spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 26-30 iunie 2017


Revista presei 26-30 iunie 2017

Analistii vad economia Romaniei la zenit: increderea in prezent este la un maxim istoric

In luna mai 2017, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a ajuns la cel mai inalt nivel din acest an, majorarea datorandu-se ambelor componente ale acestui indice – al „conditiilor curente” si al „anticipatiilor”. Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania – un sondaj efectuat in randul analistilor financiari care dau o nota evolutiei economiei in conditiile ei actuale si viitoare – a crescut fata de luna anterioara la valoarea de 66,6 puncte, fiind cu 5,8 puncte mai mare decat in aprilie. Indicatorul conditiilor curente a fost de 83,8 puncte, maxim istoric, valoare in crestere cu 7,9 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 4,8 puncte pana la valoarea de 57,9 puncte. Situatia economica interna buna (un plus de 5,7% la PIB in T1), chiar daca obtinuta prin consum, si revenirea economica a Uniunii Europene a determiat aceasta incredere record in „conditiile curente”, dar prudenta este sentimentul manifestat pentru viitor, pentru ca intre punctajul primit de „conditiile curente” (83,8 puncte) si intre cel primit de „anticipatii” (57,9 puncte) este un gap semnificativ.

Sursa: Ziarul Financiar

Erste: Romania ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a trece la euro, daca PIB/locuitor creste in acelasi ritm

Croatia este singura tara din Europa Centrala si de Est care ia in calcul trecerea la euro in viitorul apropiat, arata o analiza a grupului austriac Erste, proprietarul BCR. Pentru a putea face acest pas, Romania trebuie sa recupereze decalajul fata de zona euro in ceea ce priveste PIB per capita, ceea ce ar putea dura aproximativ 10 ani, si sa reduca, totodata, discrepantele majore dintre regiuni. “Adoptarea euro a fost o tinta schimbatoare in Romania in ultimii 10 ani si nu a fost niciodata abordata prea serios. Fara o agenda clara, oficialii s-au multimit, in general, sa observe ca Romania trebuie sa recupere decalajul fata de zona euro in ceea ce priveste PIB per capita si ca sunt necesare eforturi mai mari de crestere a productivitatii pentru a majora potentialul economic in mod sustenabil”, afirma analistii Erste. PIB/capita (exprimat in functie de paritatea puterii de cumparare) a ajuns la 55,5% din cel al zonei euro, in crestere de la 48,2% in urma cu 5 ani. “Daca va continua sa avanseze 1,5 puncte procentuale anual si considerand punctul de convergenta la 70%, Romania va avea nevoie de circa 10 ani pentru a se alatura zonei euro. Totodata, pentru a putea trece le euro, Romania va trebui sa reduca discrepantele regionale semnificative in ceea ce priveste PIB per capita”, mai spun reprezentantii Erste.

Sursa: Profit.ro

Modificari importante la Codul Fiscal vor intra in vigoare din acest an

Modificari importante aduse la Codul Fiscal prin Legea de aprobare a OUG3/2017, trimisa spre promulgare, vor intra in vigoare incepand chiar de anul acesta. Ele privesc atat impozitul pe profit, cat si impozitul microintreprinderilor si codul de TVA, potrivit consultantului fiscal Cornel Grama. Una dintre modificari prevede ca asociatiile de proprietari, pentru ca sunt persoane juridice romane, intra in sfera contribuabililor platitori de impozit pe profit. Cu toate acestea, nu vor ramane in sfera contribuabililor acele asociatii de proprietari constituite ca persoane juridice care efectueaza doar incasare a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. Totodata, si firmele care au avut in 2016 afaceri cuprinse intre 100.001 si 500.000 de euro vor aplica impozitul „micro”, chiar daca desfasoara efectiv activitati vizate de impozitul specific. Mai mult, in ceea ce priveste codul de TVA, se abroga articolul prin care, ca sa justifice intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, societatile cu sediul activitatii economice in Romania care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului trebuie sa furnizeze fiscului informatii relevante, prin completarea unei declaratii al carei model este aprobat prin ordin al presedintelui ANAF.

