Guvernul nu a comunicat cu reprezentanții mediului de afaceri când a introdus noile schimbări din programul de guvernare, spune Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR), care acuză puterea actuală că a creat o criză și panică prin aceste măsuri.
„Am fost înainte de introducerea acestui val de măsuri fiscale, un adevărat tigru al Europei. (…) Senzația aceasta de țară campioană a Europei s-a schimbat în senzația unei țări care este criză. Asta, gândiți-vă, apropo, că România urmează să ia și președinția UE, iar aceste măsuri luate, cumva, în panică, impactează și creează probabil semne de întrebare privind capacitatea noastră de a lua niște măsuri coerente și consecvente, inclusiv în organizarea președinției Consiliului European”, a explicat Pogonaru.
Președintele AOAR nu a vrut să comenteze pe fond măsurile introduse de guvern ci doar „senzația de criză și panica pe care o creează” Impozitul global pe gospării, impozitul pe cifra de afaceri, modificările structurale ale salarizării unitare reflectă situația disperată în care se află veniturile la buget. Tot setul de măsuri ar fi trebuit să fie discutat cu mediul de afaceri, pentru că există opoziție la creșterile salariale, ci „că este o problemă de corelare a acestor creșteri cu măsurile luate în favoarea mediului de investiții.”, a spus Florin Pogonaru. Însă, președintele AOAR a mai vorbit despre un „război fals între sectorul privat și sectorul public” și a atras atenția că prin creșterea salariului minim „se creează o adevărată pustiire a zonelor sărace ale țării”.
De asemenea, acesta a reamintit că România urmează să preia președinția Uniunii Europene, iar măsurile luate „cumva în panică” vor ridica probabil semne de întrebare privind capacitatea României de a lua măsuri coerente și consecvente.
El a atras atenția că, dacă se produc acum creșteri bruște de salarii, unele firme se prăbușesc, și consideră „comică” diferențierea salariului minim „între cei cu diplomă și cei fără diplomă”. 43% din firmele cu capital autohton, au equity negativ, adică resursele lor sunt în domeniul negativ și supraviețuiesc din împrumuturi ori din injecțiile financiare ale acționarilor. „Deci, când ai un asemenea mediu economic, mai ales pentru firmele românești, trebuie să ai grijă ca orice măsură din asta anunțată peste noapte, fără să fie comunicat ce urmărești, cum urmărești, fragilizează și sperie foarte tare orice nou investitor.(..) Dacă te uiți la statistici, firmele cu capital românesc plătesc salariul mediu undeva la jumătate față de cele cu capital străin”, explică Pogonaru. De asemenea diferențierea salariului minim în funcție de nivelul studiilor nu face altceva decât să dea un balon de oxigen fabricilor de diplome ale învățământului privat pentru că doar „cu o patalama se obține un salariu mai mare”.
Președintele AOAR a făcut referire și la „naționalizarea” fondurilor de pensii, dar și la măsura privind impozitul pe cifra de afaceri, care intră în contradicție cu prevederi europene. El consideră că „cei care susțin că va fi forțat Guvernul să naționalizeze fondurile de pensii se uită că singura salvare poate veni din faptul că prin naționalizarea acestor fonduri de pensii se aduce la buget un plus de 0,7%. Se pare că este sursa cea mai mare, de asta, de atâtea ori, s-au tot menționat și există, nu rău-voitori și din cei care complotează împotriva cuiva, ci oameni care încearcă să înțeleagă cum vom acoperi deficitul.”