spot_img
AcasăEconomieGoogle finanţează trei proiecte jurnalistice din România


Google finanţează trei proiecte jurnalistice din România

Google alocă finanţare de 850.000 euro pentru trei proiecte jurnalistice din România. Acestea aparţin Rise Project, Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigaţie (CRJI) şi Journalism Development Network şi vor primi ajutorul din partea Google prin fondul de inovare al Digital News Initiative (DNI), runda a doua.

Google a anunţat proiectele selectate în a doua rundă de finanţare a proiectului Digital News Initiative. Astfel 124 de proiecte din 25 de ţări europene vor primi finanţare în valoare de 24 milioane de euro. Prin fondul de inovare al Digital News Initiative (https://www.digitalnewsinitiative.com), Google s-a angajat să acorde finanţări în valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa şi a oferi organizaţiilor posibilitatea să încerce lucruri noi, să experimenteze şi să inoveze în mediul digital.

În această rundă secundă de finanţare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de bază: impactul proiectului, inovaţie şi fezabiitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori şi cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finanţate, 43 au la bază colaborarea şi parteneriatele.

Potrivit agenţiei de presă Mediafax, cele trei proiecte din România care vor primi finanţare sunt Rise Project – „Corruption Pattern Reporting/ CPR: Un nou suflu în ancheta jurnalistică” Cu o finanţare de 50.000 de euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de corupţie, le va transforma în algoritmi de căutare, astfel încât să poată fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de corupţie, în alte locuri. Prin CPR, RISE Project intenţionează să sporească şi să extindă eficienţa investigaţiilor în zona corupţiei şi criminalităţii, cu ajutorul interacţiunii om-maşină.

Şi Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigaţie (CRJI) se va bucura de ajutor din partea Google pentru  proiectul „Liquid investigations”. CRJI va folosi finanţarea de 400.000 de euro pentru a dezvolta şi testa un set de instrumente digitale open source, care să faciliteze colaborările în zona de investigaţie. Când proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhică de date, distribuirea, schimbul de informaţii şi adnotarea reciprocă, oferind membrilor reţelei control granular şi distribuit asupra datelor gestionate. Setul de instrumente va beneficia de securitate solidă, creată pentru a funcţiona în sisteme federalizate sau reţele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, însă prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este să furnizeze jurnaliştilor de investigaţie un mediu sigur şi integrat, care să permită distribuirea şi colaborarea fluidă pe proiecte jurnalistice.

Al treilea organism este Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) şi va primi finanţare pentru proiectul „O platformă ‘la cheie’ pentru echipele de investigaţie”. Proiectul finanţat cu 400.000 de euro va crea o platformă de documentare gândită ca o soluţie „la cheie” care să accelereze şi să simplifice munca reporterilor de investigaţie şi să diminueze costurile. Platforma se adresează redacţiilor mici sau echipelor de investigaţie reduse din cadrul unor publicaţii mari. Aceasta va fi disponibilă atât ca serviciu pentru organizaţiile media cu resurse limitate sau ca soluţie completă de documentare, care poate fi scalată.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat în octombrie 2015, când s-au depus primele proiecte în runda iniţială de finanţare. De atunci, echipele DNI au avut oportunitatea să discute cu mii de redacţii din Europa, persoane, edituri, start-up-uri sau cadre universitare şi să descopere volumul imens de cercetare şi dezvoltare din zona jurnalismului. Cu finanţarea anunţată acum, fondul de inovare al Digital News Initiative ajunge la 51 milioane de euro distribuite.

 RELATED ARTICLES