Sursa: Adevarul

MFP: Deficit bugetar de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB dupa primele 5 luni

Executia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, fata de deficitul de 0,8 miliarde lei, respectiv 0,1% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016, informeaza Ministerul Finantelor Publice. Veniturile bugetului general consolidat au crescut, in termeni nominali, cu 7,9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 9,4%. Veniturile din TVA au scazut cu 5%, iar cele din accize cu 9,4%. Cheltuielile de personal au crescut cu 19,1%, iar cheltuielile cu asistenta sociala cu 10,1%. Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 98,4 miliarde lei, reprezentand 12,1% din PIB. Cresteri fata de anul precedent s-au inregistrat la incasarile, contributiile sociale (+15,9%), impozitul pe salarii si venit (+12,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+10,1%), venituri din capital (+13,2%), precum si din impozite si taxe pe proprietate (+20,6%).

Sursa: Agerpres

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat pentru AGERPRES, reprezentantii institutiei. De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%. Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri AGERPRES, componenta reglementata (10%) va scadea cu 5,16% iar cea de piata libera (90%) va urca cu 8,53%. „In domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrica aplicate de furnizorii de ultima instanta (FUI) clientilor casnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scaderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clientilor casnici, incepand cu data de 1 iulie 2017 si pana la sfarsitul acestui an.

Sursa: Agerpres

Raiffeisen Research: Romania, crestere economica de 4,9% in 2017

Analistii Reiffeisen Research Romania au revizuit in urcare la 4,9% estimarea privind cresterea economiei romanesti in acest an, de la 4,2% cat prognozau anterior, pe fondul avansului economic consemnat in primul trimestru din acest an. „Avand in vedere avansul economic mai rapid decat ne-am asteptat inregistrat in T1, am revizuit in sus estimarea de crestere a PIB pentru intregul an la 4,9% de la 4,2% anterior. Dinamica PIB in trimestrul unu din 2017 (5,7% crestere an/an si 1,7% trimestrial) a depasit substantial asteptarile noastre (4,3% anual si 1% trimestrial) dar si estimarile analistilor exprimate in sondajul Bloomberg (4,2% an pe an). Pe partea de cerere, consumul privat (avans de 7,4% an/an si 5,7% trimestrial) a fost principalul motor pentru cresterea PIB, dar castiguri in termeni trimestriali au fost, de asemenea, consemnate pentru investitii si exporturi. Pe partea de oferta, industria a aratat o performanta foarte buna (crestere de 6,7% an.an si 2,4% la trimestru)”, arata sursa citata in raportul intitulat „Economic Overview Romania”. In ceea ce priveste inflatia, analistii Reiffeisen apreciaza ca rata anuala va continua pe un trend ascendent in perioada urmatoare si va ajunge la 1,7% an/an in decembrie 2017 si 2,7% an/an in februarie 2018. „Preturile de consum au crescut cu 0,3% in luna mai fata de aprilie, in linie atat cu asteptarile noastre cat si cu cele exprimate de analisti in sondajul Bloomberg. Inflatia anuala a ramas la 0,6% .

Sursa: Capital

Misa: Contribuabilii la Pilonul II ar putea migra la Pilonul I sau III

Contribuabilii de la Pilonul II de pensii vor avea posibilitatea sa plece la Pilonul 1 sau III, a declarat joi ministrul propus al Finantelor, Ionut Misa, in cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament. „La nivelul Pilonului II de pensii astazi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am facut-o impreuna cu colegii, pensia pe care a primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna”, a spus Misa. El a precizat ca beneficiile pentru cel care contribuie la Pilonul II de pensii nu sunt foarte mari. „Luam in calcul de a da posibilitatea fiecarui contribuabil sa opteze catre Pilonul III de pensii, catre cel privat, sau sa mearga catre Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a mai aratat ministrul propus al Finantelor.

