spot_img
AcasăEconomieIeftinire la creditele Start-up Nation: BT a convins FNGCIMM să reducă comisionul...


Ieftinire la creditele Start-up Nation: BT a convins FNGCIMM să reducă comisionul de garantare

Avertizat public de Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că îl paște o fuziune prin absorbție de către un alt fond mai mic, din cauza problemelor de mangement și a neadaptării la piață, FNGCIMM a anunțat astăzi că “eficientizarea unor mecanisme interne” îi permite să reducă semnificativ comisionul de garantare a creditelor punte din Start-up Nation, conform datelor Profit.ro.  

De asemenea, Banca Transilvania a continuat să lucreze cu fondul statului, în ciuda comisioanelor foarte mari care creșteau costul pentru clienți și după ce principalul competitor, BCR, l-a înlocuit cu garanții COSME, care i-au permis să lanseze cele mai ieftine credite din piață.

Până acum, comisionul de garantare perceput de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a fost de 3,8%, diminuat la 2,48% (începând din 2017) dacă antreprenorul optează și pentru contragaranție de la Fondul Român de Contragarantare. Un nivel foarte ridicat, reprezentând unul dintre cele mai importante costuri pentru antreprenorii care luau credite punte în programul Start-up Nation. În prima etapă a programului au participat 5.100 de antreprenori care au luat credite de 1 miliard de lei, potrivit sursei amintite.

Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) este deținut în prezent majoritar de trei bănci: BCR, BRD și Raiffeisen, cu participații egale, în timp ce statul deține doar o participație minoritară, prin Ministerul Agriculturii.


RELATED ARTICLES