spot_img
AcasăEconomieCum au evoluat preţurile apartamentelor în 2016


Cum au evoluat preţurile apartamentelor în 2016

Preţurile apartamentelor au crescut cu peste 6% în ultimul an, însă scumpirile au depăşit chiar şi zece procente în unele oraşe, în special în cazul locuinţelor vechi, care sunt la mare căutare datorită poziţionării mai bune. 

Preţul apartamentelor a crescut simţitor în acest an, atât în cazul imobilelor vechi, cât şi al celor noi, luna octombrie fiind prima de stabilizare a cotaţilor, după mai multe luni de creştere, arată o analiză a ziarului Adevărul Financiar.

Astfel, preţul mediu, la nivel naţional, solicitat pentru un apartament a ajuns în octombrie la 1.042 de euro pe metru pătrat, mai mare cu 6,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi mai mic cu 0,3% faţă de cotaţia din luna precedentă, potrivit datelor portalului Imobiliare.ro. Însă evoluţiile sunt diferite de la oraş la oraş şi, de asemenea, de la un imobil nou la unul vechi.

Uşoare scumpiri în Capitală

Preţurile cerute de proprietarii din Bucureşti nu au variat semnificativ în ultimul an. În octombrie, un apartament din Capitală se vindea la un preţ mediu de 1.141 de euro pe metru pătrat, mai scump cu 3,1% (34 de euro) faţă de octombrie 2015 şi mai ieftin cu 0,3% (3 euro) faţă de luna septembrie a acestui an.

Iar variaţiile de preţ au fost mai mari în cazul apartamentelor noi, care s-au scumpit cu 3,7% în intervalul octombrie 2015 – octombrie 2016, până la 1.198 de euro pe metru pătrat, însă au consemnat o uşoară ieftinire (-0,2%) faţă de luna septembrie. Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,8% în ultimele 12 luni, până la 1.062 de euro pe metru pătrat, în stagnare în luna octombrie faţă de septembrie.

Apartamentele noi se ieftinesc în Braşov

În Braşov, locuinţele noi se vindeau în octombrie cu 926 de euro pe metru pătrat, consemnând o scumpire de 3,1% în ultimele 12 luni, dar asta după o ieftinire semnificativă de 5% (49 de euro) numai în luna septembrie. În cazul apartamentelor vechi, proprietarii de la poalele Tâmpei solicitau în luna octombrie 904 euro/metru pătrat, cu 39 de euro (4,5%) mai mult decât în urmă cu un an. Faţă de luna septembrie, s-a consemnat o uşoară scădere a preţurilor solicitate.

În Constanţa, scumpirile au fost constante în ultimul an. Un apartament nou se vindea în octombrie cu 988 de euro pe metru pătrat, cu 54 de euro (5,8%) mai mult decât în aceeaşi lună din 2015. De altfel, o scumpire cu 22 de euro/metru pătrat s-a consemnat numai în octombrie faţă de luna precedentă. Scumpirile au fost uşor mai mici în cazul locuinţelor vechi de la malul Mării Negre, respectiv de 5,3% în ultimul an, până la 949 de euro/metru pătrat.

Cluj-Napoca, fruntaş la scumpiri

Apartamentele din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 8% în ultimele 12 luni, creşterea de preţ fiind mai mare în cazul imobilelor vechi, care au devenit chiar mai scumpe decât cele noi. În cazul locuinţelor noi din Cluj-Napoca, preţul cerut de dezvoltatori era de 1.170 de euro pe metru pătrat în octombrie, cu 4,5% (50 de euro) mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut. Apartamentele vechi, însă, s-au scumpit cu 10,3% (117 euro) în ultimul an, până la 1.257 de euro pe metru pătrat, preţul fiind mai mare decât cel solicitat în Bucureşti pentru aceeaşi categorie de locuinţe.

Una dintre explicaţii ar fi că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiaşi cartier, şi au acces mai uşor la mijloacele de transport în comun, obiective culturale, magazine şi şcoli. „Construcţia de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcţii, astfel că terenurile achiziţionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidenţiale tradiţionale şi a putut fi achiziţionat la un preţ acceptabil“, se arată într-un studiu recent publicat de Imobiliare.ro.

O scumpire însemnată a apartamentelor vechi s-a consemnat şi în Timişoara. Aici, preţul unui imobil vechi era în octombrie de 1.026 de euro pe metru pătrat, mai mare cu 10,3% (96 de euro) faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Apartamentele vechi s-au scumpit în Timişoara cu 7,2% în ultimul an, la 1.042 de euro pe metru pătrat.RELATED ARTICLES