spot_img
AcasăEconomieRomânia se va împrumuta cu 8 miliarde de euro în următorii doi...


România se va împrumuta cu 8 miliarde de euro în următorii doi ani

Guvernul va crește, în următorii doi ani, limita maximă a îndatorării României pe piețele externe, de la 20 de miliarde de euro, la 27 de miliarde de euro.

Pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea unor împrumuturi externe ce vor ajunge la scadență, Executivul de la București anticipează contractarea de credite externe pe următorii doi ani de aproximativ opt miliarde de euro.

În prezent datoria guvernamentală a depășit 19 miliarde de euro, iar limitarea la 20 de miliarde nu ar permite funcționarea statului fără o creștere a limitei de îndatorare la 27 de miliarde de euro.

În cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat, „Medium Term Notes” (MTN) au fost emise obligațiuni, în euro și dolari, în ultimii cinci ani, în valoare de 19,1 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Acest Program-cadru reprezintă o facilitate neangajantă, care se încheie între Ministerul Finanțelor și un grup de instituții financiare, în cadrul căreia pot fi lansate periodic emisiuni de titluri de stat pe piețele externe. Astfel, Guvernul are avantajul accesării piețelor financiare într-un timp mai scurt decât cel necesar parcurgerii etapelor pentru efectuarea fiecărei tranzacții individuale.

Contractele care formează această infrastructură (dealer agreement, agency agreement etc) sunt guvernate de legea engleză și respectiv legea SUA.

În 2017, România a atras de pe piețele internaționale 2,75 miliarde de euro. Cea mai recentă ieșire pe piețele internaționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.

Comisia Europeană și instituțiile financiare internaționale au avertizat în mod repetat Guvernul că reducerea fiscalității și majorările rapide a cheltuielilor cu salariile bugetarilor și pensiile vor determina depășirea pragului de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.




















RELATED ARTICLES