spot_img
AcasăEconomieConsumul, cel mai mic avans din ultimele 11 luni


Consumul, cel mai mic avans din ultimele 11 luni

 

Consumul a înregistrat cel mai lent ritm de creștere din ultimele 11 luni, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică. Astfel, în iulie 2016, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a avansat cu 11,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Ritmul este însă în scădere faţă de lunile precedente. Creșterea încetinită a fost susţinută mai ales de vânzările de carburanţi şi de bunuri nealimentare, în timp ce vânzările de alimente au încetinit sensibil după eliminarea efectului scăderii TVA.

Din datele publicate de INS reiese că ritmul de creştere din iulie 2016 este uşor peste cel din mai 2016, dar și cel mai slab din august 2015. În timp ce ritmul de creştere cel mai înalt din ultimele luni a fost înregistrat în februarie, de 21,8% faţă de aceeași lună a anului trecut, nivel record din 2008 încoace. Cumulat pe primele şapte luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 16,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Față de lunile precedente, când afacerile de retail au fost susţinute mai ales de creşterile vânzărilor de alimente, stimulate de scăderea TVA de la 24% la 9%, acum ratele de creştere sunt, însă, încetinite în toate sectoarele. Iunie 2016 a fost prima lună în care cifrele statistice anuale au exclus efectul scăderii TVA la alimente din iunie 2015, pentru că a luat în calcul intervalul 1 iulie 2015-30 iunie 2016.

Comparativ cu luna iunie, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în iulie cu 4,1% pe serie brută , dar au stagnat în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite. Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate faţă de nivelul din 2015.

Așadar, consumul de alimente îşi continuă totuși avansul, semn că măsurile de relaxare fiscală care au urmat şi majorările salariale din ultimul an menţin apetitul de consum, explică Ziarul Financiar. Jucătorii din piaţă spun însă că avansul consumului poate fi explicat prin up­trading mai degrabă decât prin creşteri în vo­­lum. Cu alte cuvinte, deşi un român mănâncă la fel de mult, el optează pentru produse mai scum­pe, poziţionate pe un segment superior de preţ.


RELATED ARTICLES