spot_img
AcasăEconomiePlăți pentru ajutoare în agricultură de circa 1,8 miliarde de euro, aprobate...


Plăți pentru ajutoare în agricultură de circa 1,8 miliarde de euro, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri plățile pentru ajutoare în agricultură ce se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro. Sprijinul financiar se referă la plăţile directe în sectorul vegetal pentru anul 2017, ajutoarele în sectorul zootehnic şi sprijinul cuplat pentru ovine şi caprine, se arată în comunicatul Executivului.

Pentru sectorul vegetal, schema de plată unică pe suprafață este în cuantum minim de 97,2452 euro/ha, plata redistributivă este de 5 euro/ha pentru primul interval (1-5 ha inclusiv) şi 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval (peste 5 și până la 30 ha inclusiv).

Suma totală necesară aplicării schemelor de plăți directe în sectorul vegetal este de 1,574 miliarde euro, din care 919,14 milioane euro pentru schema de plată unică pe suprafață, 97,07 milioane euro pentru plata redistributivă, 540,4 milioane euro pentru plata pentru înverzire și 18,01 milioane euro pentru tinerii fermieri.

Totodată, guvernul a aprobat plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plată 2017. Astfel, suma de 24,08 milioane de euro va fi alocată pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte, suma de 101,2 milioane de euro este adresată sectorului carne, specia bovine, iar suma de 50,78 de milioane de euro a fost stabilită pentru speciile ovine şi caprine.

Guvernul a precizat că s-a stabilit cuantumul acestor ajutoare prin raportarea sumelor prevăzute la cantitățile de lapte livrate și/sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.

În plus, plafonul de 48,5 milioane euro, aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine care se acordă pentru anul de cerere 2017. Cuantumul pentru această schemă se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură va putea acorda plăți în avans în cadrul tuturor schemelor de plăți începând cu data de 16 octombrie 2017. Agenția va efecuta, totodată, plățile corespunzătoare diferenței între cuantumul calculat și acordat în avans și plafonul financiar ar fiecărei scheme, în condițiile îndeplinirii de către beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate, începând cu data de 1 decembrie 2017.

Plățile se vor acorda în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anii 2017 și 2018.


RELATED ARTICLES