spot_img
AcasăEconomieRomânia se află pe prima poziție din UE în topul prețurilor de...


România se află pe prima poziție din UE în topul prețurilor de consum

România a avut, și în septembrie, cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană, deși rata anuală a inflației a scăzut la 3,5%, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat.

În august, rata anuală a inflației în România a fost de 4,1%. Rata inflației din România este urmată de cea din Slovacia (3%) și cea din Ungaria (2,9%), conform datelor Profit.ro.

La polul opus, în Cipru și Portugalia prețurile de consum s-au redus cu 0,5%, respectiv 0,3%. Septembrie reprezintă a noua lună consecutivă în care România ocupă prima poziție în topul scumpirilor din UE.

Și anul trecut România a dominat topul european al scumpirilor. În septembrie anul trecut a cedat pentru prima dată în 9 luni locul 1 în clasamentul creșterilor de preț, însă începutul anului 2019 a readus țara pe prima poziție în funcție de rata anaulă a inflației. La nivelul zonei euro, inflația a fost de 0,8% luna trecută, în scădere luna precedentă (când s-a situat la 1%) și mult sub ținta Băncii Centrale Europene, de aproape 2%. Inflația CORE, care exclude prețurile la energie, alimente, alcool și tutun, considerate puternic volatile, a fost de tot de 0,8%, în scădere de la 0,9% în luna august.

Totodată, banca a anunțat relansarea programului de achiziții lunare de active din zona euro.RELATED ARTICLES