spot_img
AcasăEconomieIancu Guda: Reglementările Programului Prima Casă sunt necesare pentru a nu distorsiona...


Iancu Guda: Reglementările Programului Prima Casă sunt necesare pentru a nu distorsiona piaţa imobiliară

Reglementările din Programul Prima Casă erau necesare pentru a nu distorsiona piaţa imobiliară, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

„Aceste reglementări vin foarte bine ca să rupă programul de o distorsiune a pieţei imobiliare şi să-l păstreze în scop pur social”, a spus Iancu Guda.

El susţine că dublarea plafonului, așa cum s-a propus la un moment dat dublarea la 120.000 de euro, nu era logică. Situarea lui la 70.000 de euro este foarte logică pentru că în majoritatea oraşelor poţi să cumperi ceva decent cu 70.000 de euro. Dacă s-ar fi majorat plafonul, ar fi crescut şi preţurile.

„Nu e ca şi cum ai oferi un plafon mai mare ca să cumperi ceva mai mare. Piaţa s-ar fi aliniat la noul plafon. Dacă mânie se duce plafonul la Prima casă la 100.000 de euro, să vedeţi cum explodează preţurile apartamentelor din Dristor şi din Berceni la 100.000 de euro”, a declarat Iancu Guda.

Acesta susţine că plafonarea va avea efect asupra preţurilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care 80% din cererea de imobiliare e prin Programul Prima Casă, şi dacă se va plafona nivelul veniturilor la 7.000 de lei, cu un grad de îndatorare de 40% înseamnă că ratele nu au să treacă de 2.800 de lei, echivalentul a 600 de euro, în condiţiile în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte 70.000 de euro, scrie Economica.net.

Totodată, beneficiarii vor avea posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului, potrivit sursei citate.

De asemenea, se va mandata, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, şi Fondul Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.


RELATED ARTICLES