spot_img
AcasăEconomieCel mai rapid ritm de creștere al creditării se înregistrează în agricultură...


Cel mai rapid ritm de creștere al creditării se înregistrează în agricultură – 16% în ultimele 12 luni

Recoltele bune din ultimii doi ani au crescut afacerile agricole, implict rata profitului din acest sector, ceea ce nu putea trece neobservat pentru bancheri, care acordă credite cu mult mai mare ușurință, rezultă din Buletinul lunar publicat de către Banca Națională a României – BNR.

Soldul finanțărilor acordate sectorului agricol, incluzând aici silvicultura și pisccicultura, a avut un avans de 16%, ceea ce a determinat o majorare a soldului finanţărilor de la 12,8 miliarde de lei în august 2016 la 14,9 miliarde de lei în august 2017. Poziţionarea sectorului agricol pe primul loc în topul sectoarelor economice după avansul creditării nu este surprinzătoare, în ultimii doi ani agricultura fiind domeniul unde creşterea expunerii băncilor a fost cea mai ridicată. Creşterea mai rapidă a finanţărilor în agricultură decât în cazul altor sectoare este explicată în principal de volumul mic de la care s-a pornit. Astfel, în pofida creşterii importante, afacerile din agricultură au atras doar 4% din totalul finanţărilor acordate de bănci.

Pe de altă parte, sectorul serviciilor – care a înregistrat a doua cea mai mare creştere a finanţărilor, de peste 7% în luna august a acestui an – este sectorul care se poate lăuda cu cel mai mare sold al creditelor în valoare absolută. Expunerea băncilor în afacerile din domeniul serviciilor ajungea la 91,3 miliarde de lei la finalul lunii august, adică mai mult de un sfert din valoarea totală a creditelor acordate companiilor şi populaţiei.


RELATED ARTICLES