spot_img
AcasăEconomieINFOCONS: „40% dintre semipreparatele din carne de pe piață sunt falsificate”


INFOCONS: „40% dintre semipreparatele din carne de pe piață sunt falsificate”

Autoritățile statului au fost avertizate că analizele de laborator arată că 40% dintre produsele semipreparate din carne puse în vânzare pe piața din România sunt false, a declarat Sorin Mierlea, președintele Asociației Consumatorilor – Infocons.

Informrea a fost trimisă Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ministerului Agriculturii, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și premierului, iar Infocns avertizează că, dacă în 30 de zile nu va primi răspunsuri oficiale de la aceste instituții, va face publice rezultatele analizelor de laborator.

„Așteptăm de trei săptămâni un răspuns de la ANSVA, referitor la faptul că 40% din produsele semipreparate din carne sunt false în piața din România”, a spus Sorin Mierlea, la dezbaterea cu tema „Protecția consumatorilor — element esențial în realizarea unei piețe interne mai aprofundată și mai echitabilă”, organizată de Institutul European din România și Asociația Infocons. Acesta a precizat că analizele au fost efectuate în laboratoare acreditate, precum Larex și din cadrul ANSVA, iar rezultatele arată diferențe între compoziția reală a preparatului și specificațiile de pe eticheta produsului.

„Noi considerăm că sunt produse care mint și înșală consumatorul și așteptăm măsurile luate de autorități. După aceea vom veni public. Dacă în 30 de zile autoritățile nu iau măsuri, noi vom face un comunicat public cu privire la problemele care au fost depistate”, a afirmat Mierlea.

Prezent la dezbatere, vicepreședintele ANSVSA, Traian Constantin Petcu, a declarat că deja s-a constituit un grup de lucru pe această temă. „Se caută o soluție, sub forma unui program prin care un număr de produse selectate aleatoriu din piață, fie că vorbim de cele din procesarea cărnii, fie că vorbim de cele din industria laptelui sau alte produse, cele procesate, vor fi analizate în laboratoare”, a spus Traian Constantin Petcu.

Acesta a precizat că rezultatele vor fi comunicate ministrului Agriculturii, iar dacă vor exista nepotriviri între rezultate și datele menționate pe etichete, aceste fapte intră în sfera legislației penale pentru că reprezintă o fraudă.

 RELATED ARTICLES