spot_img
AcasăPoliticăParchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009


Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009

În urma declarațiilor lui Dan Andronic, a fost deschis dosar penal referitor la alegerile prezidențiale din 2009 și cercetează posibile fapte de abuz în serviciu și falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, transmite News.ro.

„În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, a anunţat Ministerul Public.

Procurorii fac cercetări in rem pentru săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

Anunţul vine ca urmare a afirmațiilor lui Dan Andronic, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României. În același timp, Lazăr consideră că în fața comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, magistrații precum Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, nu trebuie să se prezinte.

Dan Andronic a lăsat să se înțeleagă în articolele pe care le-a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre persoanele care au influențat rezultatul alegerilor prezidențiale din 2009, câștigate de Traian Băsescu.

Procurorii DNA l-au pus recent sub acuzare pe Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidenţială din 2009, a făcut declaraţii mincinoase despre banii încasaţi de firma sa pentru consultanţa politică acordată de el în campania electorală, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârşirea faptelor de care sunt acuzate.

Conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă va fi discutată, marţi, în comisiile juridice reunite, care vor trebui să avizeze propunerea, a anunţat preşedintele comisiei din Senat, Şerban Nicolae.





















RELATED ARTICLES