spot_img
AcasăEconomieEconomia este supraturată


Economia este supraturată

Ritmul galopant al inflației din ultimele luni ar putea determina Banca Națională a României să majoreze dobânda de politică monetară la 2% chiar la ședința din 8 ianuarie, potrivit Economica.net.

Din fericire, măsura de majorare a dobânzii nu va fi dublată de un deficit de lichiditate, fapt care va ajuta indicele ROBOR la 3 și 6 luni să se mențină ușor peste nivelul dobânzii de politică monetară. În privința cursului de schimb, analiștii se așteaptă ca fluctuațiile să nu depășească 4,7 lei pentru un euro anul viitor.

De asemenea, prețurile de consum s-au majorat cu 3,2% în noiembrie 2017 comparativ cu aceeași lună de anul trecut, iar inflația în creștere va afecta încă și mai pronunțat cursul de schimb și dobânzile. Inflația a înregistrat în noiembrie cel mai ridicat nivel din august 2013, când a fost 3,67%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În acest sens, primele „victime” ale creșterii inflației peste așteptări sunt dobânzile și cursul de schimb, potrivit sursei amintite. Creșterea economică la trei trimestre a fost de 8,8%, în timp ce consumul a crescut cu 13,3%. Ionuț Dumitru apreciază că deficitul de cont curent a depășit deja un miliard de euro pe luna, ceea ce înseamnă un nivel record în 2018, de 12 miliarde de euro. După cum explică economistul șef al Raiffeisen Bank, nivelul este îngrijorător deoarece finanțarea acestuia nu mai este atât de sănătoasa ca în trecut. Cu toate acestea, Dumitru vede fluctuația cursului de schimb în 2018 între 4,65 si 4,7 lei pentru un euro.

În aceeași măsură, Ciprian Dascălu are un interval similar: între 4,6 și 4,7 lei pentru un euro. Cu toate acestea, creșterea economică este anticipată de guvern pentru 2018 la 5,5%, mai mică decât cea de anul acesta și include componența de incertitudine legată de curs, dobânzi și inflație. Comisia Națională de Prognoză vede o inflație de 2,6% la sfârșitul anului 2018 și o medie anuală de 3,1% și un nivel al cursului de schimb mediu de 4,55 lei, mai precizează sursa citată. Rata inflației pentru finele lui 2017, de 2,2% a fost deja cu mult depășită.


RELATED ARTICLES