Sursa: Agerpres

IN 10 ANI DE ACTIVITATE: KMG International a transferat peste 32 milioane de tone de titei prin Terminalul Maritim de la Marea Neagra

Volumul de titei transferat de catre KMG International prin terminalul offshore operat in Marea Neagra a ajuns in prima jumatate a anului 2017 la peste 32 milioane de tone, de la punerea sa in functiune in 2009, potrivit unui comunicat trimis redactiei. Lucrarile de constructie ale terminalului aflat la 8,8 kilomentri in largul Marii Negre au inceput in 2007, investitia totala ridicandu-se la peste 100 milioane dolari. Ioan Taus, directorul general al companiei Midia Maritime Terminal, a declarat: „In 10 ani de cand am inceput operatiunile in Marea Neagra, activitatile si performantele au crescut de la an la an. In 2016, cantitatea totala transferata prin toate terminalele gestionate de catre Midia Marine Terminal a fost de peste 11 milioane de tone de materie prima si produse petroliere”.

Sursa: Bursa

Jianu (CNIPMMR): Trebuie sa privim „bancabilitatea” IMM-urilor din punctul de vedere al unui antreprenor, nu al unui bancher

Bancabilitatea IMM-urilor ar trebui privita din punctul de vedere al unui antreprenor, nu al unui bancher, iar daca 8 din 10 antreprenori nu apeleaza la un credit bancar, inseamna ca felul in care sunt construite instrumentele bancare nu sunt in acord cu nevoile acestora, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri. „Consider ca trebuie sa privim „bancabilitatea” IMM-urilor din punctul de vedere al unui antreprenor, nu al unui bancher. Daca 8 din 10 antreprenori nu apeleaza la un credit bancar, inseamna ca felul in care sunt construite instrumentele bancare nu sunt in acord cu nevoile antreprenorilor. Problemele antreprenorilor sunt legate de costurile bancare cu privire la credite, birocratia excesiva in acordarea unui credit incluzand conditiile de calificare la un credit, precum si de lipsa unor instrumente diversificate si adaptate nevoilor (credite punte, mezanin, microcredite, dobanzi subventionate 100% pentru fonduri europene, etc.)”, a spus Florin Jianu.

Sursa: Agerpres

Ford ar urma sa produca zilnic 500 de masini EcoSport, la Craiova

Productia noului model EcoSport intra in linie dreapta, la uzina Ford din Craiova: sunt angajati 975 de oameni, in special operatori de banda, si s-a decalat perioada de concedii, pentru a se pregati productia noului model. Au fost realizate deja sase prototipuri ale noului mini-SUV, care se va produce la Craiova cu o cadenta zilnica aproape dubla fata de B-Max. In fabrica Ford din Craiova este forfota mare, in aceasta vara, in conditiile in care se pregateste intens productia noului mini-SUV de oras EcoSport, care va aparea in toamna acestui an. In aceasta perioada, producatorul auto face aprovizionarea de la furnizori cu piese pentru asamblarea modelului EcoSport.

Sursa: Curierul National

Papalekas negociaza cu gigantul american Amazon pentru un spatiu de birouri de peste 10.000 mp in campusul din Pipera

Amazon, cel mai mare retailer online din lume, este la un pas de a semna inchirierea a 10.000 mp de birouri in proiectul Globalworth Campus din Bucuresti cu posibilitatea de a se extinde la 12.000 mp, potrivit unor date din piata. In cadrul birourilor vor lucra cel putin 1.000 – 1.200 de angajati ai companiei americane. Mai mult, acesta este primul mare deal care ar putea fi semnat de Ioannis Papalekas pentru Globalworth Campus din Pipera la un an de cand a picat contractul semnat cu grupul Telekom. Compania de telecomunicatii urma la acel moment sa inchirieze 25.000 mp de birouri in proiectul fondului de investitii din Pipera, insa in cele din urma acestia au extins contractul cu GTC pentru birourile din City Gate, din Piata Presei, pentru 13.000 mp in martie anul trecut. Cererea pentru extindere din partea Amazon vine la mai putin de un an de cand compania americana a semnat pentru inchirierea unei suprafete de 13.500 mp in Iasi, in cladirea United Business Center (UBC) 5 din cadrul centrului de birouri Palas, controlat de Iulian Dascalu.

