spot_img
AcasăEconomieGrupul Enel intenționează să alimenteze laserul de la Măgurele


Grupul Enel intenționează să alimenteze laserul de la Măgurele

Enel Energie Muntenia a depus singura ofertă pentru furnizarea de enegie electrică către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, care, la 18 mai, a anunțat că a testat pe platforma de la Măgurele sistemul ELI-NP, cel mai puternic laser din lume, conform datelor centralizate de Profit.ro.

Cu o durată de 2 ani, contractul a fost estimat la 18,53 milioane de lei, fără TVA, și prevede furnizarea unei cantități maxime de energie electrică de joasă și medie tensiune de 80.560 MWh.

Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent. În a doua parte a lunii mai a acestui an, directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, a anunțat că a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistem. Testarea a fost realizată la o putere intermediară, de 3 PW. Obiectivul de 10 PW va fi atins în februarie 2019.RELATED ARTICLES