spot_img
AcasăEconomieLegea privind diminuarea risipei alimentare, suspendată până în decembrie 2017


Legea privind diminuarea risipei alimentare, suspendată până în decembrie 2017

Legea 217/2016 referitoare la diminuarea risipei alimentare a fost suspendată de către guvern prin ordonanță de urgență până pe data de 31 decembrie 2017. Guvernanții vor să intervină cu clarificări în privința uor prevederi și a eliminării dificultăților de aplicare, transmite News.ro.

„În urma întâlnirilor organizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu reprezentanţii asociaţiilor din sectorul alimentar în vederea elaborării normelor metodologice de aplicare, au fost semnalate o serie de disfuncţionalităţi în aplicarea legii. Astfel, nu este foarte clar definit cine sunt operatorii economici care trebuie să aplice acest act normativ, prevederea din lege având caracter general. Măsurile prevăzute în scopul diminuării risipei alimentare nu sunt în acord cu realitatea din România şi nu au caracter imperativ clar”, motivează Guvernul decizia luată.

Temerea este că prevederile referitoare la vânzarea produselor cu 3% plus TVA din prețul de achiziție ar putea determina o comercializare paralelă a produselor agroalimentare ce au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente, iar sintagma „aproape de expirarea datei-limită de consum” este ambiguă. Totodată, legea nu oferă în forma actuală prevederi clare referitoare la autoritățile ce aplică sancțiunile, iar în bugetul pe anul în curs nu sunt prevăzute resurse financiare pentru aplicarea legii.

„Din aceste considerente, este necesară reanalizarea întregului text legislativ şi modificarea lui, astfel încât să poată fi realizat un sistem sustenabil şi funcţional de reducere a risipei alimentare. România trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene, care şi-a propus drept obiectiv reducerea risipei cu 50% până în anul 2030 şi, implicit, diminuarea numărului de persoane afectate de lipsa de alimente”, precizează sursa citată.RELATED ARTICLES