acorde acționarilor dividende în valoare totală de 228,1 milioane lei, cu plata cel mai tărziu la finele lunii iunie, conform datelor Profit.ro.

De asemenea, profitul net aferent exerctiului financiar 2017 al băncii este de 570,3 milioane lei, circa 121 milioane lei reprezentând o pierdere din 2014 rămasă de acoperit. Valoarea totală a activelor a crescut anul trecut cu 5,1%, până la 70,94 miliarde lei. BCR a acordat anul trecut clienților retail și corporate credite noi în valoare totală de 8,1 miliarde lei. Aceasta a condus la un avans al soldului creditelor nete acordate clienților de 3,7% an pe an. În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în valoare totală de 5,5 miliarde lei.

Totodată, veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 1,3 % la 1,764 miliarde lei (386,2 milioane euro) de la 1,786 miliarde lei (397,9 milioane euro) în 2016. Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 1,2% la 700,7 milioane lei (153,4 milioane euro) de la 708,9 milioane lei (157,9 milioane euro) în 2016, pe seama reducerii veniturilor din comisioane aplicate tranzacțiilor bancare, parțial compensate de creșterea veniturilor din comisioane pentru intermedierea vânzărilor de produse ale subsidiarelor.

BCR are o rețea de 22 de centre de afaceri și 22 birouri mobile dedicate companiilor și 507 unități. Este cea mai mare bancă din România pe piața tranzacțiilor bancare, are peste 2.500 de bancomate/multifuncționale și POS – 17.800 de terminale pentru plata cu cardul la comercianți. Grupul BCR avea în decembrie 2017 un număr de 7.265 salariați proprii.

SURSA: Profit.ro

UTILITĂȚI, ENERGIE

Complexul Energetic Hunedoara va emite servicii de sistem la o putere de 400 de MW

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență prin care Complexul Energetic Hunedoara va asigura servicii de sistem la o putere de 400 de MW până în 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis AGERPRES. „La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul României a adoptat, astăzi, 05.04.2018, o Ordonanță de Urgență, necesară pentru asigurarea stabilității Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și siguranței alimentării cu energie a populației și consumatorilor industriali.

Potrivit Ordonanței, centralele din Complexul Energetic Hunedoara vor fi obligate să furnizeze servicii de sistem la o putere de 400 de MW în urmatorii doi ani (până în 2020). Actul normativ adoptat astăzi prevede că Transelectrica să stabilească lunar capacitatea necesară acestor servicii”, se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții ministerului arată ca decizia are la baza rezultatele studiului operatorului de transport și sistem care a analizat regimurile de funcționare ale SEN în lipsa producției de energie din termocentralele Mintia și Paroseni.

În același timp, Transelectrica a recomandat menținerea grupului de la centrala termoelectrică Paroseni și cel puțin a unui grup în centrala termoelectrică Mintia până la finalizarea lucrărilor de trecere a axului ”Banat” (axul de 220 kV Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, investiție estimată a se finaliza în anul 2024. Complexul Energetic Hunedoara asigură 5% din totalul producției naționale de energie, fiind cel mai mare producător de energie electrică din partea de nord-vest a țării.

SURSA: Agerpres

Gazul s-a ieftinit pe piața liberă, după scumpirea de la 1 aprilie

Creșterea prețurilor reglementate la gaze pentru clienții casnici ai Engie, adică marea majoritate a tuturor clienților casnici din jumătatea de sud a țării, care a avut loc la 1 aprilie, face ca aceste prețuri să devină mai mari decât ale unor furnizori de pe piața liberă, conform Economica.net.

De asemenea, schimbarea furnizorului devine o opțiune din ce în ce mai atractivă. ANRE a anunțat, că, începând cu data de 1 aprilie, „pentru operatorul economic ENGIE România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce însemnă o creștere de 1,2 bani/kWh, de la 11,8 la 13 bani/kWh”.

Teoretic, în regim reglementat, ANRE avizează cel mai mic cost posibil al gazului care ajunge în factura consumatorului final, dar acel cost are și el mai multe componente. De exemplu, la reglementat, furnizorul trebuie să asigure gaz și din înmagazinare, cu costul suplimentar aferent, dar furnizorul concurențial poate să vinaă cu oferte care nu au gaz din înmagazinare. De aceea, factura poate fi mai mică.

