spot_img
AcasăEconomieRomânia a început negocierile de aderare la Banca Asiatică pentru Investiții în...


România a început negocierile de aderare la Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură

Guvernul a aprobat în ședința de vineri inițierea negocierilor de aderare a României la Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură (AIIB). Pentru a deveni membră, țara noastră va subscrie acțiuni în valoare de 153 de milioane de dolari, transmite Mediafax.

Totodată, va fi transmisă o scrisoare către conducerea AIIB pentru acceptarea de către aceasta a subscrierii celor 1.530 de acțiuni cu o valoare de 153 de milioane de dolari, 30,6 milioane de dolari reprezentând capital vărsat, plătibil în cinci tranșe egale.

Încă din luna septembrie a anului trecut, fostul premier Dacian Cioloș anunța, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Chineze, că România își exprimă disponibilitatea de a adera la AIIB.

„România şi-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură pentru că apreciem că putem folosi mai bine acest instrument de investiţii pentru a dezvolta proiecte noi şi pentru a finaliza proiecte care sunt inclusiv în România”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Instituția bancară internațională are ca obiectiv promovarea interconectării și integrării economice în regiunea Asiei și se axează pe dezvoltarea infrastructurii și a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport şi telecomunicaţii, infrastructură rurală şi dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apă şi canalizare, protecţia mediului, dezvoltare urbană şi logistică etc.

La iniţiativa de înfiinţare a instituţiei lansate de China, au răspuns 57 de state care au dobândit statulul de state membre fondatoare: 37 din Asia/Oceania şi 17 din Europa, Africa de Sud, Egipt şi Brazilia.RELATED ARTICLES