Sursa: Ziarul Financiar

Cati bani au facut in 2016 cele mai mari lanturi de farmacii din Romania

Farmaciile Sensiblu au incheiat anul 2016 cu afaceri nete de 1,67 miliarde de lei, cu aproape 41% mai mari decat in 2015. Farmaciile Dona au revenit pe profit si au rulat afaceri nete de peste 900 de milioane de lei, in timp ce reteaua Help Net a raportat o crestere semnificativa a profitului in 2016.  Cum au performat anul trecut marile lanturi de farmacii din Romania

Sensiblu SRL, afaceri nete de 1,67 miliarde de lei, cu aproape 41% mai mari decat in 2015. Profitul, cu doar 2% mai mare decat in 2015.

Sursa: Ziarul Finaciar

Reindustrializarea Romaniei: chimia, industria cu cel mai mare deficit comercial din economie – 4 mld. euro in 2016

Industria chimica (substante si produse chimice) a exportat anul trecut produse de 1,6 mld. euro si a importat de 5,6 mld. euro, astfel ca deficitul de 4 mld. euro anul trecut plaseaza sectorul in topul deficitelor in comertul international de bunuri. Calculatoarele si industria alimentara completeaza podiumul, potrivit unei analize facute de ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica. Virgiliu Bancila, presedintele combinatului Chimcomplex Borzesti, parte a grupului SCR, spunea recent ca in Romania a disparut productia de cauciuc sintetic, fibra sintetica, polistiren, polietilena, productia de pesticide, iar piata locala a devenit astfel o prizoniera a importurilor. Trei dintre cele mai mari companii din industria chimica de acum zece ani – GHCL Upsom, Olthcim si Amonil – sunt acum in faliment, respectiv in insolventa.

Sursa: Ziarul Financiar

Cum s-a schimbat topul bancilor in ultimul deceniu: BCR ramane lider, dar a pierdut masiv cota de piata. Banca Transilvania, ING si CEC Bank – cele mai rapide ascensiuni

Clasamentul celor mai mari zece banci locale, care au ajuns sa controleze aproape 83% din activele totale, s-a schimbat semnificativ in ultimii zece ani, in conditiile in care jucatorii cu o cota de piata mai mica in 2007 au reusit sa urce accelerat in top pe seama pierderii de cota de piata a bancilor mari. Cu exceptia Volksbank, preluata in 2015 de catre Banca Transilvania, regasim in topul dupa active de la finalul anului 2016 aceleasi banci ca si in 2007. Dupa zece ani, un singur nume nou apare in randul celor mai mari zece banci, respectiv subsidiara locala a grupului turc Garanti. Garanti a intrat in top in anul 2015. Cel mai mare castigator al ultimilor zece ani in sistemul bancar local este Banca Transilvania, in conditiile in care banca de la Cluj si-a crescut cota de piata de 2,4 ori in perioada 2007-2016, ajungand sa detina la finalul anului trecut peste 13% din activele totale. Accelerarea cotei de piata nu este atat de vizibila in clasament, in conditiile in care Banca Transilvania a urcat doua locuri in top in decurs de zece ani, de pe locul 4 pe locul 2. Trecerea Bancii Transilvania pe locul secund, o pozitie ocupata in mod traditional de BRD SocGen, s-a produs pe seama cresterii creditarii, dar si a preluarii bancii austriece Volksbank.

