spot_img
AcasăEconomieImpozitul pe cifra de afaceri va afecta companiile cu venituri de peste...


Impozitul pe cifra de afaceri va afecta companiile cu venituri de peste un milion euro

Marile companii care înregistrează venituri de peste un milion de euro vor avea de suferit de pe urma impozitului pe venit, iar una din trei va fi expusă insolvenței, potrivit unei analize realizate de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari (AAFBR).

Studiul analizează efectele care vor apărea după introducerea impozitului pe venitul companiilor, măsură introdusă recent în programul de guvernare.

Potrivit acestuia, aproximativ jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creștere începând cu anul 2018, în timp ce 60% dintre acestea nu vor putea suporta povara fiscală suplimentară. Astfel, aproximativ una din trei companii care activează în România este expusă riscului de a intra în insolvență din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit.

„Personal, cred că ar fi mai indicată o intervenție chirurgicală asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evită impozitarea profitului la nivelul real și normalizarea acestuia, conform realității. Dacă nu se înțelege și nu se rezolvă cauza, se va trata efectul într-un mod greșit”, a afirmat Iancu Guda.

Potrivit studiului, impactul diferă semnificativ de la un sector la altul, în funcție de nivelul veniturilor (rulajele) și al profiturilor obținute.

„Doar două sectoare vor înregistra un nivel mediu al impozitării inferior celui actual, respectiv sănătatea și asistența socială (-6%) și tranzacțiile imobiliare (-27%)”, potrivit analizei.RELATED ARTICLES