spot_img
AcasăEconomieOMV dă în judecată statul român la Curtea Internațională de Comerț de...


OMV dă în judecată statul român la Curtea Internațională de Comerț de la Paris

OMV, acționarul majoritar al Petrom, a acționat în judecată statul român pentru nerespectarea prevederilor din contractul de privatizare cu privire la recuperarea investițiilor de mediu, se arată în raportul pentru 2016 al companiei austriece.

Statul român s-a obligat să plătească OMV cheltuielile OMV pentru lucrările de mediu destinate eliminării efectelor poluării istorice estimate la 542 de milioane de euro.

„În aprilie 2016, OMV a transmis statului român o notificare de dispută în ceea ce privește anumite solicitări neplătite de statul român pentru decontaminarea unor sonde și reabilitarea mediului, în sumă de 34 de milioane de euro”, se arată în raportul OMV.

De la momentul transmiterii notificării, statul român și OMV au avut la dispoziție 180 de zile pentru a rezolva amiabil această dispută.

„Acest deadline a expirat în 19 octombrie 2016 și, la data de 7 martie 2017, OMV a inițiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanță cu regulile ICC (Curtea Internațională de Comerț, Paris/Franța)”, au precizat reprezentanții companiei austriece în document.

Statul român s-a angajat ca pe o perioadă de 15 ani de la momentul privatizării (14 decembrie 2004) să restituie contravaloarea lucrărilor legate de contaminarea istorică a mediului, conform termenilor și condițiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul.

Totodată, statul s-a obligat ca timp de 30 de ani de la data finalizării să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenții în legătură cu abandonarea și scoaterea din funcțiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care așteaptă să fie abandonate, la data semnării sau finalizării, după caz, în conformitate cu termenii și condițiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul.


RELATED ARTICLES