spot_img
AcasăEconomieRompetrol Rafinare, profit de trei ori mai mare după primele nouă luni


Rompetrol Rafinare, profit de trei ori mai mare după primele nouă luni

Rompetrol Rafinare, care operează rafinăriile Petromidia și Vega Ploiești, a raportat pentru primele nou luni un profit net consolidat de 56 milioane de dolari, de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, când a fost doar de 21 milioane dolari. Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acțiuni.

De asemenea, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creștere cu 26% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului 2016, ridicându-se la 152,9 milioane dolari, se arată în comunicatul companiei.

Cifra de afaceri brută a atins valoarea de 2,87 miliarde dolari în perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 2,57 miliarde dolari.

”Deși rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești au parcurs o oprire planificată în luna mai, unitățile de producție au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, se precizează în raport. În perioada iunie – septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de țiței.

Compania exportă în principal către partenerii din regiunea Mării Negre. Prin derularea operațiunilor sale, Rompetrol Rafinare a plătit peste 878 milioane dolari în primele nouă luni la bugetul de stat. Grupul KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde dolari la bugetul de stat al României.

Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega, și divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează rețeaua de benzinării a Grupului și Rom Oil rețeaua de depozite. Cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia a fost de 3,98 milioane tone în perioada ianuarie-septembrie, iar gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost de 80,2%.

În ceea ce privește rafinăria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 263,6 mii tone în primele nouă luni ale anului, în crestere cu aproximativ 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rafinăria Vega Ploiești este cea mai longevivă unitate de profil din țară și unicul producător autohton de bitum rutier.RELATED ARTICLES