„Pe cine aș paria?” Aceasta este singura decizie pe care o ia binecunoscutul investitor Warren Buffett în cursul unei zile. Pe ce se fundamentează răspunsul întrebării? Doar pe trei criterii și anume: energia, inteligența și integritatea unei persoane.
În ipoteza creării unei corespondențe între cele trei principii și structura populației României, cât și ale instituțiilor sale publice, se determină o serie de discrepanțe.
Românii nu sunt sănătoși, implicit energici, pentru a susține un program de muncă normal sau prelungit. Cu aproximativ 30% din medici plecați în diverse state europene, conform spuselor președintelui Colegiului Medicilor din București, la care se adaugă angajarea acestora pe platforma Facebook, în cazuri de urgență, precum cel al copiilor din Argeș, igiena precară din spitale sau medicamentele inexistente, fac din populația țării niște indivizi predestinați îmbolnăvirii.
Cu o părăsire timpurie a școlii, reprezentată de procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au încheiat cel puțin nivelul secundar inferior, de 17,3% în ultimii ani, cu greu se poate preconiza o creștere a nivelului intelectual al României. Este de la sine înțeles faptul că Buffett nu făcea referire la o inteligență de tip acumulare de informații, atât de comună în sistemul de învățământ românesc,. În perspectiva lui, omul nu este privit drept un vas gol, o „tabula rasa”, concept promovat de englezul John Locke, în care cadrul didactic „varsă” informații, ci la capacitatea de a utiliza aceste informații pentru adaptarea la mediu.
Ca o națiune suferindă de sindromul „pilei”, se pare că în România nu integritatea, respectiv echivalența între ceea ce se spune că se va realiza și ceea ce este realizat de fapt, primează. Acest tip de a acționa se relevă atât la vârful piramidei, respectiv la nivelul administrației centrale, cât și la baza ei, respectiv la cetățeanul de rând. Exemplele într-un număr atât de mare, sunt redundante, având în vedere că mass-media le prezintă zilnic.
Prin urmare, se poate paria pe un român?