spot_img
AcasăEconomieRomânia, pe cale să devină cea mai mare economie din Balcani în...


România, pe cale să devină cea mai mare economie din Balcani în 2017

România ar putea deveni anul acesta cea mai mare economie din regiunea Balcanilor (Turcia fiind exclusă din calcule), condusă la acest capitol decenii la rând de către Grecia. În primul trimestru din 2017, țara noastră a înregistrat o valoare a PIB (ajustată în funcție de influențele sezoniere) de 44,2 miliarde euro, depășind astfel Grecia, al cărei PIB s-a situat la 43,96 miliarde euro.

Este pentru prima dată când valoarea PIB-ul ajustat al României o depășește pe cea a PIB-ului Greciei în seriile statistice referitoare la PIB-ul trimestrial publicate de către biroul european de statistică, Eurostat, transmite News.ro.

Totodată, valoarea ajustată a PIB-ului României din trimestrul I se apropie de valoarea PIB-ului din țări precum Cehia și Portugalia, cu valori de 44,85 miliarde euro, respectiv 47,37 miliarde euro.

Anul trecut, România a raportat un PIB de 169,6 miliarde euro, situându-se astfel sub nivelul Cehiei (174,4 miliarde euro), Greciei (175,9 miliarde euro) și Portugaliei (184,9 miliarde euro), conform datelor revizutie publicate de către Eurostat.

În funcție de valoarea PIB, în următorii ani, Cehia, Grecia și Portugalia, vor fi singurele țări pe care România le-ar putea depăși.

În date neajustate faţă de influenţele sezoniere, valoarea PIB-ului României a fost mai mare decât cea a PIB-ului Greciei în ultimul trimestru din 2016 (50,8 miliarde euro vs. 44,2 miliarde euro), dar mai mică în primul trimestru din 2017 (35,3 miliarde euro vs. 40,3 miliarde euro), însă cifrele sunt mai puţin relevante din cauza volatilităţii sezoniere mult mai mari a economiei româneşti în comparaţie cu economiile mai mature.


RELATED ARTICLES