Sursa: Ziarul Financiar

Digi Mobil: Numarul utilizatorilor a ajuns la 3,3 milioane, iar traficul in 4G a ajuns la 50% din total

Compania de telefonie mobila Digi Mobil a inregistrat un avans al numarului utilizatorilor in primul trimestru al acestui an, pana la 3,3 milioane, in conditiile in care traficul in 4G a ajuns la 50% din total in primul trimestru al acestui an, acoperirea la nivelul populatiei Romaniei a ajuns la 50% in 4G, iar firma se va concentra pe extinderea retelei 4G pentru a acoperi inclusiv toate tunelurile metroului bucurestean pana in septembrie, potrivit datelor transmise marti de reprezentantii companiei in cadrul unei conferinte de presa. In aprilie 2016, compania a anuntat ca serviciul de telefonie mobila a ajuns la peste 2 milioane de abonati, persoane fizice, in numai doi ani de la relansare, iar serviciul de internet mobil avea peste 2,4 milioane de utilizatori, scrie News.ro. Ponderea traficului 4G a crescut semnificativ in primul trimestru al acestui an, pana la 50% din total, in conditiile in care acesta reprezenta 2% din traficul total in aceeasi perioada a anului trecut.

Sursa: Profit.ro

Medicover si-a crescut afacerile cu 14% la reteaua de clinici si cu 8,5% la spital anul trecut

Reteaua de clinici Medicover, parte din grupul Medicover, al treilea cel mai mare jucator de pe piata serviciilor medicale din Romania, a finalizat anul trecut cu afaceri de 75,1 milioane de lei (16,9 mil. euro), fata de 66 de milioane de lei (14,8 mil. euro) cu un an in urma, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Reteaua de clinici a ajuns la 495 de salariati anul trecut, fata de 468 de salariati in 2015. Compania s-a concentrat pe dezvoltarea de noi clinici. La final de mai anul acesta, Medicover a deschis o noua clinica in Bucuresti, in urma unei investitii de 500.000 euro. Clinica este amplasata in cladirea B din Oregon Park, se intinde pe 700 de metri patrati si ofera acces la peste 20 de specialitati medicale. In Bucuresti, compania are zece clinici (centre), iar in provincie este prezenta in Brasov, Cluj, Galati, Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi, Ploiesti, Constanta, Pitesti, arata datele de pe site-ul Medicover. Anul trecut, compania a deschis doua clinici noi, a achizitionat o a treia si a mutat si extins alte doua unitati.

Sursa: Ziarul Financiar

Canadienii de la Gabriel Resources incep atacul si cer despagubiri de 4,4 miliarde de dolari de la statul roman

Canadienii de la Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), vor cere maine, la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile de pe langa Banca Mondiala (ICSID) de la Washington, despagubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul roman. Compania acuza incalcarea de catre Romania a tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor, prin blocarea proiectului minier de la Rosia Montana. “Guvernul roman a blocat ilegal proiectul Rosia Montana si a actionat apoi in contradictie cu acordul dintre Gabriel si stat si licentele existente. Actiunile guvernului roman echivaleaza cu exproprierea investitiilor companiei in Romania.

Sursa: Profit.ro

Japonezii, noii proprietari ai Ursus, vad cele 11 fabrici din Europa de Est ca o rampa de lansare in industria mondiala a berii: „Vom extinde brandurile premium romanesti pe pietele internationale. Vom fi un jucator competitiv“

Conducerea grupului Asahi si a filialei din regiune a fost prezenta la prima conferinta de presa dupa incheierea tranzactiei prin care holdingul japonez a cumparat activele SABMiller din Europa Centrala si de Est, inclusiv pe cele din Romania. Paolo Lanzarotti, CEO al Asahi Breweries Europe, organizatie care include activele achizitionate de grupul Japonez Asahi in regiune, spune ca pe piata romaneasca mai exista potential de crestere in ciuda faptului ca este una volatila. „Romania este o piata care ne-a adus multe emotii in ultimii ani, in unele cazuri au fost emotii pozitive, iar in altele nu tocmai bune. Piata romaneasca este una volatila. Insa, chiar in aceste conditii am reusit sa ramanem lideri pe piata, iar performantele businessului din Romania au fost remarcabile in ultimii ani. (…)

Sursa: Ziarul Financiar





















RELATED ARTICLES