spot_img
AcasăEconomie(Studiu de piață) Clujul are cele mai scumpe locuințe - în medie...


(Studiu de piață) Clujul are cele mai scumpe locuințe – în medie 1.214 euro pe metru pătrat

Dinamica pieței imobiliare din România s-a schimbat semnificativ în ultimii 2 ani, interesul investitorilor fiind mult mai divers, atât din perspectiva produselor imobiliare, cât și din cea a zonelor geografice preferate.

Acest lucru este demonstrat și de rezultatele  Studiului RE/MAX – Evoluția Pieței Imobiliare din România în 2016-2017,  Una din întrebările acestui studiu s-a referit la zonele de interes imobiliar. Confruntând rezultatele obținute cu tendințele indicate de specialiști în decursul ultimilor 2 ani pe piața imobiliară din România, se remarcă 5 zone de interes pentru tranzacțiile din domeniul imobiliar:

Cluj-Napoca Aici se înregistrează cele mai scumpe locuințe – în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creștere cu 13% față de 2015. Deși piața cu cele mai mari prețuri pe sectorul rezidențial, Clujul rămâne, totuși, cea mai atractivă pentru investitorii imobiliari – aproximativ 58% din respondenții studiului au confirmat un interes imobiliar în această zonă, cu mult peste interesul declarat pentru București (21%).

Tot aici se remarcă și un interes major pentru sectorul de spații office. Acesta este un rezultat al dezvoltării mediului de afaceri prin creșterea numărului de companii străine din IT, finanțe-bănci sau servicii medicale care dezvoltă business-uri pe această piață.

grafic remax

“Creșterea generată de companiile străine în căutare de spații flexibile și cu opțiuni de extindere a influențat oferta, trecându-se de la dezvoltarea unor proiecte de mărimi mici sau medii, la proiecte colos dezvoltate etapizat, în două sau trei faze (ex. The Office Center sau Liberty Tehnology Park).” Alina Berghian, Sales Associate RE/MAX Grup de Lux.

București În această zonă se remarcă o creștere a volumului de tranzacții pentru sectorul spaţiilor industriale și logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016.

Sectorul rezidențial rămâne, însă, și el în prim plan, remarcându-se un volum mare de cereri în special pentru locuințele cu valoare finală între 70.000 și 120.000 de euro.

Sibiu Pe această piață există o cerere mare de locuințe noi, ca efect al forței de muncă atrasă din alte zone Finalizarea parcurilor industriale va genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă și, astfel, noi cereri de locuințe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuințe este confirmată și de interesul major pentru închirieri – un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunț.

Timișoara Spre deosebire de București sau Cluj, Timișoara înregistrează o creștere a ofertei în plan imobiliar în sincron cu cererea și prețurile (sub cele vehiculate în orașele amintite). Aici locuinţele vechi s-au apreciat cu 1,1%, în ianuarie faţă de decembrie 2016, iar cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.

Brașov Aici este preconizată o creștere a prețurilor pentru locuințe (o analiză realizată la începutul anului 2017 indica o creștere a prețurilor apartamentelor vechi cu 2,3% și cu 2% a celor noi).

Pe această piață se anunță o serie de proiecte noi, mai mari sau mai mici, construite atât de dezvoltatori consacrați, cât și de investitori privați (blocuri rezidențiale și proiecte de case). În acest moment există dezvoltatori care au vândut peste 80% din clădirile pe care ar urma să le livreze până la sfârșitul acestui an sau chiar mijlocul anului viitor.













RELATED ARTICLES