spot_img
AcasăEconomieRomânia are cele mai mici salarii, dar cele mai scumpe alimente


România are cele mai mici salarii, dar cele mai scumpe alimente

Românii încasează cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, însă prețurile produselor și serviciilor sunt în linie cu cele vestice, mai ales când vorbim despre alimente. În țara noastră, salariul mediu net este de aproximativ două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania. În schimb, raportul între preţul alimentelor este mult mai mic. 

Potrivit calculelor celor de la Ziarul Financiar, în baza datelor numbeo.com, dacă vorbim despre un coş de consum, același astfel de coș costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia şi 19 euro în Cehia. În Germania, cea mai puternică economie europeană, coşul ajunge la puţin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România. Astfel, din cauza puterii de cumpărare scăzută, aproape o treime din cheltuielile unei gospodării din România se duce pe alimente şi băuturile nonalcoolice. După această pondere România se situează pe primul loc în Europa, arată datele biroului european de statistică Eurostat. Prin comparaţie, o gospodărie din Marea Britanie alocă mai puţin de 9% din venituri pe alimente, iar una din Norvegia 12%.

Ponderea mare a alimentelor în totalul cheltuielilor unei gospodării din România vine tocmai în contextul în care preţul unor produse precum carne, lactate, fructe sau băuturi răcoritoare este asemănător cu cel din ţările vestice, însă acolo salariile sunt şi de cinci-şase ori mai mari decât cele din România. În situaţia în care o mare parte din venituri merg pe mâncare, alături de utilităţi şi transport, sumele rămase pentru răsfăţ precum vacanţe sau pentru educaţie şi sănătate sunt foarte mici.

Pentru o analiză comparabilă, ZF a luat în calcul şi TVA la produse alimentare, care este de 9% în România încă din iunie 2015 după ce anterior se afla la 24%. În Germania TVA la alimente este chiar mai mică, respectiv de 7%, în timp ce pe alte pieţe diferă în funcţie de categoria de produse analizate. Acum, salariul mediu pe economie în România este de aproximativ 440 de euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după Bulgaria.
RELATED ARTICLES