SURSA: Economica.net

COMPANII, AFACERI

Unii utilizatori pot renunța la contractul de telefonie internet sau TV la distanţă în 14 zile de la parafare

Contractul la distanţă pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune se consideră încheiat doar după ce utilizatorii şi-au exprimat consimţământul în scris, iar aceştia au dreptul de a se retrage dintr-un contract în termen de 14 zile de la încheiere, fără a invoca vreun motiv, menţionează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

De asemenea, contractul la distanţă este documentul încheiat între un furnizor şi un utilizator în cadrul unui sistem de vânzări sau de prestare de servicii organizat fără prezenţa fizică simultană a celor două părţi, cu utilizarea exclusivă a unuia sau a mai multor mijloace de comunicare la distanţă: telefon, scrisoare, e-mail, aplicaţii online etc, potrivit Agerpres.

“Indiferent de mijlocul de comunicare la distanţă utilizat pentru încheierea contractelor la distanţă, utilizatorii trebuie să primească, într-un mod adecvat mijlocului de comunicare la distanţă utilizat, o serie de informaţii cu privire la serviciile pe care urmează să le contracteze, înainte ca aceste contracte să producă efecte obligatorii pentru ei. Un astfel de contract intră în vigoare numai după ce utilizatorii şi-au exprimat consimţământul în scris, pe un suport durabil (e-mail, scrisoare, fax) în cazul în care serviciile au fost contractate prin telefon, fax ori e-mail sau după ce furnizorul a confirmat comanda, în cazul în care serviciile au fost contractate online (prin intermediul unui site sau printr-o aplicaţie). Utilizatorii au dreptul să se retragă din contract fără nicio justificare în termen de maximum 14 zile de la încheierea contractului”, se arată în comunicatul ANCOM.

ANCOM şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au elaborat un ghid care prin care este prezentată modalitatea de interpretare a legislaţiei naţionale referitoare la încheierea contractelor la distanţă, respectiv în afara spaţiilor comerciale. În cazul în care furnizorul nu şi-a respectat obligaţiile prin contractul la distanţă, clientul persoană fizică poate sesiza ANCOM sau ANPC, iar persoanele juridice pot apela la ajutorul ANCOM, potrivit sursei amintite.

SURSA: AGERPRES

IMOBILIARE, CONSTRUCȚII, INFRASTRUCTURĂ

Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti, au cele mai scumpe locuințe

Preţul mediu solicitat pentru locuinţe, la nivel naţional, a crescut cu 0,3% în luna martie comparativ cu februarie, până la 1.200 de euro pe metru pătrat util, în topul scumpirilor fiind Capitala, Timişoara, Cluj-Napoca, conform unei analize realizate de portalulImobiliare.ro, conform Agerpres.

De asemenea, Timişoara ocupă, în luna martie, locul întâi în clasamentul scumpirilor din marile oraşe. Valoarea medie de listare a unui apartament, indiferent de anul construcţiei, este aici cu 1,7% mai mare decât luna trecută, situându-se la 1.187 euro/mp (faţă de 1.167 euro/mp). Locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8% (de la 1.170 la 1.191 euro/mp), iar cele noi în aceeaşi măsură (de la 1.155 la 1.176 euro/mp).

Totodată, Braşovul a avut luna trecută cea mai mică marjă de creştere a preţurilor, respectiv 0,3%, de la 1.013 la 1.016 euro/mp. Cele două segmente majore de piaţă au avut însă un comportament diferit. În vreme ce apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,1% (de la 1.019 la 1.030 euro/mp), cele noi s-au ieftinit cu 0,6% (de la 997 la 991 euro/mp).

În același timp, Iaşul este singurul dintre marile oraşe analizate în care preţurile apartamentelor au consemnat o scădere generalizată. Astfel, aşteptările proprietarilor s-au diminuat, per ansamblu, cu 1,8% (de la 990 la 972 euro/mp), tendinţa descendentă fiind resimţită pe ambele segmente de piaţă analizate. În vreme ce locuinţele vechi s-au depreciat cu 0,6% (de la 967 la 961 euro/mp), cele noi s-au ieftinit cu 2,2% (de la 1.001 la 979 euro/mp), conform analizei Imobiliare.ro.

SURSA: AGERPRES

 

 





















RELATED ARTICLES