spot_img
AcasăEconomieMugur Isărescu dă de înţeles că BNR nu va mai coborî dobânda...


Mugur Isărescu dă de înţeles că BNR nu va mai coborî dobânda de referinţă

Dobânda de referinţă, care în prezent se situează la minimul istoric de 1,75%, nu va mai fi diminuată deoarece Banca Națională a României consideră că trebuie încurajată economisirea și crearea de resurse financiare pe plan intern, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia dezbaterii lucrării fostului guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, „Sfârșitul alchimiei: Banii, băncile și viitorul economiei mondiale”.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată de BNR ultima dată în mai 2015, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. BNR a ales să nu scadă sub acest nivel, deși dobânzi mai mici sunt practicate de multe bănci centrale la nivel global.
”Dobânzile mici persistă la nivel global. Noi nu am scăzut dobânda sub 1,75%. Încurajăm economisirea pentru că, intuitiv, noi la BNR credem ca țara trebuie să-și creeze resurse (…)”, a afirmat Mugur Isărescu, citat de news.ro.

La nivel mondial, cele mai multe bănci centrale au dobânzi de referință de 0% sau apropiate de acest nivel. Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat recent dobânzile pentru a doua oară în ultimele luni. Dobânda de referință a crescut cu 0,25 puncte procentuale, Fed țintind un interval de 1%-1,25% și a anticipat că în acest an va opera încă o majorare, în pofida unor date economice mixte apărute în ultima perioadă.


RELATED ARTICLES